NASAMS
Aktuality, Pozemná technika,

USA dodajú dve batérie systémov protivzdušnej obrany NASAMS. Estónsko získa raketomety HIMARS za 500 miliónov dolárov

Spojené štáty poskytnú Ukrajine dve batérie protilietadlových raketových systémov NASAMS. Uviedol to predstaviteľ velenia vzdušných síl Ukrajiny Jurij Ignat. Poznamenal, že zatiaľ presný počet protilietadlových raketových systémov, ktoré Ukrajina dostane, nemožno zverejniť.
„Hovoríme však o dvoch batériách, ktoré majú nielen odpaľovacie zariadenia, ale aj vozidlá na nabíjanie, detekciu cieľov a údržbu komplexov“. Podľa ruskej služby BBC môže jedna batéria obsahovať až 12 protilietadlových raketových systémov.


 

Ministerstvo obrany USA už skôr oznámilo nový balík vojenskej pomoci Ukrajine vrátane dodávky NASAMS. Vtedy išlo o prevod len dvoch systémov. Ukrajinská armáda sa už údajne školí na používanie systému. NASAMS je mobilný systém protivzdušnej obrany, ktorý spoločne vyvinuli Spojené štáty americké a Nórsko. Je schopný zasiahnuť ciele na vzdialenosť až 25 kilometrov a vo výške až 16 kilometrov. Zvláštnosťou NASAMS je, že využíva letecké rakety AMRAAM AIM-120. Táto raketa má niekoľko rôznych úprav, ktoré zlepšujú jej vlastnosti vrátane doletu.

 

9. mája americký prezident Joe Biden podpísal zákon o pôžičkách a prenájme Ukrajine. Ukrajina už dostala najmenej 100 kamikadze dronov Switchblade 300, 10 kamikadze dronov Switchblade 600 a najmenej 108 diel M777. Joe Biden podpísal 8. júla nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote až 400 miliónov dolárov. Tento balík obsahuje ďalšie štyri viacnásobné raketové systémy HIMARS a viac munície. Hovorca Pentagonu uviedol, že v dôsledku toho bude mať Ukrajina 12 systémov HIMARS. Nemecko oznámilo dodávku moderného systému protivzdušnej obrany IRIS-T Ukrajine. Na Ukrajinu sa presunie koncom roka 2022. Dosah rakety v systéme protivzdušnej obrany stredného doletu je 40 kilometrov a maximálna výška zachytenia cieľa je 20 kilometrov.

 

Americké ministerstvo zahraničia schválilo možný predaj viacerých raketometov HIMARS a súvisiaceho vybavenia Estónsku, uviedla americká agentúra pre obrannú a bezpečnostnú spoluprácu. Hodnota transakcie je 500 miliónov dolárov. Estónsko celkovo požiadalo až o šesť HIMARS, až 36 riadených viacnásobných odpaľovacích raketových systémov GMLRS, raketových puzdier a rakiet. Podľa amerického rezortu táto dohoda podporí zahraničnú politiku a národnú bezpečnosť Spojených štátov, ako aj bezpečnosť ich spojenca v NATO. Estónsko má v úmysle použiť HIMARS na modernizáciu svojich ozbrojených síl, na posilnenie schopnosti posilniť obranu krajiny a obmedziť regionálne hrozby.

 

V máji Poľsko oznámilo svoj zámer získať približne 500 viacnásobných raketometov HIMARS. Minister národnej obrany Poľska potom povedal, že HIMARS bude integrovaný do poľského systému velenia a riadenia.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov