Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo, Pozemná technika,

Jednoduché čínske kvadrokoptéry spustili revolúciu v používaní delostrelectva

Bývalý náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl, armádny generál Jurij Balujevskij, komentoval náhle rozhodnutie ruských strelcov. Podľa neho došlo k „skutočnej revolúcii“. Hovoríme najmä o jednoduchých komerčných kvadrokoptérach čínskej výroby. V predhovore autora ku knihe Centra pre analýzu stratégií a technológií (CAST) „Vojny prišelcov – nová paradigma“ poznamenal, že tieto drony „urobili skutočnú revolúciu v používaní tradičného kanóna a raketového delostrelectva“. Autor upozorňuje na takmer úplné riešenie odvekej problematiky prieskumu, určovania cieľov a úpravy delostreleckej paľby.


 

Úprava delostreleckej paľby pomocou dronu neustále sa vznášajúceho nad cieľovou oblasťou podľa generála umožnila použiť jednoduché delostrelecké granáty s presnosťou a účinnosťou porovnateľnou so streľbou presne navádzanou muníciou.

 

Balujevskij dodal, že takéto rozhodnutie prispelo k návratu „s najväčšou pravdepodobnosťou, stále dočasného“ tradičného delostrelectva „na piedestál boha vojny v zmysle porovnateľnom s jeho hodnotou počas prvej svetovej vojny“.
“Niet pochýb o tom, že integrácia UAV s vysoko presnými zbraňami ešte nevyčerpala možnosti,” – povedal Jurij Baluevskij. S použitím dronov sa počet granátov a zbraní potrebných na zničenie prudko znížil. Okrem toho, vybavenie benzínovými motormi namiesto elektrických zvyšuje čas zotrvania kvadrokoptéry vo vzduchu.

 

Rusko si na Ukrajine otestovalo technológiu vzdušných vojen budúcnosti

 

Nedávno americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan povedal , že Irán sa pripravuje na presun niekoľkých stoviek bezpilotných lietadiel do Ruska, ako aj na to, aby naučil Rusov, ako ich používať a udržiavať. Irán, ktorý je v posledných desaťročiach pod neustálymi sankciami, dokázal vytvoriť celý rad bezpilotných lietadiel, ktoré už aktívne využíval v lokálnych konfliktoch na Blízkom východe. Irán má najmä prieskumné drony:
– Ababil-3 – môže byť použitý ako potulujúca sa munícia, ako cieľový dron, pri prieskume
– Shahed 171 Simorgh – prúdový UAV vyrobený pomocou technológie lietajúcich krídel, kópia amerického RQ-170 UAV zajatého Iránom v roku 2011.
Útočné:
– Mohajer-6 – môže niesť až štyri presne navádzané munície alebo užitočné zaťaženie 100 kg
– Karrar – môže pracovať ako stíhač protivzdušnej obrany, niesť rakety a bomby.
Kamikadze drony:
– Arash – veľký kamikadze dron, podľa rôznych zdrojov, schopný letieť až 2 000 km
– Shahed 136 – ktorý možno spustiť z odpaľovacieho zariadenia

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov