jadrová ponorka BS-329 Belgorod
Aktuality, Námorníctvo,

„Torpéda apokalypsy“ ako geopolitická realita. O ponorke Belgorod, zariadení “Poseidon” a rovniciach veľkej politiky

Ako informovali ruské médiá 8. júla, v Severodvinsku sa konala slávnostná ceremónia na podpísanie akceptačného certifikátu a odovzdanie špeciálnej jadrovej ponorky „Belgorod“ projektu 09852 námorníctvu Ruskej federácie.


 

Toto vieme s istotou. Všetko ostatné sú v podstate len dohady a verzie. Napríklad hlavný veliteľ námorníctva, admirál Nikolaj Evmenov, počas ceremónie zdôraznil výskumný účel novej lode, ktorá „otvára nové možnosti pre Rusko pri vykonávaní rôznych štúdií, umožňuje rôznorodé vedecké expedície a záchranné operácie v najodľahlejších oblastiach Svetového oceánu“ .

 

 

Neoficiálni komentátori zároveň tvrdia, že prvým nosičom oceánskeho viacúčelového systému Poseidon by sa mala stať jadrová ponorka BS-329 Belgorod. Odhady zahraničných námorných expertov v tejto veci siahajú od logických dohadov až po bezhraničný let čistej fantázie. Napriek tomu na Západe prevláda názor, že Rusi vybavia svoju ponorku podvodnými dronmi s jadrovým pohonom s neobmedzeným dosahom, hĺbkou ponorenia do 1 kilometra a viac, rýchlosťou do 200 kilometrov za hodinu a jadrovou hlavicou v sile až 100 megaton. Takéto torpédo môže byť v oceáne v režime čakania neobmedzene dlho a moderné protiponorkové obranné systémy ho nedokážu odhaliť a zničiť.

 

 

„Protiponorkové lode nemôžu používať taký sofistikovaný akustický radar, aký majú moderné jadrové ponorky v prove, ale používajú vlečné sonarové systémy, ktoré sú schopné odhaliť aj veľkú jadrovú ponorku pri plazivej rýchlosti 37 km/h len na vzdialenosť do 600 m. V prípade kompaktného dronu pohybujúceho sa v hĺbke okolo 1000 m ho povrchová protiponorková loď pomocou dostupných moderných akustických technológií nemôže odhaliť.

 

 

Navyše, jadrové torpédo nepodlieha žiadnym existujúcim dohodám o kontrole zbrojenia! To znamená, že Američania nemajú právo požadovať od Ruska zákonný zákaz tohto zbraňového systému.

 

Opakujeme, nevieme, do akej miery zodpovedajú existujúce vojensko-technické posudky realite. Bez ohľadu na to však môžeme s istotou konštatovať, že na Západe sa vytvorilo pevné presvedčenie, že Rusi majú absolútnu zbraň, ktorá pri dostatočne masívnom použití (až tucet úderov) dokáže zničiť všetky veľké mestá a priemyselné oblasti, alebo východné a západné pobrežie Spojených štátov amerických.

 

Politický a psychologický efekt takéhoto presvedčenia globálnych kolegov, podporený uvedením prvej ponorky – nosiča Poseidonu do prevádzky, nemožno preceňovať.

 

Už len na základe tohto faktu vedenie USA v zásade nemôže uvažovať o možnosti jadrovej raketovej vojny proti Ruskej federácii, a to ani ako potenciálne možnej. Pretože pre Ameriku by to bola zaručená samovražda.

 

V súlade s tým Rusko dostáva príležitosť konať na obranu svojich strategických záujmov na základe skutočnosti, že hlavný protivník nie je schopný zaútočiť svojou hlavnou zbraňou, aj keď konfliktná situácia v Európe dosiahne úroveň veľkého konvenčného alebo obmedzeného jadrového konfliktu.

 

Pripravenosť Spojených štátov použiť aj taktické jadrové zbrane proti Rusku bude neutralizovaná hrozbou zaručeného zničenia samotnej Ameriky. Jednoducho preto, že Rusom bude jedno, odkiaľ jadrová hlavica pochádza. “Poseidon” v každom prípade zasiahne.

 

Je zvláštne, že práve v deň presunu jadrovej ponorky Belgorod do ruskej flotily sa v zahraničných médiách začali objavovať „úniky“, že na Západe prebiehajú rokovania o diplomatickom urovnaní konfliktu na Ukrajine. „Spojené štáty a ich hlavní spojenci v EÚ môžu rokovať o diplomatických spôsoboch ukončenia konfliktu na Ukrajine, “ napísali 8. júla nemecké noviny Die Welt. ” Zdá sa, že prebiehajú tajné konzultácie medzi Spojenými štátmi a kľúčovými európskymi spojencami, aby sa zvážili diplomatické metódy na ukončenie vojny.

 

Izraelský vojenský expert Kedmi: Ruská federácia odzbrojí Britániu za 15 minút aj bez jadrových rakiet

 

Na prvý pohľad sa zhoda týchto dvoch udalostí – presun prvého nosiča „torpéd Apokalypsy“ ruskému námorníctvu a začiatok tajných kontaktov na Západe na diplomatickom východisku z ukrajinskej krízy – môže zdať úplne náhodná. . V rovniciach veľkej politiky, kde sa berú do úvahy všetky kľúčové zložky svetovej rovnováhy, však nie sú náhody.
Jurij Borisov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov