Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ozbrojené sily Ukrajiny spustili masívny raketový útok na mesto Luhansk

Ukrajinské ozbrojené formácie pokračujú v úderoch na mestá, po Novej Kachovke v Chersonskej oblasti sa Luhansk dostal pod útok Ozbrojených síl Ukrajiny. Cieľom úderu bola časť protivzdušnej obrany, poskytujúca krytie mestu.


 

Podľa aktuálne dostupných informácií bol zásah masívny, Ozbrojené sily Ukrajiny použili taktické rakety Točka-U aj americké HIMARS. Ostreľovanie sa vykonávalo z dvoch smerov naraz, aby sa skomplikovala práca systémov protivzdušnej obrany. Ako vysvetlil dôstojník Ľudových milícií LĽR Andrej Maročko, svoj cieľ dosiahlo niekoľko rakiet a v súčasnosti mesto chránia záložné sily.

“Obloha nad Luhanskom a mestami LĽR je bezpečne uzavretá silami protivzdušnej obrany. Nie je možné zveličovať alebo podceňovať význam protivzdušnej obrany, pretože už mesiac sa na územie Luhanskej republiky útočí taktickými raketovými systémami Točka-U, Smeršč, Uragan, Grad, HIMARS. 98 % týchto rakiet sú zostreleníé.  Ani jedna zbraň nezasiahne cieľ na 100 %, keďže sú tam chyby a ľudský faktor, ale “z väčšej časti sa sily protivzdušnej obrany vyrovnajú so svojou úlohou,” povedal Maročko. Mestá Luhansk , Alčevsk , Stachanov , Lisičansk a Severodoneck by sa podľa neho mohli stať cieľom nových ukrajinských raketových útokov,” – povedal Andrej Maročko vo vysielaní televízneho kanála Rossija-24 .

 

Novú Kachovku pred útokom sledoval americký satelit. Jeho následky prirovnávajú s výbuchom v Bejrúte

 

Podľa údajov, ktoré sa objavili na ruských kanáloch, došlo k výbuchom pri dedine Metalist severne od Luhanska a dedine Oleksandrivka bližšie k polnoci, po ktorej vypukol požiar. Zvuky výbuchov, podobných detonácii munície, bolo počuť po celom Luhansku. Ministerstvo vnútra Luhanskej republiky uvádza, že úder s tromi raketami Točka-U bol zasadený z oblasti medzi Bakhmutom (Artemovsk) a Soledarom a HIMARS pôsobili z oblasti Bachmut. Aby sa skomplikovala práca protivzdušnej obrany, rakety boli odpaľované v minimálnom intervale. Zatiaľ sa spoľahlivo vie o jednej zostrelenej Točka-U.
“Žiadna z rakiet vypálených ukrajinskými jednotkami v smere na Luhansk nedosiahla cieľ, uviedol veľvyslanec LĽR v Rusku Rodion Mirošnik. Spadli alebo boli zostrelené pri priblížení sa k mestu. Padajúce strely a úlomky, výbuchy a požiare sú zaznamenané v oblasti Aleksandrovsk, Tepličnyj, Rodakovo,” napísal Mirošnik na Telegrame.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov