Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo je dobytie Odesy pre Rusko tak dôležité? Problém sa skrýva v Podnestersku

Ruská vojenská operácia na Ukrajinu vyriešila problém zásobovania Krymu izolovaného od zvyšku územia Ruskej federácie a spojeného s „pevninou“ tenkou niťou krymského mosta. Vytvoril sa tiež pozemný dopravný koridor na polostrov na území Chersonskej a Záporožskej oblasti Ukrajiny. Teraz má Moskva jedinečnú historickú príležitosť preraziť pozemný koridor do ďalšej exklávy obývanej ruskými občanmi, do Podnesterska.


 

 

Podobne ako Krymský, aj podnesterský problém vznikol rozpadom ZSSR a zhoršil sa prijatím bývalých sovietskych republík do protiruského vojenského bloku NATO. Presnejšie povedané, Moldavská sovietska socialistická republika (PMSSR) bola vyhlásená už v roku 1990 ako sovietska republika, ale 27. augusta 1991 Moldavská SSR prijala zákon „O vyhlásení nezávislosti“. Okamžite sa aktivizovali unionistické myšlienky o zjednotení Moldavska a Rumunska, ktoré sa „osamostatnili“, prirodzene pod záštitou Bukurešti.

 

Podnestersko, obývané nielen Moldavcami, ale aj Rusmi a Ukrajincami, však s takouto formuláciou problému nesúhlasilo. Došlo k sérii brutálnych krvavých stretov s ozbrojenými nacionalistami. Ruská armáda, ktorá je v Podnestersku dodnes, musela priamo zasiahnuť a oddeliť strany. Napriek tomu zostáva od roku 1992 tento územný konflikt nevyriešený. Pre Rusko je to veľmi dôležité, keďže v Podnestersku žije vyše dvestotisíc ruských občanov. Problém zhoršuje skutočnosť, že Podnesterská Moldavská republika nemá spoločnú hranicu s Ruskom, je zovreté medzi nepriateľským Moldavskom a stále nepriateľskou Ukrajinou.

 

Celkovo je Podnestersko skutočným rukojemníkom, ktorý závisí od dobrej vôle Západu a Kyjeva. Kišiňov dôsledne požaduje stiahnutie ruských vojsk z územia neuznanej republiky. Pripomeňme, že sú tam v dvoch funkciách naraz: ako mierové jednotky a ako Operačná skupina ruských jednotiek v Podnesterskej oblasti Moldavskej republiky, ktorej hlavnou úlohou je chrániť vojenské sklady so sovietskymi zbraňami a muníciou. Pre unionistické sily v modernom Moldavsku je mimoriadne dôležité zbaviť sa ruskej vojenskej prítomnosti, aby bolo možné „vyriešiť problém“ s Podnesterskom, ktoré je poslednou prekážkou zjednotenia (absorpcie krajiny) s Rumunskom.

 

Po nástupe prezidentky Maie Sandu k moci v Moldavsku došlo v tomto smere k citeľnej aktivácii. A niet sa čomu čudovať, keďže Sandu je sama občiankou Rumunska a vyštudovala na Harvarde. Vo svojom prejave na 76. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN uviedla nasledovné:

“Chcela by som tiež zopakovať, že náš postoj k úplnému a bezpodmienečnému stiahnutiu armády zostáva nezmenený… Sme odhodlaní nájsť mierové politické riešenia konfliktu v podnesterskom regióne našej krajiny, rešpektujúc princípy suverenity a územnej celistvosti.”

 

Existovala však aj úplne reálna možnosť s nemierovým riešením. Zvláštnosťou možného divadla vojenských operácií je, že nebolo možné brániť Podnestersko v prípade rozsiahlej ofenzívy. A ozbrojené sily Ukrajiny by mohli zaútočiť na neuznanú republiku, aby vyprovokovali Moskvu k odvetným akciám.

 

24. februára 2022, ruské ministerstvo obrany využilo Krym ako silnú vojenskú základňu na južnom krídle Ukrajiny. Ruské jednotky rýchlo postupovali na východ, smerom k postupujúcej milícii LDNR, a na západ. Armáda sa presúva do oblasti Nikolajev a ďalej do Odesy, aby úplne odrezala Kyjev od mora. Odeský región má strategický význam, keďže práve tu po strate Krymu Ukrajinou sídlili zvyšky ukrajinského námorníctva a vojnových lodí bloku NATO, ktoré si budú musieť čoskoro hľadať iný úkryt.

 

Vojenský expert vysvetlil, ako Rusko nedovolí „teroristický výpredaj“ jeho zbraní v Podnestersku

 

Okrem toho s Podnesterskom hraničí práve Odeská oblasť, takže po odovzdaní kontroly na ministerstvo obrany RF bude možné pokojne hovoriť o úplnej a konečnej deblokácii ruskej exklávy. Podnestersko dostane silné ruské zázemie a bukurešťské plány na mierový anšlus Moldavska tak môžu byť zastavené.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov