Česká odstreľovacia puška Falcon
Aktuality, Bezpečnosť,

“Guľomety, samopaly, odstreľovacie pušky, pištole, munícia….”. Česká vláda dodá vojenskú pomoc Ukrajine

V piatok 25. februára 2022 schválila vláda Českej republiky dva materiály predložené ministerkou obrany Janou Černochovou, ktoré sa týkajú pôsobenia síl a prostriedkov Ministerstva obrany ČR v rámci Síl rýchlej reakcie na území členských štátov NATO a možnosti pobytu ozbrojených síl štátov NATO na území Českej republiky.


 

 

Oba body vláde ministerky obrany predložila v nadväznosti na aktiváciu predbežných obranných plánov Severoatlantickou radou NATO, ku ktorej došlo na jej rokovaní vo štvrtok 24. februára 2022. Aktivácia obranných plánov umožňuje Aliancii požadovať vyslanie jednotiek Armády ČR, ktoré sú vyčlenené do STO. To by sa týkalo chemickej jednotky o sile 180 vojakov a mechanizovanej a prieskumnej roty o sile 400 príslušníkov AČR.

 

Po schválení vládou môžu byť tieto jednotky vyslané kamkoľvek na území Severoatlantickej aliancie na posilnenie jej obrany podľa čl. 43, ods. 4, bodu a) Ústavy ČR až na 60 dní odo dňa vyslania.

 

„Aktuálne požiadavka na nasadenie týchto jednotiek nie je. Považujem ale za nutné, aby sme boli na túto alternatívu pripravení, splnili tak svoj spojenecký záväzok a dali jednotky Aliancii plne k dispozícii. Zdôrazňujem, že to znamená výhradne možnosť pôsobenia v rámci NATO a za žiadnych okolností to neumožňuje vyslať vojakov mimo územia členských štátov,“ uviedla ministerka Černochová.

 

O skutočnom nasadení by rozhodol vrchný veliteľ aliančných síl v Európe (SACEUR) generál Tod D. Wolters. Pod jeho operačné velenie po aktivácii obranných plánov spadajú jednotky Posilnenej predsunutej prítomnosti (eFP) rozmiestnené v Pobaltí a Poľsku, kde v Litve už teraz pôsobí jednotka protivzdušnej obrany v počte 135 osôb av Lotyšsku ženisti v počte 80 osôb. V apríli v rámci Air Policingu navyše budú chrániť vzdušný priestor nad Pobaltím 4 gripeny s ďalšou až stovkou vojakov.

 

Druhý materiál sa týka pripravenosti na možnosť krátkodobého pobytu ozbrojených síl štátov NATO na území ČR. To môže česká strana umožniť aj v súlade s čl. 43 Ústavy ČR na dobu 60 dní od zahájenia pobytu v celkovom počte maximálne do 200 osôb. Česká republika je v tomto ohľade tranzitnou krajinou, ktorá bežne umožňuje presuny aliančných síl. Na ich podporu je bežne potrebné umožniť napr. pobyt logistických prostriedkov či ďalších síl podľa požiadaviek Aliancie.

 

Okrem vyššie spomínaných materiálov ministerka ďalej vládu informovala, že na štvrtkovom stretnutí s ukrajinským veľvyslancom Yevhenom Perebyinisom od neho dostala zoznam vecí, ktoré Ukrajina potrebuje. Rezort obrany teraz intenzívne analyzuje, aký vojenský materiál Česká republika môže ukrajinskej strane poskytnúť. Zámerom je predložiť vláde výsledné návrhy na jej budúcom rokovaní.

 

Zázračné ruky aj mozog. Najslávnejšia česká ostreľovačka Marie Ljalková

 

Ministerka obrany tiež oboznámila vládu s pripravenosťou rezortu obrany pomôcť s miernením humanitárnych vplyvov agresie Ruska proti Ukrajine. „Na základe zmluvy medzi Českou republikou a Ukrajinou môžeme poskytnúť ošetrenie raneným ukrajinským vojakom v našich vojenských nemocniciach, hoci aktuálne konkrétnu požiadavku neevidujeme,“ vysvetlila ministerka obrany. Vojenské nemocnice sú v špecializovaných zariadeniach pripravené poskytnúť liečbu polytraum a vojnových zranení. Ministerstvo obrany je v prípade potreby tiež schopné ponúknuť kapacity svojich ubytovacích zariadení v lokalitách po celej Českej republike.

 

Dnes sa  na twiteri českého Ministerstva Obrany objavil konkrétnejší zoznam vojenského tovaru, ktorý chce vláda dodať na pomoc Ukrajine:

“Guľomety, samopaly, odstreľovacie pušky, pištole a zodpovedajúca munícia v hodnote 188 mil Kč. Vláda v sobotu schválila ďalšiu pomoc Ukrajine, ktorá čelí ruskému útoku. Bezprostredne zaistíme aj dopravu na miesto, ktoré určí ukrajinská strana. Naša pomoc nekončí!”

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov