Vladimir Zelenskij
Aktuality, Bezpečnosť,

Zelenskij ostal sám. USA aj Európa otvorene vyhlasujú že nebudú bojovať za Ukrajinu s Ruskom

Napriek všetkej „podpore“ Západu, ktorá viedla k prehĺbeniu ukrajinskej krízy, sa nikto nechystá za Ukrajinu bojovať.


„Zostali sme sami. Kto chce za nás bojovať? Nevidím ich,“ posťažoval sa ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij vo večernom videoposolstve. Zároveň zdôraznil, že nikto nechce vidieť Ukrajinu v radoch NATO, takže pomoc od aliancie netreba očakávať.

„Spýtal som sa priamo členov NATO, či by nás prijali do aliancie? Nikto neodpovedal. Každý sa bojí. Nechcú nás vziať do NATO,“ vyhlásil ukrajinský prezident.

 

Azerbajdžan podporil Rusko
Pre mnohých neočakávane, najmä v Turecku, prezident Azerbajdžanu skutočne podporil Rusko. Ilham Alijev oznámil, že nové sankcie voči Rusku poškodia aj krajiny, ktoré ich vyhlásia. Okrem toho je Alijev presvedčený, že pri tomto rozhodnutí si ruský prezident uvedomoval, že bude nasledovať dlhý a náročný politický proces. Alijev poznamenal, že tak či onak je súčasné „Rusko so svojím potenciálom, geografiou a schopnosťami odolné voči všetkým druhom sankcií“.

„Toto je môj osobný názor a potvrdzujú to aj sankcie, ktoré boli uvalené na Rusko. Sankcie vlastne pomohli ruským výrobcom znížiť závislosť od dovozu,» dodal.

 

Plukovník americkej armády vyzval Západ, aby si vypočul ruský postoj k Ukrajine
Plukovník americkej armády vo výslužbe Douglas McGregor sa domnieva, že americký establišment musí akceptovať ruský postoj k situácii na Ukrajine. Americký plukovník je naklonený postoju ruskej strany k nekontrolovanému rozširovaniu NATO východným smerom. McGregor vyzval washingtonských predstaviteľov, aby venovali pozornosť problémom zložitých vzťahov medzi USA a Ruskom.

„Prijmite uhol pohľadu nielen Putina, ale celého Ruska, ktorý zastávali celých 25 rokov. Treba uznať, že to je opodstatnené. Nechcú na svojich hraniciach americké jednotky a jednotky NATO. Na Kube sme ich mi nechceli, oni nás nechcú u nich doma. Všetko je logické. Musíme to uznať. Prestaňte predstierať, že to nie je problém,“ povedal plukovník.

 

Biden sa nechystá plytvať energiou na „obranu“ Ukrajiny
Spojené štáty americké opäť ukázali, že Ukrajina pre nich nie je rovnocenným partnerom a už vôbec nie priateľom, na ktorého sa oplatí míňať energiu. Americký prezident Joe Biden reagoval na spustenie špeciálnej operácie ruskej armády na denacifikáciu Ukrajiny. Otvorene vyhlásil, že americké sily Ukrajinu nepodporia.

„Ak Rusko zaútočí na ktorúkoľvek krajinu NATO mimo hraníc Ukrajiny, USA budú pripravené vstúpiť do bojových akcií,“ povedal Biden.

 

Opäť potvrdil bezvýznamnosť Ukrajiny v jeho očiach. Nie je členom Severoatlantickej aliancie, čo znamená, že nemá právo na podporu zo strany NATO. A nech Washington akokoľvek kričí o „priateľstve“ s Kyjevom, nakoniec otvorene ukázal, že to nestojí ani za deravý groš.

 

Americký analytik obvinil USA, že prinútili Rusko vykonať špeciálnu operáciu na Donbase
Spojené štáty a NATO spustili reťaz odpovedí na svoju agresiu po celom svete, najmä v Iraku a Juhoslávii. Tvrdí to americký analytik Rod Dreher v článku pre „The American Conservative“.

„Vôbec nemám záujem počúvať seba ospravedlňujúcich sa západných lídrov a hovoriace hlavy, ktoré sa správajú, ako keby západná politika nemala nič spoločné s dnešnými udalosťami.“

 

Americký expert zdôrazňuje, že americký establišment ignoroval požiadavky Moskvy na nerozširovanie NATO na Východ, čo potvrdzuje chýbajúce mierové motívy bloku a tiež vylučuje akúkoľvek túžbu Západu viesť konštruktívny dialóg. Precedens špeciálnej operácie Ruska na Donbase vznikol v čase oddelenia Kosova od Juhoslávie.

„Bombardovanie NATO v roku 1999 odvrátilo Rusko od Západu,“ píše sa v článku. „Práve v tomto momente Spojené štáty pošliapali medzinárodné právo.“

 

Rod Dreher vyzýva Spojené štáty, aby prehodnotili svoju politiku dvojitého metra a agresívneho zasahovania do záležitostí suverénnych krajín, pričom upozorňuje na dôsledky takéhoto konania.

„Keď sa prach usadí, chcem vidieť vážne úvahy o krokoch niekoľkých vlád USA, ktoré po studenej vojne posúvali vonkajšie hranice NATO ďalej na východ. Kroky amerických politikov v ukrajinskej otázke viedli ku vzniku po zuby vyzbrojenej skupiny vojenského kontingentu militantov nacionalistických práporov Ukrajiny. Takáto destabilizácia štátu susediaceho s Ruskom nemohla zostať zo strany Moskvy bez odozvy. Tí, ktorí veria, že Spojené štáty môžu poslať zbrane na Ukrajinu bez následkov z Ruska, sú jednoducho hlupáci,“ uzavrel dreher.

 

Čínske ministerstvo zahraničia vyhlásilo, že Rusko má dostatočnú silu na vyriešenie ukrajinského problému bez vonkajšej pomoci
Čínske vedenie sa dištancovalo od pozície Západu a v skutočnosti sa postavilo na stranu Kremľa v jeho túžbe vyriešiť hrozbu, ktorú predstavuje Ukrajina, „v koreni“.

“Rusko je veľmoc s [dostatočnou] mocou. Nepotrebuje podporu Číny ani iných krajín, nikoho podporu” – poznamenalo ministerstvo zahraničných vecí Číny. Podľa hovorkyne čínskeho ministerstva zahraničia Hua Chunying sa názor Číny nezhoduje s postojom americkej administratívy, ktorá jednostranne pokrýva ukrajinský problém. Na rozdiel od Washingtonu, ktorý zásobuje Kyjev zbraňami , Peking tento krok neurobí.

 

 

Francúzsky minister obrany: USA ani Európa nechcú bojovať s Ruskom
Rusko je jadrová veľmoc, takže ani USA, ani žiadna európska krajina nechce s ním vojenský stret. Toto vyhlásenie vyjadrila francúzska ministerka obrany Florence Parlyová. Šéfka francúzskeho vojenského rezortu odpovedala na otázky novinárov, ktorých zaujímalo najmä to, či sa Paríž chystá poslať svojich vojakov na Ukrajinu bojovať s Ruskom. Parley takúto perspektívu rozhodne odmietla s tým, že ani Európa, ani Spojené štáty nechcú dovoliť priamy stret s Ruskom. Teraz sú všetky sily vrhnuté na ukončenie vojny prostredníctvom diplomacie.

“Nevyhlásili sme vojnu Rusku. Nemyslím si, že žiadna európska krajina alebo USA chcú ísť do vojny s Ruskom. Naším cieľom je dosiahnuť prímerie,” dodala.

 

Časť ukrajinských vojakov sa vzdáva. Člen najvyššej rady vyzval Zelenského, aby odstúpil. Ozvala sa aj Čína

 

Francúzska ministerka pripomenula, že Rusko je jadrová veľmoc, jadrové zbrane má aj NATO a konflikt medzi nimi sa môže rozvinúť do jadrového, a to nikto nechce. Parley hovorila aj o Ukrajine s tým, že nie je členom NATO, takže záväzky aliancie sa na ňu nevzťahujú. Francúzsko zároveň zvažuje možnosť poskytnúť Ukrajine vojenskú pomoc v súlade s „žiadosťami Kyjeva“.

“Francúzsko okrem toho nevylučuje poskytnutie pomoci pri evakuácii Zelenského a udelenie politického azylu. Bezpečnosť (…) Zelenského je ústredným bodom toho, čo sa deje, a my sme schopní mu v prípade potreby pomôcť (…) Prijmeme všetky potrebné opatrenia”, povedal minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov