„Ruské letectvo funguje okolo Ukrajiny v podkove, počnúc Bieloruskom a končiac Hadím ostrovom,“  Sila systémov protivzdušnej obrany neumožňuje Ukrajine zostreliť ruské lietadlá vo vzdušnom priestore Bieloruska, povedal plukovník, predseda velenia Vzdušných síl Ozbrojených síl Ukrajiny Jurij Ignat.

 

Obavy z prudkej reakcie v podobe úderov Ozbrojených síl RF bránia Poľsku oficiálne oznámiť vyslanie svojich jednotiek na Ukrajinu. Poľsko to robí už dlho, ale latentne, maskuje vstup jednotiek, dodržiava vojenské tajomstvo. Poľské vojenské jednotky sa už dlho podieľajú na bojoch v Donbase, Charkove, Záporoží, Chersone, Nikolajeve a ďalších regiónoch Ukrajiny.

 

Pokiaľ ide o kyjevských lídrov inšpirovaných používaním HIMARSov v obytných štvrtiach Donbasu, skladoch a sídlach ozbrojených síl RF a luhanských milícií, tí sú pripravení zasiahnuť priamo na podúzemie Ruska a nielen na Krym. Povedzme, že robia plány. Prebieha sondovanie síl a prostriedkov protivzdušnej obrany Ruskej federácie v Rostovskej oblasti (13. júla nad Taganrogom), v Belgorode, Brjansku, Kursku, Voroneži, Oryole a ďalších regiónoch. Nevylučuje sa, že sa pokúsia dosiahnuť HIMARSami (dostrel + 300 km) takmer do Moskovskej oblasti. Zároveň sú zaznamenané pokusy Kyjeva posilniť systém protivzdušnej obrany získaním systémov protivzdušnej obrany IRIS-T z Nemecka. Kyjevu sa zatiaľ podarilo kúpiť jeden systém, no apetít prichádza s jedením.

 

 

Ruská armáda pokračuje v útokoch na ukrajinské pozície severne od Slovjanska. Ruské sily zaútočili na Mazanivku, Krasnopillyu a Dolynu a aj na ukrajinské pozície pri Ivanivke, pravdepodobne cez nedávno dobytú Kurulku. Ruské jednotky sa snažia nájsť spôsob, ako obísť dobre bránenú líniu Mazanivka – Bohorodyčne. Ruské sily dobyli Spirne na východe. Ukrajinské jednotky zostávajú v okolí osady.
Nepriateľ sa pokúsil postúpiť zo Spirne smerom na Ivano-Darivku. V smere Charkov a Čuhuiv ruské sily postupujú smerom k Dementivke. Na Bachmutskom smere útočia na ukrajinské pozície v okolí Vesela Dolyna a Veršyna a v smere Pokrovske a Jakolivka. Ukrajinský generálny štáb hlási, že ruské jednotky a spojenci obsadzujú posledné dediny na východnej strane Bachmutu. V Záporožskej oblasti ukrajinský generálny štáb ohlásil ostreľovanie ukrajinských pozícií v Mali Ščerbaky.

 

 

Seversk: Boje sa dnes presunuli na okraj mesta po tom, čo Ozbrojené sily RF vytlačili Ozbrojené sily Ukrajiny z Verchnekamenskoje.
Ministerstvo vnútra LPR deklaruje, že v hraniciach mesta Seversk už prebiehajú boje. Boje v oblasti Ivano-Daryevka.
Pozície Ozbrojených síl Ukrajiny vo výškach pri Seversku sú vystavené ťažkým delostreleckým a raketovým útokom.

 

Soledar: Ukrajinci boli vytlačený z Hornej Kamenky. Boje v Stryapovke a v oblasti Jakovlevky. LPR oznamuje stiahnutie ruských jednotiek na predmestie Soledaru. Ukrajina tvrdí, že zatiaľ drží líniu.

 

Artemovsk: Na okraji mesta sa začali bitky o Pokrovskoye, ako aj bitky o Veselu dolinu. Bitky o Uglegorsk. Informácie o ústupe z Svetlodarska zatiaľ nie sú pravdivé – ozbrojené sily Ukrajiny síce držia Kodema a Semigorye, ale stále majú možnosť zásobovať jednotky brániace sa v tepelných elektrárňach Novolugansk a Uglegorsk, čo spútava činnosť RF. V Časov Jari pokračujú v odpratávaní sutín s mŕtvymi vojakmi oficiálne – 47, neoficiálne – viac ako 100.

 

Slavjansk: Bojuje sa v oblasti údolia, Sidorov, Prišib, Mazanovka. Ozbrojené sily Ukrajiny uznávajú určitý postup Ozbrojených síl Ruskej federácie do Slavjanska. Slavjansk, Kramatorsk, Družkovka, Konstantinovka boli v posledných dňoch vystavené intenzívnym raketovým útokom. Bolo zasiahnutých niekoľko koncentrácií nepriateľských jednotiek.

 

Charkov: Bojuje sa v oblasti Udy, Dementievka, Horné pasáže, Horný Saltov. Pokračujú aj útoky na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny na severnom okraji Charkova a v oblasti Čuguev. Útoky prebiehajú aj v oblasti Zoločeva. Celkovo tu zatiaľ dominujú tendencie k pozicionalizmu.

 

Avdiivka: Na fronte bez výraznejších zmien. Pri sedavom fronte sa obe strany spoliehajú na delostrelectvo. Ukrajina pokračuje v ostreľovaní Donecka, Gorlovky, Jasinovata a ďalších osád. Ozbrojené sily Ruskej federácie v posledných dňoch zintenzívňujú údery na Avdiivku.

 

Záporožie: Na trati Kamenskoe-Orechov-Gulyaipole bez zmien. Na východ od Gulyaipole sa ukrajinské sily pokúsili o prieskum v smere na Olgovsky, utrpeli straty na pracovnej sile a vybavení a ustúpili. Ozbrojené sily Ukrajiny sa snažia nájsť spôsobilosti Ozbrojených síl RF v Záporožskom regióne na potenciálnu ofenzívu s operačno-taktickými cieľmi. Je zrejmé, že takéto pokusy budú pokračovať, ako aj v podstate raketové útoky na oslobodené územia Záporožskej oblasti.

 

Nikolajev: Ukrajinské sily utrpeli veľké straty na ľuďoch a technike v dôsledku masívnych raketových útokov na mesto. Pokusy byť aktívny v smere Krivoj Rog neboli úspešné kvôli potlačovacej paľbe ozbrojených síl RF. Ukrajina tiež pokračovala v útokoch na predmestí Chersonu a na Novej Kachovke, pričom naďalej mierili na muničné sklady a veliteľské stanovištia.

 

Správa Ministerstva obrany Ruskej federácie z 13. júla 2022. Hlavné:
– Na území lodiarskeho závodu v Nikolajeve bolo raketami odpaľovanými vzduchom zničených viac ako 350 vojenského personálu ozbrojených síl Ukrajiny a 20 jednotiek vojenského vybavenia;
– V dôsledku úderu na mieste dočasného rozmiestnenia delostreleckého práporu 59. motorizovanej pešej brigády v Nikolajeve bolo zničených do 70 ukrajinských delostrelcov a desať húfnic 2C1 Gvozdika;
– V Charkovskej oblasti bola zlikvidovaná ukrajinská DRG – päť militantov bolo zničených, ďalších desať bolo zajatých;
– V oblasti osady boli zasiahnuté dve veliteľské stanovištia. Bereznegovatoe, Mykolajivská oblasť;
– Bol zničený muničný sklad pri Seversku;
– V rámci boja proti batérii bola zničená čata raketometov Uragan;
– Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zasiahli 236 cieľov denne;
– nad DĽR a Nikolajevskou oblasťou boli zostrelené dva ukrajinské Su-25 a jeden Su-24 a MiG-29;
– Zničili deväť ukrajinských UAV;
— Zachytených bolo päť balistických rakiet Točka-U.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov