Sergej Šojgu počas oceňovania
Aktuality, Bezpečnosť,

Po kontrole ministra obrany Šojgua spustili ruské sily nepretržité ostreľovanie celej Ukrajiny

Ruské jednotky sa pokúšali postúpiť v oblasti Vuhledaru a pri Avdiivke. Intenzívne boje sú hlásené z frontu Siverskyj Doneck. Bachmutský front: Ruské sily zaútočili na Kodema a Veršyna, ale neúspešne a ustúpili. Obrana Veršhyny a Kodema je pre Ukrajincov kľúčová. Ak obe osady padnú, ukrajinské sily umiestnené v blízkosti elektrárne Vuhlehirks budú obkľúčené. Ruské sily zaútočili na ukrajinské pozície pri elektrárni Vuhlehirsk.


 

Smer Slovjansk: Ukrajinské sily odrazili útok smerom na Kurulku zo severu. Ruské jednotky sa pokúsili získať plnú kontrolu nad Bohorodyčne. Ukrajinskí obrancovia odrazili ruský útok na Nahirne a neďalekú Bilohorivku. Ruské sily postupovali smerom na Kurulku cez lesnú oblasť medzi Dibrovne a Mazanivka.

 

Donecká oblasť: Ruské jednotky útočili na ukrajinské pozície pri Pavlivke zo smeru od Jehorivky a dobyli osadu Solodke. Ruské sily viedli útok aj na Vodjane zo smeru Volodomyrivka a Solodke. Ukrajinskí obrancovia odrazili všetky útoky týmto smerom.

 

 

Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW) verí, že Rusko čoskoro spustí “masívnu a rozhodnú ofenzívu” pozdĺž línie Slavjansk-Seversk-Bachmut.

 

Správa Ministerstva obrany Ruskej federácie z 15. júla 2022:
– V Charkove bol zasadený úder na miestach dočasného rozmiestnenia 40. delostreleckej brigády a formácie Kraken – bolo zničených do 200 militantov a asi 50 zahraničných žoldnierov;
– V Artemovsku boli zasiahnuté miesta nasadenia “Pravého sektora” – bolo zničených asi 30 nacionalistov a asi 30 kusov techniky;
— V oblasti Ščerbaky (región Záporožie) boli zničené kasárne Ozbrojených síl Ukrajiny so 70 vojakmi;
– Rakety Kaliber zasiahli dom dôstojníkov vo Vinnici – v čase zásahu sa tam konalo stretnutie velenia ukrajinských vzdušných síl so zástupcami zahraničných dodávateľov zbraní;
– Ruské vzdušné sily zničili 49 objektov a odpaľovacie zariadenie “Buk-M1”;
– V rámci boja s protibatériou boli v 84 okresoch zasiahnuté dve čaty húfnic Giacint-B a delostrelecké jednotky;
– operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zničili 229 cieľov;
– nad DĽR a Nikolajevskou oblasťou boli zostrelené dva MiGy-29 a dva Su-25 ukrajinských vzdušných síl;
– Zničil deväť nepriateľských UAV;
– Zachytených bolo deväť striel viacnásobného raketového systému Uragan.

 

Seversk.
Bojuje sa na východnom okraji mesta, ako aj v oblasti Serebryanka a Verchnekamensky. Ukrajina opevňuje pozície na priľahlých výšinách. Výjazd z mesta zatiaľ nie je.

Soledar.
Bojuje sa pri Belogorovke, Berestovoje, Jakovlevke, na okraji samotného Soledaru. Cesta Soledar-Seversk je kontrolovaná ukrajinskými silami, ale je vystavená útokom nášho delostrelectva.

Artemovsk.
Bitky o Pokrovskoe a Veselaya Dolina. Mesto je pod neustálymi raketovými útokmi už niekoľko dní. Útoky prebiehajú v oblasti Časov Yar, Krasnaya Gora a Konstantinovka.

Slavjansk.
Bojuje sa v oblasti Prišib, Sidorov, Dolyna a v lesných oblastiach severozápadne od mesta. Útoky na Slavjansk a Kramatorsk zosilňujú.

Avdiivka.
Bojuje sa v oblasti Kamenky a New Yorku. V priemyselnej zóne Avdiivka žiadne zmeny. Nepriateľ pokračuje v ostreľovaní Donecka, Yasinovataya a ďalších osád. Ozbrojené sily Ruskej federácie a armáda DĽR zintenzívňujú útoky na Avdiivku a Krasnohorivku.

Charkov.
Bojuje o Horný Saltov, Dementieva, Horné pasáže. Útoky pokračujú na Charkov a v oblasti Chuguev a Zolochev.

Záporožie.
Na trati Kamenskoe-Orechov-Gulyaipole-Velikaya Novoselovka bez výrazných zmien. Ukrajina sa naďalej pokúša sondovať frontovú líniu v smere na Vasiljevku, Tokmak a Pologi.

Nikolajev.
Ukrajinci utrpeli ťažké straty v dôsledku sústredených raketových útokov na mesto. Útoky pokračujú aj v smere Krivoj Rog, Ukrajinské sily skúmajú obranu Ozbrojených síl RF v smere Krivoj Rog a Nikopol.

Odesa.
Informujú o postupe rokovaní v Turecku o vývoze obilia po mori z územia Ukrajiny, ktorý bude sprevádzať odmínovanie Odesy, Južného a množstva ďalších prístavov. Do kontrolných mechanizmov sú zapojené Rusko, Turecko a OSN. Dohoda má byť podpísaná budúci týždeň. V samotnej Odese bez výrazných zmien. Výbuchy civilistov na míny pokračujú.

 

Šéf ruského ministerstva obrany Sergej Šojgu skontroloval skupiny ruských ozbrojených síl „Juh“ a „Stred“, ktoré sú zapojené do špeciálnej operácie na ukrajinskom území. Ruské vojenské oddelenie o tom 16. júla informovalo verejnosť zverejnením komuniké a videomateriálu bez zvuku v tejto veci. V oficiálnom vyhlásení sa uvádza, že počas pobytu na nemenovanom veliteľskom stanovišti si minister vypočul správy od veliteľov skupiny Juh a Stred, generála armády Sergeja Surovikina a generálplukovníka Alexandra Lapina, ako aj od ďalších vedúcich predstaviteľov rôznych úrovní. Šojgu dal potrebné pokyny na ďalšie posilnenie činnosti týchto skupín vo všetkých im zverených smeroch, aby sa vylúčili ďalšie možnosti Ozbrojených síl Ukrajiny vykonávať rozsiahle delostrelecké a raketové útoky proti civilným obyvateľom, t.j. dal rozkaz zosilniť odpor proti ostreľovaniu ukrajinskými silami. Na záver stretnutia minister na základe dekrétu prezidenta Ruskej federácie odovzdal medaily Zlatá hviezda Hrdina Ruskej federácie Lapinovi a generálmajorovi Esedulle Abačovovi za ich odvahu a hrdinstvo.

 

Na Západe aj v Kyjeve na Šojguovu cestu okamžite zareagovali. Analytici Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) dospeli k záveru, že Rusko dokončuje ďalšiu „operačnú pauzu“ a pripravuje sa na obnovenie ofenzívy. K Šojguovej návšteve sa vyjadrilo aj Hlavné spravodajské riaditeľstvo Ministerstva obrany Ukrajiny. Hovorca Hlavného spravodajského riaditeľstva Vadim Skibicky potvrdil, že Šojgu kontroloval vojakov. Ukrajinskí spravodajskí dôstojníci sú podľa neho presvedčení, že Moskva sa pripravuje na ďalšiu etapu útočných operácií.

 

Náletové poplachy 16. júla neustali prakticky nad celou Ukrajinou.
Potom Ozbrojené sily Ukrajiny informovali verejnosť o odpálení 48 rakiet vrátane rakiet Kaliber z Kaspického mora a o výbuchoch v regiónoch Poltava, Sumy, Čerkasy, ​​​​Charkov, Dnepropetrovsk a Ivano-Frankivsk.
“Masívny raketový útok sa uskutočňuje na celej Ukrajine” – napísal starosta Ivano-Frankivska Ruslan Marcinkiv a pridal k panike na sociálnych sieťach.

Karol Jerguš

 

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov