Ilustračné foto
Aktuality, Námorníctvo,

NATO udelilo gruzínskej pobrežnej stráži štatút partnera v operácii Morský strážca

Taktické jednotky pobrežnej stráže pohraničnej polície gruzínskeho ministerstva vnútra úspešne ukončili štvorstupňové hodnotenie NATO, po ktorom Severoatlantická rada prijala kladné rozhodnutie o udelení štatútu operačného partnera Gruzínsku v operácii Sea guardian, uviedli zdroje ministerstva vnútra. Operácia námornej bezpečnosti NATO MSO SEA GUARDIAN sa začala v novembri 2016 a nahradila námornú operáciu NATO podľa článku 5 Active Endeavour z rokov 2001-2016.


 

Operácia SEA GUARDIAN je jedinou námornou operáciou spojencov, ktorá pokrýva Stredozemné more. Hlavným cieľom operácie je zabezpečiť námornú bezpečnosť a včasnú reakciu na hrozby. Spomínaná operácia je zameraná na zabránenie akýmkoľvek pokusom o teroristické aktivity na mori.

 

„V roku 2016 Gruzínsko oficiálne oznámilo, že nástupné a taktické skupiny oddelenia pobrežnej stráže pohraničnej polície ministerstva vnútra sa pripoja k záložným silám NATO, po čom sa začal výcvik uvedených skupín v súlade s hodnotiacimi štandardmi NATO. Po úspešnom ukončení štvorročného hodnotiaceho programu NATO taktickými skupinami Severoatlantická rada uznala Gruzínsko za operačného partnera v operácii Sea guardian. Toto rozhodnutie je začiatkom novej etapy prehlbovania praktickej spolupráce medzi námorným velením NATO a Pobrežnou strážou pohraničnej polície.
Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov