FILIPÍNSKE MORE . Torpédoborec triedy Arleigh Burke USS Benfold (DDG 65)
Aktuality, Námorníctvo,

Pre hrozbu z Číny a Severnej Kórey budujú Spojené štáty novú základňu na ostrove v Tichom oceáne

Spojené štáty americké začali budovať vojenskú základňu na tichomorskom ostrove Tinian. Nové zariadenia námorných a leteckých síl majú slúžiť ako záloha pre prípad, že by boli ich náprotivky na susednom ostrove Guam zničené „z akéhokoľvek dôvodu“, píše web Asia Times. Tieto práce môžu byť vyvolané rastúcimi obavami o zraniteľnosť Guamu voči raketovému útoku z Číny alebo Severnej Kórey. Satelitné snímky ukazujú začiatok čistiacich prác severovýchodne od medzinárodného letiska Tinian. Americké vojenské cvičenia na samotnom ostrove a okolitých vodách navyše zdôrazňujú jeho strategický význam. USA už skôr organizovali terénny výcvik v Saipane a Tiniane.


 

 

Konkrétne na Tiniane vojenská činnosť zahŕňala námorné aktivity v prístave, rozmiestnenie logistického uzla v prístave San Jose a cvičenia na doplnenie paliva. Tinian bol súčasťou mandátneho územia Japonského impéria, ktoré bolo rozhodnutím Spoločnosti národov prenesené pod kontrolu Tokia. Po dobytí Američanmi v lete 1944 poslúžil ostrov aj ako základňa pre bombardéry B-29, ktoré zhadzovali atómové bomby na Hirošimu a Nagasaki.

 

 

V dôsledku druhého svetového mandátu na správu ostrova prešiel z Japonska do Spojených štátov ako „trustové územie“. V osemdesiatych rokoch sa celé Spoločenstvo Severných Marián priamo stalo súčasťou Spojených štátov amerických. Guam zostáva pre USA centrom mocenskej projekcie v západnom Tichomorí a jeho strategický význam naďalej rastie v dôsledku vojenských hrozieb z Číny a Severnej Kórey. Americká vojenská stratégia v Pacifiku predpokladá, že Guam bude vždy k dispozícii ako opora. Spojené štáty americké však čelia nevýhode v západnom Pacifiku, pretože ich zariadenia v regióne pozostávajú z malého počtu veľkých, izolovaných a v podstate nechránených komplexov umiestnených na niekoľkých ostrovoch, všetky v dosahu čínskych a severokórejských rakiet.
Hoci sú americké územia Guam a Severné Mariány ďalej od potenciálneho bojiska s Čínou, táto poloha má svoje výhody. Predovšetkým výraznejší reakčný čas pri útoku, ako aj pre nedostatočnú koordináciu s miestnymi úradmi, ako je to v prípade základní na japonskom ostrove Okinawa.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov