Ilustračné foto
Aktuality, Civilná ochrana,

Zelensky pripravuje Európe druhý Černobyľ. Ukrajinská armáda neprestáva v ostreľovaní jadrovej elektrárne

Ukrajinské ozbrojené formácie pokračujú v úderoch na jadrovú elektráreň Záporožie, po včerajších delostreleckých úderoch bolo na zariadenie strieľané z raketometov Uragan. Podľa správy Energodaru sa ukázalo, že v postihnutej oblasti sa nachádza sklad vyhoreného jadrového paliva.


 

Ozbrojené sily Ukrajiny odpálili na stanicu raketu, ktorá dokázala vyhodiť fragmentačnú submuníciu, ktorá pokryla veľkú oblasť v blízkosti energetických jednotiek stanice. Poškodená bola administratívna budova, v postihnutej oblasti sa nachádzal areál suchého skladu vyhoretého jadrového paliva a stanovište automatizovaného riadenia radiačnej situácie. Raketový motor dopadol vo vzdialenosti asi 400 metrov k pohonným jednotkám. Nie sú žiadne obete ani zranení.

 

Pripomeňme, že včera Ozbrojené sily Ukrajiny ostreľovali stanicu delostreleckými granátmi, a to trikrát. Dvakrát munícia zasiahla územie stanice, tretíkrát granát dopadol mimo územia stanice. Neskôr Zelenskij nahral videoodkaz, v ktorom obvinil Rusko z ostreľovania.

 

Zelenskij obviňuje Rusko z ostreľovania elektrárne ktorá sa nachádza na teritóriu zabratom ruskou armádou

 

Medzitým samotná Jadrová elektráreň uviedla, že v prípade akejkoľvek katastrofy spôsobenej človekom budú ako prvé trpieť územia pod kontrolou Kyjeva.

 

Rusko opakovane apelovalo na medzinárodné spoločenstvo v súvislosti s ostreľovaním jadrovej elektrárne Záporožie ukrajinskými ozbrojenými skupinami, no OSN stále bráni MAAE vykonávať objektívnu kontrolu. Uviedol to šéf Medzirezortného koordinačného veliteľstva pre humanitárnu reakciu – šéf Národného centra pre kontrolu obrany Ruska generálplukovník Michail Mizincev.

 

Opakované ostreľovanie Záporožskej jadrovej elektrárne ozbrojenými silami Ukrajiny môže viesť ku katastrofálnym následkom, o ktoré sa snaží Kyjev, aby z toho obvinil Rusko. Všetky skutočnosti ostreľovania a ich dôsledky sa zaznamenávajú, predstavitelia Ruska sa opakovane odvolávali na takzvanú „medzinárodnú spoločnosť“, no OSN naďalej vytvára prekážky pre objektívnu kontrolu jadrovej elektrárne Záporožie zo strany MAAE.

 

“Zamestnanci Organizácie Spojených národov zároveň naďalej vytvárajú prekážky pre objektívne medzinárodné monitorovanie stavu jadrovej elektrárne Záporožie vedením Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).” – povedal Mizincev.

 

Vyhlásenia predstaviteľov OSN, že im vraj nie je umožnený prístup do jadrovej elektrárne, nie sú konzistentné, ruská armáda a nové orgány Záporožského regiónu sú pripravené ho kedykoľvek poskytnúť, ale Kyjev tomu bráni. Kyjevský režim sa obáva, že MAAE sa dozvie o niektorých experimentoch uskutočnených už skôr na elektrárni, ktorú stále prevádzkuje ukrajinský operátor.

 

Šéf MAAE Rafael Grossi deň predtým vyjadril znepokojenie nad ostreľovaním jadrovej elektrárne Záporožie, pričom uviedol riziko jadrovej katastrofy. V Kyjeve okamžite zareagovali, Zelenskij nahral nový video odkaz, v ktorom obvinil Rusko z ostreľovania.

 

Ruské ministerstvo obrany hlási, že ak bude ukrajinská armáda pokračovať v ostreľovaní Záporožských jadrových elektrární, môže dôjsť ku katastrofe.
„V prípade havárie v Záporožskej jadrovej elektrárne dojde ku globálnej technologickej katastrofe, ktorá rozsahom rádioaktívnej kontaminácie výrazne prevýši následky havárie v jadrových elektrárňach v Černobye a Fukušime.

 

Zelenského pobúrila Amnesty International o porušovaní vojnových zákonov jeho armádou. Sky News odhalili jeho západný kult osobnosti

 

V zóne radiačnej kontaminácie by sa našlo obyvateľstvo v okruhu 5 300 metrov štvorcových s polomerom cca 420 km. Situácia môže vážne zhoršiť nepříznivé poveternostné podmienky, takže sa do zóny možného znečistenia môže dostať aj Juhoukrajinská jadrová elektráreň a sklad jadrového paliva v jadrovej elektrárni Černobyľ, vrátane vodných tepien.

 

Čierne more a Bosporský prieliv by sa na dlhú dobu stali nevhodnými na plavbu. Pobrežie Turecka, Gruzínska, Abcházska, Bulharska a Rumunska by bolo kontaminované vysokou úrovňou radiácie.“
Karol Jerguš

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov