.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská ofenzíva silnie. Rakety Iskander zničili 118. ukrajinskú brigádu. Skupina bieloruských diverzantov zajatá

Ukrajinský prezident Zelenskyj nariadil ukrajinským ozbrojeným silám, aby znovu získali kontrolu nad pobrežnými oblasťami južnej Ukrajiny. Podľa Generálneho štábu Ukrajiny teraz pripravujú útočný plán a hovoria, že až jeden milión ukrajinských vojakov by mohol byť pripravený zúčastniť sa ofenzívy. Ukrajinské sily tiež pokračujú v zameriavaní sa na ruské muničné sklady za frontovou líniou. Nedávno dodané viacnásobné raketomety HIMARS spôsobujú podľa ukrajinskej strany problémy ruskej armáde. V Smere Slovjansk Ukrajinské sily pokračujú v obrane priaznivého terénu v okolí Mazanivky, Krasnopillya a Dolyna. V Doneckej oblasti Ukrajinci pokračujú v odpore v Marinke a odrazili ďalší ruský útok na mesto.


 

 

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo zásah presne navádzanými zbraňami na mieste dočasného rozmiestnenia jednotiek územnej obrany Ozbrojených síl Ukrajiny v meste Časov Jar pri Bachmute – dočasným miestom nasadenia 118. brigády územnej obrany ozbrojených síl Ukrajiny, dislokovanej v tejto oblasti na organizovanie obrany Bachmutu. Miesto jej rozmiestnenia zasiahli rakety Iskander.

Armáda podrobnosti neuvádza, uvádza len, že počas útoku zahynulo viac ako tristo ukrajinských nacionalistov. Ruské sily bodovými údermi pokryli aj rozmiestnenia národných práporov a zahraničných žoldnierov v dvoch okresoch Charkova. Uvádza sa o zničení asi 250 militantov a až 25 obrnených vozidiel. Ukrajina má podľa ministerstva obrany veľké straty vo všetkých smeroch, v niektorých personálnych jednotkách je vyradených až 70 % personálu. Kyjev zároveň naďalej tvrdí, že straty sú zanedbateľné.

 

Prieskumná a sabotážna skupina bieloruského nacionalistického oddielu „Volat“ bola zajatá príslušníkmi Luhanskej republiky národných milícií pri Volčejarovke. Podľa viacerých ruských kanálov s odvolaním sa na ministerstvo vnútra LĽR bieloruskí nacionalisti bojujú na Donbase od roku 2014. Nie je špecifikované, kedy došlo k zajatiu bieloruských nacionalistov z „Volatu“. Všetci militanti skupiny sú dobrovoľníci, ktorí zámerne dorazili na Donbas, niektorí členovia Volatu bojujú od roku 2014 a 2015. Militanti z „Volatu“ sa podieľajú na pokuse o prevrat v Bielorusku, ako aj na pašovaní zbraní dodávaných z územia Ukrajiny na územie republiky. Už skôr bol v Luhansku zlikvidovaný bieloruský nacionalista Ivan Marčuk, ktorý nedávno velil oddielu Volat pred jeho zlúčením s národným práporom “Kastus Kalinovski”. Spolu s Marčukom bolo zlikvidovaných niekoľko ďalších bieloruských žoldnierov.

 

Ruská armáda pokračuje v úderoch na identifikované muničné sklady a výzbroj Ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj v ničení zbraní dodávaných zo Západu. V regióne Dnepropetrovsk boli zničené muničné sklady pre raketomety HIMARS dodané USA, ako aj 155 mm húfnice M777 a 203 mm samohybné delá 2S7 Pion. Útok uskutočnili riadené strely Kaliber, ktoré, ako povedali v Kyjeve, sa Rusku minuli v marci. Útok na určený cieľ bol doručený z Čierneho mora, neexistujú žiadne ďalšie podrobnosti.

 

Okrem toho vzdušné sily počas uplynulého dňa spustili sériu úderov vzduchom odpaľovanými presne navádzanými strelami na množstvo cieľov v útočnej zóne spojeneckých síl, ako aj v tyle ukrajinskej skupiny. Informuje sa o zničení veliteľského stanovišťa 58. motorizovanej pešej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti Bachmut, a pozície radikálov z národného práporu Ajdar.

 

Oslobodzovanie Donbasu od ukrajinských nacionalistických formácií pokračuje. Ozbrojené sily RF spolu s milíciami Luhanska pomaly, ale isto tlačia v smere od Izjumu na Slavjansk. V lesoch na fronte Izyum boje neutíchajú. Podľa vojenských spravodajcov naši ruské sily počas dňa vypália niekoľko desiatok ton munície. Ukrajina trpí kolosálne straty, no svoje dosť „ošarpané“ jednotky okamžite dopĺňa novými silami. Ukrajinské polovojenské formácie majú zároveň v tomto smere citeľnú početnú prevahu. Navyše lesy, na ktoré musí ruská armáda útočiť, sú doslova posiate mínami. Ruská ofenzíva v tejto oblasti však neustáva ani na minútu.

 

Ohlásené americké dodávky účinnejších rakiet pre ďalekonosné raketomety HIMARS naznačujú možné útoky na Krym

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, delostrelecké a raketové jednotky pokračujú v žehlení pozícií Ozbrojených síl Ukrajiny pozdĺž celej línie dotyku. Zničené: tri muničné sklady, ako aj systém protivzdušnej obrany Osa AKM v Severskej oblasti. V dôsledku leteckej bitky ruská stíhačka zostrelila ukrajinské útočné lietadlo Su-25 pri obci Bogatyr v DĽR. Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených: 243 lietadiel, 137 vrtuľníkov, 1 506 bezpilotných lietadiel, 354 protilietadlových raketových systémov, 4 020 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 741 bojových vozidiel s viacerými raketami. , 3 132 poľných delostreleckých a mínometných zbraní, ako aj 4 149 jednotiek špeciálnych vojenských vozidiel – zhrnuli výsledky na ministerstve obrany.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov