Ilustračné foto
Aktuality, Námorníctvo,

Čím chcú Spojené štáty nahradiť bojové delfíny?

Vraj ponorkovými dronmi, na vývoj ktorých treba mať 130 miliónov USD.


 

V júli tohto roku sa objavila v médiách informácia, že Pentagon znížil objem plánovaných prostriedkov na vydržiavanie a výcvik delfínov zo 6,5 milióna $ na 1 milión $ v roku 2023. Tí, ktorí toto rozhodnutie prijali, boli nespokojní z veľkého počtu bojových delfínov a logicky z toho vyplývajúceho množstva nimi skonzumovanej potravy.

 

Organizácia RAND (Research and Development), ktorá plní funkciu strategického výskumného centra, oznámila, že namiesto toho, aby sa každý rok míňalo do 7 miliónov USD na bojové morské zvieratá, vojenské námorníctvo USA je pripravené vynaložiť 130 miliónov $ počas troch rokov. Prostriedky budú vyčlenené na skonštruovanie desiatich autonómnych ponorkových aparátov, ktoré by mohli nahradiť delfíny.

 

 

Toto zníženie nákladov na vydržiavanie morských cicavcov sa vráti až o 18,5 roka a aj to len v prípade, ak nebudeme kalkulovať s pravidelnou generálkou technických zariadení a výmenou náhradných dielcov drahých ponorkových prístrojov.
Výskumná skupina RAND poukázala na ešte jeden nedostatok Pentagonu, že „stačí len jedna mína, aby bola vážne poškodená alebo dokonca potopená vojenská loď, ktorej cenu vyjadrujú miliardy USD. Určite časom naučíme prístroje identifikovať míny rovnako efektívne, ako to robia bojové delfíny. Lenže, žiaľ, tento deň ešte nenastal“.

 

Vojenské námorníctvo USA má dnes k dispozícii niekoľko desiatok vycvičených delfínov, ktoré vedia zneškodňovať podmorské míny, zachraňovať topiacich sa ľudí, nachádzať a dokonca likvidovať nepriateľských diverzantov pomocou na nich pripevnenom špeciálnom bodáku. Vojaci, okrem toho, naučili delfínov aj podmínovať nepriateľské plavidlá, pripevňujúc na ne výbušninu.

 

Pre hrozbu z Číny a Severnej Kórey budujú Spojené štáty novú základňu na ostrove v Tichom oceáne

 

Dôvod, prečo ľudia cvičia na boj práve delfíny, spočíva v ich vysokom intelekte. Navyše, na rozdiel od podvodných prístrojov, radary ich ťažko zisťujú. Toto všetko sa vie, a práve preto je trochu nepochopiteľné, prečo sa už americkým vojakom nechce opatrovať nimi vycvičené delfíny.
Vladimír Mikunda

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov