Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Izrael zlikvidoval v Gaze veliteľa Islamského džihádu. Vojna s Palestínou pokračuje

Izraelské obranné sily oznámili likvidáciu Khaleda Mansura, jedného z vojenských veliteľov skupiny Islamský džihád, v pásme Gazy. Mansur bol považovaný za druhého najdôležitejšieho veliteľa v skupine. Mal na starosti aktivity skupiny v južnej časti pásma Gazy. Taysir al-Jabari, ktorý bol zabitý v piatok, mal na starosti sever. Spolu s Mansourom boli zabití jeho zástupca Ziyad Madalal a veliteľ brigády Khattab Amassi.


 

V noci zo soboty na nedeľu pokračovala izraelská armáda v operácii Úsvit, zameranej na elimináciu militantov Islamského džihádu. Podľa izraelského velenia bolo možné zasiahnuť asi 140 vojenských cieľov vrátane podzemných tunelov, z ktorých sa podnikali teroristické útoky.

 

Od piatkového začiatku operácie Úsvit bolo na Izrael vypálených z pásma Gazy 580 rakiet. 120 z nich padlo v samotnom pásme Gazy, asi 200 zachytil izraelský protiraketový obranný systém Železná kupola. 28 Izraelčanov previezli do nemocníc s ľahkými zraneniami.

 

Od začiatku operácie Úsvit zomrelo v pásme Gazy 32 ľudí vrátane šiestich detí, informovalo ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy. Niektorí z nich zomreli v dôsledku výbuchov rakiet vypálených na Izrael, no nedosiahli cieľ. Palestínske skupiny tvrdia, že zasiahli izraelské bojové lietadlo pomocou ručného raketometu.

 

V pondelok sa mimoriadne zíde Bezpečnostná rada OSN o eskalácii konfliktu o pásmo Gazy. Egypt vyzval Izrael a Palestínsku samosprávu, aby uzavreli prímerie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje. Mierová dohoda môže byť podľa nich uzavretá už dnes večer. Izrael súhlasil s prímerím, Palestínčania zatiaľ na tento návrh nereagovali.
Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov