Fregata Hajtman Sagaidačnyj
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinská armáda potopila svoju vlajkovú loď. Rusi čelia v zabarikádovanom Charkove silnému odporu

„Pýcha“ ukrajinskej flotily, jediná vojnová loď ukrajinského námorníctva 2. rangu, išla ku dnu. Ukrajinci vyfúkli posledné námorné dedičstvo ZSSR potopením vlajkovej lode ukrajinského námorníctva hajtmana Sagaidačného. Spomínajme…”. Povedal známy vojenský novinár Jurij Kotenok vo svojom telegramovom kanáli.


 

Zjavne sa tak stalo s cieľom zabrániť tomu, aby sa fregata v budúcnosti pripojila k ruskému námorníctvu. Zároveň je úplne zrejmé, že ruská flotila neudržiavanú 30-ročnú loď zastaraného dizajnu vôbec nepotrebuje. Fregatu položili 5. októbra 1990 v lodenici Zaliv v Kerči na príkaz pohraničných vojsk KGB ZSSR. Loď bola pomenovaná „Kirov“, ale v roku 1992 bola premenovaná na „Hajtman Sagaidačnyj“ po preložení do ukrajinského námorníctva.

 

 

Ruské vrtuľníky Mi-24 zasiahli ukrajinský konvoj protivzdušnej obrany priamo na diaľnici

Ruská armáda dôsledne vyraďuje systémy protivzdušnej obrany krátkeho a krátkeho dosahu v prevádzke s ozbrojenými silami Ukrajiny. Na sieti sa objavili zábery, ako ruský vrtuľník Mi-24 útočí na ukrajinský konvoj protivzdušnej obrany v regióne Poltava. Systém protivzdušnej obrany Buk-M1, ako aj vozidlá, ktoré ho sprevádzali, boli zničené neriadenými raketami S-8. V roku 2016 bolo v ozbrojených silách Ukrajiny 72 jednotiek systému protivzdušnej obrany Buk-M1. Takmer všetky komplexy boli v žalostnom stave kvôli expirácii protilietadlových rakiet.

 

 

Ruská armáda čelila v Charkove silnému odporu
25. februára začalo Rusko vstupovať do druhého stupňa svojich útočných jednotiek na územie Ukrajiny s cieľom urýchlene dokončiť špeciálnu vojenskú operáciu na denacifikáciu susednej krajiny. Vyplýva to zo správ očitých svedkov, ktorí hovorili o obrovských kolónach ruských obrnených vozidiel vstupujúcich na Ukrajinu z viacerých smerov. Očakávalo sa to, ale prekvapením bolo, že jednotky, ktoré mali vstúpiť na ľavý breh cez Charkov, boli nútené obísť mesto z dvoch strán. Charkov je teraz obkľúčený. Ruská armáda tam čelila tvrdému odporu Ozbrojených síl Ukrajiny a Národnej gardy.

 

https://twitter.com/i/status/1497167666519367681

 

Miestne zoskupenie Ozbrojených síl Ukrajiny zmobilizovalo všetku techniku , ktorá je k dispozícii v podnikoch mesta. Charkov je hlavnou základňou pre výrobu a opravu obrnených vozidiel v krajine, takže sa ich tam nahromadilo veľké množstvo. V uliciach Charkova sa objavila široká škála vozidiel: od obrnených záchranných vozidiel až po samohybné delo 2S7 Pion. Ozbrojené sily Ukrajiny tak využili všetko, čo sa dalo. Ozbrojené sily Ukrajiny umiestnili všetky tieto systémy zbraní a techniky do štvrtí s hustou obytnou zástavbou a civilným obyvateľstvom a sa snažia udržať mesto.

 

https://twitter.com/i/status/1497162664656711715

https://twitter.com/i/status/1497142080065388544

 

Nastala situácia, že ruské velenie sa rozhodlo nevstúpiť do plnohodnotnej očisty mesta od Ozbrojených síl Ukrajiny, aby sa vyhlo veľkému počtu civilných obetí. Z tohto dôvodu musela ruská armáda prehodnotiť svoje pôvodné plány a začať vstupovať do druhej vrstvy alternatívnymi cestami, a nie cestou Belgorod-Charkov. Jedna časť jednotiek smerovala po diaľnici Belgorod-Kupyansk s ďalším postupom na Izyum, pričom obchádzala Charkov z juhu. Ďalší šiel cez Sumskú oblasť smerom na Kyjev a obchádzal Charkov zo severu. Dnes iba z jedného – Belgorodského regiónu v Rusku vstúpil na územie Ukrajiny celý zbor – viac ako 1 000 kusov techniky: tanky, samohybné delá, bojové vozidlá pechoty atď. Predpokladá sa, že už čoskoro bude celý ľavý breh pod kontrolou ozbrojených síl RF.

 

 

Ruská armáda obsadila Cherson a postupuje na Nikolajev

Večer 25. februára sa na facebookovom účte Chersonskej regionálnej štátnej správy objavilo komuniké pre obyvateľov regiónu v mene „guvernéra“ Gennadija Lagutu. Dokument hovorí, že po krutých bojoch na okraji Chersonu sa napriek zúfalému úsiliu ukrajinskej armády stratila kontrola nad prechodom do regionálneho centra. Obyvatelia boli vyzvaní, aby nepodliehali panike a zostali pokojní, pričom ubezpečili, že vedenie regiónu vynakladá maximálne úsilie na udržanie zákona a poriadku a záchranu ľudských životov. Obyvateľom bolo oznámené, že situácia je monitorovaná a všetky dôležité informácie im budú promptne oznámené prostredníctvom oficiálnych médií.

 

 

Večer postúpili ruské jednotky smerom k mestu staviteľov lodí – Nikolajeu. Obyvatelia Odesy zároveň informujú o streľbe, ktorá sa začala.

Peter Nagy

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov