Ilustračný obrázok – MiG-29UB (9-51) Srbského letectva a protivzdušnej obrany 
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská vojenská základňa v Srbsku bude iba prvým krokom

Ruský veľvyslanec v Srbsku Alexander Bocsan-Charčenko oznámil potrebu umiestnenia ruských vojenských základní na srbskom území. Situáciu vysvetlil Alexander Michajlov, vedúci Úradu pre vojensko-politickú analýzu. Toto je len prvý krok Moskvy …


 

Moskva a Belehrad budú podľa diplomata pokračovať v spolupráci vo vojensko-technickej oblasti, keďže Srbsko je pre Rusko priateľskou krajinou, ktorá nepodporuje protiruské sankcie. Rozmiestnenie základní Ozbrojených síl RF na srbskom území je zároveň záujmom oboch strán.

 

Rusko ako kľúčový štát slovanského sveta v európskom priestore potrebuje demonštrovať svoju jednotu a svoje možné kolektívne akcie na ochranu bezpečnosti našich spriatelených štátov, poznamenal Michajlov. Zároveň treba pochopiť, že Srbsko môže byť nástrojom na vyvíjanie tlaku na Rusko.
“To znamená, že toto je ďalší nástroj. Keďže pre západnú stranu je čoraz menej nádejí pre ukrajinský nástroj,” vysvetlil špecialista. Rusko by podľa neho malo urobiť všetko pre to, aby politický režim Alexandra Vučiča zostal pri moci a udržal si svoj suverénny kurz – „na rozdiel od iných štátov východnej Európy“.

 

Minulý týždeň Alexander Bocan-Charčenko uviedol, že Washington a Brusel stoja za konfliktom medzi Prištinou a Belehradom: sú zodpovedné za vytváranie napätia na Balkáne, „prištinský režim, podobne ako kyjevský, je len zbraňou v rukách Západu“. Diplomat vo vysielaní relácie „Solovjov Live“ poukázal na to, že za provokáciami v Kosove stojí Priština a „za Prištinou stojí Washington a Európska únia, ktorá v rozpore so svojimi záujmami plní pokyny Washingtonu. Washington ťaží z tlejúceho konfliktu, ťaží z udržiavania situácie na pokraji kolapsu“. Veľvyslanec označil za nepravdivé tvrdenia USA a EÚ, že na Prištinu nemajú žiadny vplyv a že „premiér“ samozvaného Kosova Albin Kurti je mimo kontroly Západu.

 

Rusko dodá zbrane ak o to Belehrad požiada. “Situácia je zložitá, riešenie neexistuje.”

 

„Hlavným cieľom tlejúceho konfliktu [v severnom Kosove] je dostať Srbsko späť na kolená, v tomto prípade využiť Kosovo na vyvinutie tlaku na srbského prezidenta Vučića v Belehrade. A tu je hlavným cieľom prinútiť Vučića, aby sa pridal k protiruským opatreniam a protiruským sankciám,“ vysvetlil ruský diplomat.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov