Kentavr-LK
Aktuality, Námorníctvo,

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo zničenie ukrajinskej vojenskej lode a skladu rakiet Harpoon v prístave Odesa

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo zničenie vojnovej lode ukrajinského námorníctva umiestnenej v prístave Odesa pomocou vysoko presných zbraní . Uvádza sa to v novej správe o špeciálnej vojenskej operácii ruskej armády na území Ukrajiny.


 

Potvrdili sa informácie, ktoré sa objavili skôr v ruských a ukrajinských internetových zdrojoch o zničení vojnovej lode námorných síl Ukrajiny v prístave Odesa. Podľa vojenského rezortu ruská armáda zaútočila na územie lodenice, kde sa nachádzala „ukrajinská vojnová loď“, ako aj na sklad zbraní dodávaných zo Západu. Útoky, ktoré zničili loď, ako aj sklad s protilodnými raketami Harpoon, ktoré dodali Američania, uskutočnili námorné rakety Kaliber odpálené z Čierneho mora. Okrem lode a skladu protilodných rakiet boli znefunkčnené aj výrobné zariadenia na opravu a modernizáciu lodí ukrajinského námorníctva.

 

Včera ruská armáda zasadila masívnu ranu vojenskej infraštruktúre v Odese a jej okolí. Podľa informácií získaných zo samotnej Odesy okolo mesta „preletelo“ najmenej desať vysoko presných rakiet. Zdôrazňovalo sa, že ide o najmasívnejší nájazd od začiatku operácie.
Neskôr sa objavila informácia, že ruské rakety zničili útočný čln L451 „Malin“ projektu 58503 „Kentavr-LK“ ukrajinského námorníctva. Loď bola položená 28.12.2016, spustená na vodu 14.9.2018. Je to hlavná loď zo série pristávacích útočných člnov projektu 58503, vyvinutá na základe iniciatívy v Nikolaeve v roku 2015. Následne bol projekt dokončený v závode PJSC Leninskaja Kuznica, kde získal nové číslo projektu 58503 a nový kód „Kentavr-LK“.

 

Ruská flotila zasiahla základňu námornej pechoty pri Odese. Lavrov sľubuje presun operácie bližšie k západu

 

Zástupkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharova sa vyjadrila k sobotňajšiemu raketovému útoku na prístav Odesa, ktorý vyvolal vo svete veľkú rezonanciu a obvinenia Ruska z podkopávania dohôd o vývoze ukrajinského obilia z prístavu. Uviedla, že útok uskutočnila ruská armáda, a že cieľom boli vojenské zariadenia.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov