Antonovský most
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinský boj proti Antonovskému mostu je „bitkou o lesnícku chatu“

Jednou z hlavných vojenských správ posledných dní bol ďalší raketový útok Ozbrojených síl Ukrajiny na Antonovský most cez Dneper na predmestí Chersonu. Tento most je dôležitou inžinierskou stavbou spájajúcou ruskú oporu na pravom brehu Dnepra s hlavnými silami na ľavej strane. Celková dĺžka mosta je 1366 metrov, šírka 25 metrov, šírka jazdnej dráhy 20,5 metra, chodníky pre peších majú z oboch strán jeden a pol metra. Most pozostáva z 30 polí.


 

 

Za dva týždne naň ukrajinské ozbrojené sily zaútočili najmenej šesťkrát rôznymi raketovými systémami s viacerými odpaľovacími systémami, z ktorých hlavnými sú vysoko presné M142 HIMARS americkej výroby, vybavené raketami s dosahom až 70 kilometrov. Aby ukrajinskí delostrelci zasiahli most, ukázali všetku možnú prefíkanosť. Každej salve HIMARS predchádzali salvy rakiet Uragan, ktoré odklonili sily protivzdušnej obrany a „zrušili“ ich strelivo, po čom ich bolo potrebné znovu nabiť. V tej chvíli bol most zasiahnutý raketami HIMARS. Niektoré z rakiet sa ruskej protivzdušnej obrane ešte podarilo vypracovať a zostreliť, no celkovo za dva týždne zasiahlo most viac ako dvadsať rakiet, z toho osem 27. júla pri najväčšom (36 odpálených rakiet) údere.

 

 

Dvojtýždňová vojna Ozbrojených síl Ukrajiny s mostom pri obci Antonovka sa skončila tým, že sa im most nepodarilo zničiť. Všetky podpery mosta sú neporušené, rozpätia sú tiež zachované, no vo vozovke bolo toľko dier so šírkou jeden až dva metre, že most uzavreli pre dopravu, čo okamžite prinieslo nadšený nával emócií v ukrajinskom informačnom priestore. Deaktivácia mosta bola nazvaná „veľké víťazstvo ozbrojených síl Ukrajiny“ a začiatok toľkokrát ohlásenej ukrajinskej protiofenzívy na Krym a Rostov. Poškodený most predsa podľa ukrajinských propagandistov „odrezal Rusov“ na pravom brehu od podpory z ľavého brehu a teraz už zostáva len málo – poraziť ich a hodiť do Dnepra!

 

 

Táto „výhra“ nakazila aj niektorých ruských informačných bojovníkov. Okolo ukrajinských útokov na Antonovský most sa opäť rozprúdila búrlivá diskusia, ktorá bola uhasená, o tom, prečo naše velenie ešte nezničilo všetky mosty cez Dneper? Diskusia sa rozprúdila s takou silou, že sa v určitom momente začalo zdať, že účelom ukrajinských úderov nebol samotný most, ale informačný a propagandistický úder, ktorý spôsobil jeho zničenie kolektívnemu nevedomiu ruskej blízkovojnovej informačnej komunity. . Prinajmenšom žiadna protiofenzíva Ozbrojených síl Ukrajiny nezačala, no lámanie kópií v sieti okolo tejto skutočnosti neprestáva už desiaty deň.

 

Nebudem sa púšťať do tohto informačného Verdunu. Len zopakujem, čo som už povedal. Myšlienku úplného znefunkčnenia a zničenia všetkých tridsiatich mostov cez Dneper kontrolovaných Ukrajinou považujem za utópiu. Ak by ruský vojenský priemysel produkoval sto operačno-taktických rakiet denne, potom by takáto úloha mohla byť stanovená, ale aj v tomto prípade by bola jeho vojenská účelnosť pochybná. Rýchlosť obnovy mostov, možnosť využitia pontónových mostov, trajektových prejazdov a nielen prejazdov by si vyžadovala vytvorenie samostatnej zmiešanej vzduchovo-raketovej formácie („Likvidátori mostov“) výhradne na túto úlohu. Je zrejmé, že teraz takúto možnosť ruské sily nemajú. Dôsledné vyraďovanie mostov samozrejme skomplikuje logistiku zásobovania Ozbrojených síl Ukrajiny, ale nebude to až také problematické.

 

Tézu jedného z novinárov, že každý zničený most je zachráneným životom ruských vojakov, formulujem pre seba inak. Zničený sklad munície, zbraní, pohonných hmôt, veliteľstvo či umiestnenie vojakov Ozbrojených síl Ukrajiny je skutočnou záchranou životov ruských vojakov, preto je vyhľadávanie a likvidácia týchto objektov ruskou prioritou. A mosty – len v tej časti, ktorá sa ich priamo týka: kedy sa práve tento most stáva problémom alebo zasahuje do ruských plánov.

 

A teraz zvážme všetko, čo bolo povedané vyššie na príklade poškodeného Antonovského mosta. Do akej miery je pre Rusko problém ho znefunkčniť? Stojí za to začať s tým, ako dlho bude trvať, kým sa na ňom obnoví premávka. Existujúce poškodenia odborníci definujú ako stredne závažné, nezasahujúce do nosných prvkov mostnej konštrukcie a ich odstránenie pri neunáhlených prácach bude trvať niekoľko dní. Zároveň len 70 kilometrov ďalej – 50 minút autom – proti prúdu rieky je ďalší prechod cez Dneper – priehrada pri meste Novaja Kachovka, dlhá 447 metrov – hlavná vodná stavba, ktorú rakety HIMARS nezničia. Priehrada sa navyše nachádza takmer v maximálnej bojovej vzdialenosti – 57 – 59 kilometrov od frontovej línie. Aby to dosiahli s americkým raketometom, budú musieť byť vtiahnutí do zóny sebavedomého krytia ruským delostrelectvom, ktoré v posledných týždňoch uspelo v boji proti batérii. Ozbrojené sily Ukrajiny nemôžu a nebudú riskovať taký cenný zdroj. To znamená, že bez hlbokého prielomu – prerezania ruského predmostia na pravom brehu – nie je možné odrezať ruskú skupinu z ľavého brehu v oblasti Kachovka. Nedá sa to urobiť z iného dôvodu.

 

Pripomínam, že len pred rokom, počas rozsiahlych cvičení ženijných jednotiek Zapad-2021, v podmienkach čo najbližšie k vojenským operáciám, vybudovali vojenskí pontonisti dvojkoľajový pontónový prechod (most, cez ktorý môže technika ísť súčasne v oboch smeroch) cez rieku Oka širokú 500 metrov. Ten bol zostavený zo štandardných zostáv pontónového parku PP-91. Pripomínam, že len s jednou takouto stavebnicou môžete postaviť plávajúce mosty s nosnosťou 60, 90 a 120 ton až do dĺžky 268 metrov so šírkou vozovky 6,55 metra. Prípustná rýchlosť prúdu – do 3 metrov za sekundu. Pri takejto šírke vozovky mosta sa po nej môžu tanky pohybovať rýchlosťou až 30 km/h, kolesové vozidlá bez obmedzenia rýchlosti. Pre kolesové vozidlá je tento most dvojkoľajový, to znamená, že je dovolené organizovať pohyb v dvoch smeroch súčasne. Dĺžka mosta 268 metrov je nielen maximálna možná, ale aj celková, to znamená, že v prípade potreby možno postaviť niekoľko mostov súčasne (najmenej dva, keďže v pobrežných spojoch sú štyri súbory pobrežných spojov – parková súprava). Okrem toho je možné postaviť most dvoch súprav parku s dĺžkou 572 metrov.

 

A teraz sa pozrime na mapu Dnepra v regióne Kachovka. Poškodený Antonovský most má dĺžku 1366 metrov, pričom šírka rieky je 940 metrov, no len o päť kilometrov vyššie – tam, kde sa dodnes nachádza trajekt cez Dneper, spájajúci dva brehy Chersonu už dlhé desaťročia – šírka rieky je 476 metrov a päť kilometrov pod mostom – 350 metrov. Zničiť takýto most raketovým útokom HIMARS je zároveň už rádovo ťažšie. Vysoká presnosť jeho rakiet je spôsobená prítomnosťou GPS jednotky, ktorá koriguje let rakety v cieľovej oblasti. A preto to úplne závisí od presnosti určenia súradníc cieľa – Antonovský most, pevne “zviazaný” so zemou, je ideálnym cieľom. Ale pontónový most je cieľ, ktorý je ešte potrebné odhaliť včas, aby bolo možné zadať jeho presné súradnice do navádzacích hlavíc rakiet, zároveň akýkoľvek presun, dokonca aj o niekoľko stoviek metrov do strany, ho odstráni z útoku – nie je zabezpečené opätovné zameranie rakiet počas letu. Navyše ostreľovanie prechodu cez deň v oblasti stepí je poriadna samovražda a po zotmení je „rozoberanie“ prechodu otázkou niekoľkých minút. Pripomeniem časový limit: od spustenia pontónov po začatie pohybu na hotovom pontónovom moste vojsk a vojenskej techniky – iba 30 minút.

 

Ramzan Kadyrov: “Obyčajných Ukrajincov posielajú so samopalmi proti tankom”

 

Prečo teda ozbrojené sily Ukrajiny útočia na Antonovský most s takou maniakálnou vytrvalosťou? Vidím len jednu logickú odpoveď: jeho deaktivácia je vynikajúcou príležitosťou na public relations úspechov Ozbrojených síl Ukrajiny (v ich úplnej absencii) v boji proti „ruským okupantom“. „Strategický most bol zničený“ – takto nazvala ukrajinská propaganda zablokovanie mosta pre automobilovú dopravu. „Rusi sú odrezaní a odsúdení na zánik!

 

No fakt, že v skutočnosti k „odrezaniu“ Rusov vôbec nedochádza a dvojtýždňová vojna s mostom nie je nič iné ako „bitka o lesnícku chatu“, ako sa takéto nezmyselné „víťazstvá“ nazývajú.
Vladimir Šurigin

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov