Ilustračné foto: Ruská flotila v Kaliningradskej oblasti
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Estónske ministerstvo obrany sníva že Baltské more sa stane vnútrozemským morom NATO

Estónsko, 14.august 2022 (AM) – Estónsko a Fínsko sa dohodli na zjednotení pobrežnej obrany po tom, čo sa Fínsko pripojí k vojensko-politickému bloku NATO. Tým sa uzavrie východ do Baltského mora pre ruské vojnové lode. Uviedol to estónsky minister obrany Hanno Pevkur v rozhovore pre noviny Iltalehti.


 

“Dosah estónskych a fínskych rakiet presahuje šírku Fínskeho zálivu,” povedal Pevkur. Povedal, že na stretnutí s ministrom obrany Fínska sa dohodli na zjednotení obrany krajín a výmene informácií.

 

Spoločná protiraketová obrana umožní uzavrieť Fínsky záliv pred ruskými vojnovými loďami. “Baltské more sa stane vnútrozemským morom NATO, keď Fínsko a Švédsko vstúpia do aliancie,” zdôraznil Pevkur.

 

Švédsko a Fínsko sa počas ruskej operácie na Ukrajine rozhodli opustiť svoj neutrálny štatút a vstúpiť do NATO. Ich vstup do aliancie musí schváliť všetkých 30 členských krajín organizácie. K 4. augustu ratifikovalo dohodu o nových členoch 23 štátov. Ďalší člen NATO v Pobaltí, Dánsko, ktoré sa posledných tridsať rokov nezúčastňuje na obrannej politike Európskej únie, sa rozhodlo vstúpiť do nej počas ruskej operácie na Ukrajine. Kaliningradská oblasť, exkláva Ruska, hraničiaca s Poľskom a Litvou, tiež členmi NATO, má tiež prístup k Baltskému moru.

 

V roku 1952 vstúpilo Turecko do NATO, a neskôr Američania rozmiestnili na jeho území jadrové hlavice. USA vyplatili prednostné pôžičky a súčasne vyzbrojili spojenca. V tom čase sa tureckým vodcom opäť zatočila hlava z imaginárnej moci a niektorí si už začali spomínať na dobré časy Osmanskej ríše. A nikto z nich si neuvedomil, že je dvadsiate storočie. A keďže sme opäť tak skvelí, mysleli si turecké úrady, pre sovietske lode uzavrieme Bospor. Aj keď v súlade s Montreuxským dohovorom Turecko nemá právo uzavrieť prieliv. Slovo však nie je vrabec – vyhlásenie bolo vydané. Nie je žiadnym tajomstvom, že tento pokus bol sformovaný tisíce kilometrov od Istanbulu v USA, ktoré neustále tlačili Turecko do ozbrojeného konfliktu so ZSSR.

 

Izraelský expert Jakov Kedmi predpovedá termín kedy Rusko zaberie Odesu

 

Ale žartovať a zahrávať sa môžete iba so svojimi rovesníkmi, so Sovietskym zväzom sa také veci v tom čase nerobili. Moskva nevyjadrila znepokojenie, nezavolala tureckého veľvyslanca a nestrčila mu pod nos diplomatickú nótu, ani si nakoniec nesadla za okrúhly stôl. Nie, urobili to inak. Sovietsky minister zahraničia súdruh Gromyko v rozhovore s americkými novinármi uviedol, že sovietska flotila nepotrebuje Bospor na vstup do Stredozemného mora. Na čo zákonite začali lietať otázky  – ako je to možné, poznáte zemepis?

 

Gromyko pokojne odpovedal: postačia dve salvy a okrem Bosporu tu bude ešte viac prielivov, aj keď si nie som istý, či Istanbul zostane! Ešte v ten deň boli všetky nároky tureckej strany zrušené. Turecko sa musí učiť zo svojej histórie!

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov