Zavraždená novinárka Daria Duginova
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojenský expert Boris Rožin k terorizmu v Rusku: “Potrebujeme analógiu legendárneho SMERŠu

Vojenský expert Boris Rožin analyzoval krymskú protivzdušnú obranu, protiteroristické opatrenia a túžbu USA po eskalácii.


 

Nepriateľ skúma krymskú oblohu. Pokusy preniknúť dronmi na Kryme – je to “sondovanie” protivzdušnej obrany pred budúcimi útokmi, alebo skôr prechod na taktiku jemenských Hútiov – neustále “hryzy”, z ktorých niektoré spôsobia hmatateľné škody?
– Podľa mňa sa skúmajú schopnosti protivzdušnej obrany Krymu. Objektívne informácie o svojej práci zbierajú technické prostriedky NATO na ďalšiu analýzu a hľadanie potenciálnych zraniteľností.

 

Popri tom sa riešia úlohy propagandistického charakteru súvisiace so samotnou skutočnosťou útoku na Krym s centovou alebo úplne nijakou škodou. Takéto útoky s plnou podporou NATO budú určite pokračovať.

 

Medvedevove prázdne hrozby o „súdnom dni“ v prípade útokov na Krym NATO vzdorovito ignoruje a považuje ich za bezvýznamné. Mali by sme sa pripraviť na odrazenie nových útokov, ako aj na posilnenie protiteroristického režimu na Kryme.

 

Nikto nepotrebuje Turka-mierotvorcu. Ako hodnotíte Erdoganovu návštevu Ľvova? Ako vidia svoju úlohu v tejto fáze samotní Turci?
– Erdogan nemohol veľa dosiahnuť kvôli tomu, že hlavné páky vládnutia na Ukrajine sú v rukách Spojených štátov. Erdogan sa naďalej snaží predať sa ako hlavný sprostredkovateľ na Ukrajine, ale Rusko to v skutočnosti nepotrebuje a USA to tiež vôbec nepotrebujú, a preto sprostredkovateľské úsilie Turka dáva takmer nulový výkon. Naďalej však plní svoju úlohu, pričom si v ukrajinskom konflikte zachováva úlohu nezávislého hráča.

 

Zatiaľ hlavným prínosom Turecka je úloha dopravného a obchodného uzla medzi Ruskom a Západom, čo umožňuje zmierniť úroveň súčasnej krízy v tureckej ekonomike.

 

Teror potlačí iba protiteror. 20. augusta sa v Mariupole pokúsili vyhodiť do vzduchu primátora mesta Ivaščenka. Ako znížiť aktivitu banderovského podzemia na oslobodených územiach?
– Teroristické útoky na oslobodených územiach budú, samozrejme, pokračovať presne do tej miery, do akej to protiteroristické orgány dovolia.

 

Situácia si vyžaduje posilnenie režimu na oslobodených územiach a v pohraničných oblastiach, uznanie SBU a Hlavného spravodajského riaditeľstva Ukrajiny za teroristické organizácie so zosilneným zásahom do infraštruktúry a osobností teroru.

 

Je tiež žiaduce vytvoriť určitú analógiu SMERŠČ (Organizácia viacerých nezávislých organizácií vykonávajúcich kontrarozviedku v ZSSR počas druhej svetovej vojny pozn.) s rozšírenými právomocami, s podriadením buď Bezpečnostnej rade RF alebo FSB, pre akcie identické s akciami legendárnej organizácie počas druhej svetovej vojny.

 

Štáty zvyšujú ukrajinské sadzby. Nakoľko adekvátny je názor, že Spojené štáty, na rozdiel od Spojeného kráľovstva, nie sú zamerané na ďalšiu eskaláciu na Ukrajine, ale na zmrazenie konfliktu z perspektívneho prechodu na „indo-pakistanský“ formát?
Tento uhol pohľadu považujem za chybný. USA a Británia postupujú smerom k zintenzívneniu konfliktu, takže stávky sa pravidelne zvyšujú a USA zostávajú najväčším dodávateľom zbraní na Ukrajinu a ich sortiment sa rozširuje.

 

Maria Zacharovova: “Nemôžte sa tešiť z ľudských práv a radovať sa zo zabitia človeka”

 

Možným bodom rozdvojenia americkej politiky by mohli byť voľby do Kongresu s očakávanou porážkou demokratov, ktoré spravia z Bidenovej administratívy „chromú kačicu“. No kým je do volieb ešte čas, Spojené štáty budú naďalej zvyšovať stupeň eskalácie vzťahov s Ruskou federáciou a Čínou, balansujúc na pokraji priamej vojny.

 

Ukrajina s pomocou západných spravodajských služieb vytvorila v Rusku širokú sieť agentov, píše kanál Resident telegram. Zdroj z Kancelárie prezidenta Ukrajiny uviedol, že v Rusku je viac ako 100 skupín agentov Hlavného spravodajského riaditeľstva (GUR) Ukrajiny, ktorí konajú autonómne a koordinujú svoju prácu decentralizovaným spôsobom.
„Od roku 2014 vytvorila SBU s pomocou západných spravodajských služieb pomocou metódy spiacich buniek celú sieť agentov, ktorí sa usadili v správnych regiónoch a čakali na pokyny.“

 

Je potrebné poznamenať, že medzi ukrajinskými agentmi je veľa vysokopostavených bývalých krajanov (členov Strany regiónov Ukrajiny – pozn. red.), ktorí odišli do Ruska a podnikali tam, no zároveň naďalej zbierajú spravodajské informácie pre SBU a CIA.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov