Su-34M
Aktuality, Letectvo,

Ruská FSB zmarila operáciu ukrajinskej vojenskej rozviedky s cieľom uniesť ruské bojové lietadlá

Zamestnanci ruskej Federálnej bezpečnostnej služby narušili ukrajinskú vojenskú spravodajskú operáciu, ktorej účelom bolo naverbovať ruských vojenských pilotov. Podľa FSB na ukrajinskú operáciu dohliadali západné spravodajské agentúry.


 

Hlavné spravodajské riaditeľstvo Ministerstva obrany Ukrajiny (GUR) spolu so západnými kurátormi vypracovalo operáciu na nábor ruských vojenských pilotov. Podľa FSB bola ruským pilotom ponúknutá možnosť uniesť bojové lietadlá s následným pristátím na letiskách kontrolovaných ozbrojenými silami Ukrajiny. Za to všetko v Kyjeve sľúbili veľa peňazí a občianstvo jednej z krajín EÚ. Garantom obchodu bolo „politické vedenie“ Ukrajiny, t.j. Zelenskij a jeho sprievod.

 

“Ukrajinskí vojenskí spravodajskí dôstojníci, konajúc v mene politického vedenia svojej krajiny sa pokúsili za peňažnú odmenu a záruky prijatia občianstva jednej z krajín EÚ naverbovať ruských vojenských pilotov. Presvedčiť ich, aby lietali a pristávali s lietadlami na letiskách kontrolovaných Ozbrojenými silami Ukrajiny,” – hovorí správa.

 

Podrobnosti o zásahu, ktorí vykonali ruské špeciálne služby, nie sú zverejnené, je známe, že ruské špeciálne služby hrali operačnú hru, ktorej výsledkom bola identifikácia niekoľkých vojenských objektov na Ukrajine a ich zničenie. Okrem toho špeciálne služby identifikovali všetkých zamestnancov Hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny a ich komplicov zapojených do ukrajinskej špeciálnej operácie. Počas operačnej hry získali dôstojníci ruskej kontrarozviedky informácie, ktoré pomohli ruským ozbrojeným silám spôsobiť škody na viacerých ukrajinských vojenských objektoch,” dodali v FSB.

 

Ruské médiá zverejňujú video, kde ukrajinský spravodajský dôstojník údajne sľubuje za únos až 2 milióny dolárov. Ruské štátne médiá tiež informovali, že do operácie mohol byť podľa ruskej kontrarozviedky zapojený aj vyšetrovateľ Bellingcat Christo Grozev. Televízny kanál „Rusko 24“ ukázal fragment korešpondencie pripisovanej vyšetrovateľovi, ktorý tvrdí, že Grozev našiel dvoch kuriérov, aby previedli peniaze ruskému pilotovi, ktorý súhlasil s únosom. Ukrajinská vojenská rozviedka zatiaľ vyhlásenie FSB nekomentovala. Ukrajinská pravda pripomína , že štátny koncern Ukroboronprom už dávnejšie vyjadril pripravenosť zaplatiť miliónovú prémiu za unesené alebo zajaté lietadlo. V apríli toto ocenenie schválila Najvyššia rada.
Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov