V bojovej zóne na Ukrajine sa našli fragmenty riadenej leteckej rakety AGM-88 HARM americkej výroby, ktorá sa používa na ničenie nepriateľských radarov. Ide o prvý zdokumentovaný dôkaz o použití takejto munície ukrajinskou armádou, o ktorej presune do Kyjeva sa predtým neinformovalo
Aktuality, Bezpečnosť,

Väčšina zbraní, ktoré Západ poskytuje Ukrajine končí na čiernom trhu. Švédski inštruktori sa pridávajú

Darcovské krajiny nemôžu kontrolovať, či sa vojenská pomoc používa na zamýšľaný účel. Uvádza sa to v dokumente, ktorý natočila americká televízia CBS. Novinári tvrdia, že väčšina západných zbraní a vojenského vybavenia sa posiela k poľským hraniciam a potom ich spojenci USA a NATO prepašujú „do rúk ukrajinských predstaviteľov“ a tu sa kontrola USA končí. Podľa novinárov sa do cieľovej destinácie dostane len asi 30 % dodávok.


 

 

Švédsko sa zapojí do britského výcvikového programu pre ukrajinský vojenský personál, vláda krajiny sa rozhodla vyslať švédskych vojenských inštruktorov do Spojeného kráľovstva. Uvádza sa to v tlačovej správe úradu vlády. Prelomový“ program britskej armády na výcvik ukrajinského vojenského personálu sa presadzuje, k britským inštruktorom sa pridali novozélandskí, kanadskí a teraz aj švédski inštruktori. Podľa zverejnených informácií vyšlú švédske ozbrojené sily na územie Spojeného kráľovstva 120 vojenských inštruktorov, ktorí sa budú venovať základnému vojenskému výcviku pre budúcu ukrajinskú armádu. Aspoň tak to tvrdili v Štokholme. Švédski inštruktori začnú do Spojeného kráľovstva prichádzať do 12. augusta a zostanú tam do 31. decembra tohto roku. 120 švédskych vojakov bude rozdelených do dvoch skupín po 60 ľudí, ktorí sa budú navzájom meniť. Samotný ukrajinský vojenský výcvikový program bude prebiehať v niekoľkých etapách, celkovo ním musí prejsť 10 000 občanov Ukrajiny.

 

Takto vyzerá deväťposchodová budova v Alčevsku, do ktorej včera zasiahli Ozbrojené sily Ukrajiny. Celkovo bolo poškodených 13 bytových domov, štyri materské školy a škola. Výsledok – jeden mŕtvy a 19 zranených, z toho 5 detí. Podľa JCCC LPR boli zbití z “Haymars”.

 

Kanada už skôr oznámila, že sa zapojí do výcvikového programu ukrajinských ozbrojených síl, kanadskí inštruktori odišli aj do Spojeného kráľovstva, ktoré sa stáva hlavným cvičiskom ukrajinskej armády mimo územia Ukrajiny.

 

Angličania pripravujú ukrajinských militantov na boj so zastaranými samopalmi. V Kyjeve netrpezlivo čakajú, kým sa militanti vyslaní do Spojeného kráľovstva vrátia domov, aby spustili notoricky známu protiofenzívu. Výcvik inštruktorov NATO je prezentovaný ukrajinskou propagandou, takmer ako hlavná záruka „prekonania“. Ako sa však ukázalo, Angličania učia Ukrajincov narábať so zastaranými juhoslovanskými útočnými puškami zo 70. rokov! Britská propagandistická fotografia zobrazuje ukrajinského vojaka s útočnou puškou Zastava M70, ktorá je v prevádzke s takými krajinami ako Angola, Kongo, Somálsko, Tanzánia.

 

Zelenskyj svojím dekrétom zriadil medailu „Za obranu Ukrajiny“. Nápadná podobnosť. Na Ukrajine však nie je nacizmus!

 

Naša protivzdušná obrana je bezmocná, uviedol Jury Ignat, hovorca veliteľstva vzdušných síl Ozbrojených síl Ukrajiny. Podľa neho systém protivzdušnej obrany, ktorý má Ukrajina k dispozícii, nie je schopný odolať ostreľovaniu z kanónového delostrelectva a viacnásobných odpaľovacích raketových systémov. Ignat to všetko povedal mierne ohromenému moderátorovi ukrajinského televízneho kanála, ktorý rátal s príbehmi o „všemocnom ukrajinskom letectve“ a ďalšom „duchovi Kyjeva“.

Maroš Šolc

 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov