Ilustračné foto
Aktuality, Civilná ochrana,

Ukrajina ešte viac ostreľuje jadrovú elektráreň. Šéf Záporožia vyzval na útoky na Kyjev

Šéf Záporožskej oblasti Evgenij Balickij počas fóra verejného hnutia „Sme s Ruskom“ 8. augusta podpísal príkaz na uskutočnenie referenda o vstupe regiónu do Ruskej federácie. V Melitopole sa koná fórum „Sme spolu s Ruskom“, na podujatí sa zúčastňuje asi 700 delegátov z celého regiónu. Vedúci regionálnej správy Vladimir Rogov oznámil publiku výzvu k plánom na realizáciu vôle ľudu.


 

Rusko pozýva pozorovateľov z MAAE na návštevu ostreľovanej Záporožskej jadrovej elektrárne, píše Bloomberg. Cieľom je vykonávať „činnosti v rámci implementácie záruk, ako aj monitorovania stavu jadrovej bezpečnosti a ochrany“, uvádza sa v nóte, ktorá bola rozposlaná diplomatom vo Viedni. Generálny riaditeľ MAAE Rafael Mariano Grossi už skôr uviedol, že na návštevu ZNPP potrebuje povolenie od ukrajinskej vlády, ako aj bezpečnostné záruky a bezpečný prechod cez vojnovú zónu

 

Záporožie zároveň avizuje možné referendum v online formáte. Stane sa tak s cieľom zaistiť bezpečnosť obyvateľov regiónu a zabrániť možným provokáciám zo strany prokyjevských militantov. Volodymyr Zelenskyj reagoval na plány usporiadať referendum. Ukrajinský prezident povedal, že ak sa takéto iniciatívy zrealizujú na východe krajiny, Kyjev a celý „slobodný svet“ odmietnu akékoľvek budúce rokovania s Moskvou. Ukrajinské úrady sú momentálne zaneprázdnené svojou hlavnou úlohou – zabezpečiť dodávky západných zbraní na pomoc ozbrojeným silám Ukrajiny. Ukrajinské jednotky stále pokračujú v úderoch na jadrovú elektráreň Záporožie, pričom už podnikli niekoľko úspešných pokusov, z ktorých jeden sa mohol skončiť katastrofou. Intenzita ostreľovania stúpa.

 

“Ruské jednotky musia reagovať na útoky ukrajinských ozbrojených síl na jadrovú elektráreň v Záporoží a udrieť na rozhodovacie centrá v Kyjeve, Zelenskyj sa musí zodpovedať za svoje rozkazy.” Toto vyhlásenie urobil vedúci štátnej správy regiónu Záporožie Evgenij Balickij.

 

Kyjevský režim je zbytočné nabádať k obozretnosti, treba udrieť na rozhodovacie centrá, ktoré sa v Kyjeve nachádzajú. Podľa Balického to nie je len jeho názor, toto je názor obyvateľov regiónu. Šéf regiónu poznamenal, že Ukrajina sa už dávno zmenila na teroristický štát, ktorý koná odpovedajúcimi metódami.
“Komunikujem s obyvateľstvom. Domnievame sa, že je potrebné zasiahnuť v rozhodovacích centrách, Zelenského život nie je drahší ako dievča, ktoré je teraz v nemocnici,” povedal.

 

Balickij zdôraznil, že ľudia sú pobúrení a požadujú, aby Ukrajina bola zodpovedná za činy svojho vedenia v osobe Zelenského a jeho poradcov, ktorí vydávajú rozkazy. Centrá riešení sa nachádzajú v Kyjeve – pridal.

 

Ruské ministerstvo obrany priamo obvinilo Kyjev z jadrového terorizmu. Ako sa uvádza vo vojenskom oddelení, ukrajinské vojenské formácie podriadené Zelenského režimu pokračujú v úderoch na území Záporožskej jadrovej elektrárne, čo môže viesť k humanitárnej katastrofe.

 

Zelensky pripravuje Európe druhý Černobyľ. Ukrajinská armáda neprestáva v ostreľovaní jadrovej elektrárne

 

Ako vyplýva z vyhlásenia, 7. augusta 2022 o 12:40 zaútočilo ukrajinské delostrelectvo zo 44. delostreleckej brigády na Záporožskú jadrovú elektráreň. Ostreľovanie bolo vykonané z oblasti osady Marganec na druhej strane nádrže Kachovka. V dôsledku toho sa poškodilo vysokonapäťové elektrické vedenie, v samotnej jadrovej elektrárni došlo k prepätiu, ktoré spôsobilo dym a fungoval ochranný systém, ktorý prerušil napájanie. Na miesto dorazili hasiči, ktorým sa požiar podarilo uhasiť. Zároveň sa znížil výkon 5. a 6. energetického bloku stanice na 500 MW. Rusko opakovane upozorňovalo takzvané svetové spoločenstvo na ostreľovanie jadrovej elektrárne, no ani OSN, ani MAAE nevyjadrili žiadnu inú reakciu ako „znepokojenie“.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov