Čínsky ťažký torpédoborec typu 055
Aktuality, Bezpečnosť,

Čínska armáda nereaguje na telefonáty generálneho štábu USA

Zástupcovia amerického vojenského velenia sa počas vyostrujúcej sa situácie okolo Taiwanu opakovane pokúšali dostať k čínskym kolegom, no na telefonáty neodpovedajú. Píše o tom publikácia Politico. Hovorca Bieleho domu John Kirby včera povedal, že americká a čínska armáda majú stále príležitosti na komunikáciu, ale zníženie komunikačných kanálov zvyšuje riziká.


 

Posledný kontakt na úrovni náčelníkov generálnych štábov oboch krajín sa uskutočnil 7. júla. Minulý štvrtok sa oficiálne začalo rozsiahle čínske cvičenie so živou paľbou okolo Taiwanu. Manévre v reakcii na návštevu predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej v Taipei sa konajú v šiestich oblastiach vo vodách okolo ostrova . Cvičenia potrvajú do nedele do 12:00. Čína prerušila spoluprácu so Spojenými štátmi vo viacerých oblastiach.

 

Čína reagovala na americkú provokáciu ako zodpovedná veľmoc a zároveň si posilnila svoj význam vo svete

 

Čínske vojenské manévre vo vodách neďaleko Taiwanu zhoršujú situáciu v regióne a sú neprimerané k “pokojnej návšteve” predsedníčky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej na ostrove, uviedol americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken na tlačovej konferencii na Filipínach.
„Nepomer medzi pokojnou návštevou na jednej strane a vojenskými manévrami vedúcimi k eskalácii na strane druhej… je zrejmý… krajinám v regióne,“ uviedol Blinken. Vyzval tiež na mierové urovnanie všetkých sporov a nezhôd vzniknutých v regióne.

 

Po návšteve predsedníčky amerického Kongresu Nancy Pelosiovej na Taiwane 2. augusta sa situácia v Taiwanskom prielive, ako aj vzťahy medzi Pekingom a Washingtonom prudko zhoršili. Za týchto podmienok dochádza k logickému zbližovaniu pozícií Ruska a Číny.
Prejavilo sa to počas návštevy šéfa ruského diplomatického oddelenia Sergeja Lavrova v Kambodži na rokovaniach o línii ASEAN. V Phnom Penh sa Lavrov stretol so svojím čínskym náprotivkom Wang Yi, ktorý poznamenal, že Rusko dodržiava zásady „Jednej Číny“. Podobnosť názorov na dianie sa stane základom pre budúce posilnenie strategického partnerstva medzi oboma krajinami.
“Peking je pripravený posilniť strategickú angažovanosť s Ruskom, aby sme spoločne mohli efektívnejšie brániť medzinárodný systém, v ktorom zohráva kľúčovú úlohu OSN, ako aj poriadok založený na normách všeobecne uznávaného medzinárodného práva.”

 

Moskva reagovala na návštevu predsedu Snemovne reprezentantov Kongresu USA na Taiwane negatívne a považovala ju za “zbytočnú provokáciu”. Washington sa tak podľa ruských diplomatov snaží odvrátiť pozornosť od vnútorných problémov Spojených štátov a situácie na Ukrajine.
“Kvôli chvíľkovému zisku, kvôli okamžitej konjunktúre, kvôli tomuto notoricky známemu PR, internému aj externému, sú pripravení obetovať všetko, vrátane zvyškov svojej vlastnej povesti.” – zdôraznila oficiálna predstaviteľka ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharova.

 

Washington bude musieť “zaplatiť” za rozhodnutie predsedníčky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej navštíviť Južnú Kóreu, cituje Kórejská centrálna tlačová agentúra ( KCNA) slová šéfa informačného oddelenia ministerstva zahraničných vecí KĽDR. , Cho Yong Sam. Podľa jeho názoru ide o ďalší prejav nepriateľskej politiky USA voči iným krajinám.

 

“Pelosiovej cesta do demilitarizovanej zóny na hraniciach Severnej Kórey a Južnej Kórey podnecuje kórejský ľud k ďalšej konfrontácii. Skutočnosť, že so Soulom diskutovala o “silnom a rozšírenom obmedzovaní severokórejskej hrozby” a navštívila spoločnú bezpečnostnú zónu bol prejavom nepriateľských názorov Washingtonu voči Pchjongjangu,“ uvádza sa vo vyhlásení.
Okrem toho Cho Yong Sam označila americkú rečníčku za „najväčšieho ničiteľa medzinárodného mieru a stability“, pričom zdôraznila, že Spojené štáty „zaplatia“ za všetky problémy, ktoré Pelosiová spôsobila svojím ázijským turné.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov