Ilustračné foto05
Aktuality, Letectvo,

USA hrozia Venezuele odpojením GPS kvôli ruskému konkurentovi GLONASS

Po tom, čo vstúpila do platnosti dohoda medzi Ruskom a Venezuelou o rozmiestnení staníc GLONASS, Amerika „hodila návnadu“ na možné odpojenie Ruskej federácie od GPS. V poslednom čase začali západné médiá vehementne šíriť fámy o nových sankciách proti Rusku – možnom odpojení od GPS. Amerika teda ráta nielen s ekonomickým kolapsom ruského štátu, ale aj s masívnymi výpadkami v prevádzke zariadení na jeho území.


 

Prečo však Washington nemôže okamžite odrezať všetko? Navigačné signály, ktoré ľudia a organizácie používajú každý deň, nefungujú len s GPS alebo len so samotným GLONASS. Oba systémy nie sú dokonalé, ale spolu dávajú najpresnejší výsledok. Neexistuje možnosť odpojiť od GPS iba Rusko. Spojené štáty tiež nemajú možnosť rýchlo prestavať zariadenia, ktoré prijímajú signály GLONASS. Ak vypnete GPS, potom úplne. Štáty to však nikdy nedovolia, pretože v prvom rade oni sami utrpia obrovské straty, vrátane ľudských strát v jednotkách umiestnených na horúcich miestach. Americké letectvo a námorníctvo sú schopné prijímať iba signály GPS a navigácia podľa máp a hviezd, mierne povedané, zaostáva za presnosťou satelitov.

 

Ako sa ukázalo, Venezuela je krajina pod vplyvom Západu a v zóne záujmov USA. Ale raz prijatá dohoda o spolupráci medzi Ruskom a Venezuelou o využívaní kozmického priestoru dala jasne najavo, že krajina blízka Spojeným štátom podporuje Moskvu. A na rozdiel od svojho suseda, ktorý odmietol umiestniť stanice GLONASS na svojom území, latinskoamerická krajina nadviazala kontakt.

 

Takáto dohoda je výhodná pre obe krajiny. Podľa prezidenta republiky Nicolasa Madura „príchod ruského hráča posilní a rozvinie telekomunikačný systém Venezuely“. Okrem toho Roskosmos plánuje uzavrieť podobné dohody so Spojenými arabskými emirátmi, Argentínou, Brazíliou a Paraguajom. Korporácia tak rozširuje svoje hranice a domáci navigačný systém GLONASS, ktorý bol pred 10-15 rokmi zosmiešňovaný ako nevhodná investícia, sa vylepšuje a už teraz o niečo predbieha svojho hlavného konkurenta.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov