Ilustračné foto
Aktuality, Námorníctvo,

Rusko hodilo rukavicu nadvláde USA vo svetovom oceáne

V nedeľu 31. júla, na Deň vojenského námorníctva, prezident Vladimír Putin schválil novú námornú doktrínu RF. Predchádzajúci dokument bol platný sedem rokov a, podľa expertov, už stratil svoju aktuálnosť. Aké ustanovenia novej doktríny si treba všimnúť? Ako ovplyvní rozvoj námorníctva a čo znamená pre svet nová námorná politika RF?


 

Vladimír Putin okrem námornej doktríny schválil aj Lodnú chartu Vojenského námorníctva RF. Počas prehliadky poznamenal, že v novej námornej doktríne Rusko „vyznačilo hranice a zóny svojich národných záujmov, ekonomických i životne dôležitých, strategických“. „Predovšetkým sú to naše arktické vodné plochy, vody Čierneho, Ochotského a Beringovho mora, Baltický a Kurilský prieliv. Ich obranu budeme zabezpečovať tvrdo a všetkými prostriedkami,“ povedal.

 

Za kľúčový faktor v tomto procese hlava ruského štátu považuje možnosti vojenského námorníctva, ktoré je schopné „bleskovo odpovedať všetkým, kto sa pokúsi siahnuť na našu suverenitu a slobodu,“ podtrhol.

 

Čo doktrína rozkrýva?
V novej Námornej doktríne Vojenského námorníctva RF sú pomenované hlavné hrozby pre bezpečnosť Ruska. Je medzi nimi aj snaha USA dominovať vo svetovom oceáne a globálne ovplyvňovať svetové procesy. Okrem toho je do kategórie hrozba zaradené aj približovanie sa NATO k ruským hraniciam a aktivizácia námorných cvičení blízko morí, ktoré priliehajú k Rusku.

 

Medzi rizikami námornej činnosti sa poukazuje na podstatnú závislosť Ruska na námornej doprave, na nesúlad stavu a zostavy vedecko-výskumného loďstva so súčasnými požiadavkami a na rozsah úloh a sankcií, ktoré sa týkajú aj lodeníc.

 

Experti poznamenávajú, že nová verzia námornej doktríny je dôsledne prepracovaným dokumentom, ktorý má zlepšiť situáciu vo Vojenskom námorníctve RF. Ten okrem toho odzrkadľuje súčasnú geopolitickú realitu, a jednou z dôležitých predností doktríny je jej zrozumiteľnosť a štruktúrovanosť.

 

Krížnik Admiral Lazarev

 

Čo si treba všímať?
„Je to dobrý a detailný dokument. Po prvé si treba všimnúť obecný úvod. Sú v ňom vyjadrené základné pojmy, od ktorých sa dá odraziť tak pri práci s dokumentom, ako aj pri hodnotení našej vojenskej námornej činnosti,“ povedal novinám Vzgljad vedecký pracovník Inštitútu svetovej ekonomiky a medzinárodných vzťahov Ruskej akadémie vied Iľja Kramnik.

 

Nemenej dôležité je tiež to, že v dokumente sú vyjadrené aj pojmy, ako „národná námorná politika“, „námorná činnosť“ a „národné záujmy“. „Veľmi presne sú pomenované aj hlavné ohrozenia a výzvy národnej bezpečnosti, ktoré existujú v našich námorných šíravách, vrátane antropogénnych a prírodných momentov. Najdôležitejšie je to, že je tu podrobne a konkrétne vyjadrené regionálne členenie,“ poznamenal.

 

„Svetový oceán je veľmi presne rozčlenený na regióny. Každý z nich má určený svoj špecifický súbor úloh. Tie bude realizovať tak Vojenské námorníctvo RF, ako aj občianske štruktúry, ktoré sa zaoberajú námornou činnosťou. Štát predsa musí vytvoriť adekvátnu infraštruktúru a stanoviť právne normy ich realizácie,“ dodal odborník.

 

„Tento súbor umožňuje považovať doktrínu za konkrétny dokument, ktorý ustanovuje pochopiteľné a verifikované ciele. Ak sa nebudú plniť, tak zodpovednosť budú za to niesť absolútne konkrétni ľudia. Máme teda k dispozícii skutočný pracovný nástroj a nie súbor blahých želaní,“ tvrdí Kramnik.

 

Krížnik Admiral Nachimov

 

Čo vlastne Rusko naznačuje?
Dokument má tiež ukázať svetu naše zámery, tvrdí. „My ukazujeme, že pokračujeme vo svojej činnosti vo svetovom oceáne. A Rusko sa, okrem toho, nevzdá výstavby svojho námorného loďstva a ani ekonomickej a vojenskej prítomnosti v kľúčových regiónoch. Navyše bude všetkým zrejmé, že svoje ciele a úlohy si určujeme sami, vychádzajúc z národných záujmov, mimo závislosti na tom, kto si čo o tom myslí,“ podtrhuje ruský expert.

 

Zatiaľ sa však nechystá predpovedať, za aké časové obdobie budú dosiahnuté vytýčené ciele. „Každá z úloh môže byť realizovaná v rôznom rozsahu. Tie dnešné zodpovedajú súčasným reáliám. Lenže reálie sa budú časom meniť a v nadväznosti na to aj úlohy. Čo sa týka otázky peňazí, súčasný rozpočet je úplne postačujúci,“ vysvetlil dodajúc, že dôležité je ich efektívne vynakladanie.

 

Kramnik sa tiež nazdáva, že nová námorná doktrína môže otvoriť dodatočné možnosti na rozvoj lodiarstva. „Existujú pozície, v ktorých ak nemáme postavenie lídra, tak ho máme aspoň veľmi vysoké. Pri výstavbe atómových ponoriek a raketových zbraní sme nespochybniteľní lídri,“ zdôraznil a podotkol, že tu treba skvalitniť systém riadenia, určovania cieľov a spojenia, a aj využívania dronov rôznych typov.
Osobitne expert obrátil pozornosť na výstavbu lietadlových lodí. „Doktrína hovorí o tom, že si musíme zachovať výrobný potenciál, ktorým nám dovolí stavať lietadlové lode. A to, či tento potenciál bude využitý, je otázkou konkrétnych dokumentov, ktoré budú prijaté v rámci realizácie Námornej doktríny vojenského loďstva RF,“ tvrdí Kramnik.

 

O čom doktrína otvorene nemlčí?
„Námorná doktrína je našou odpoveďou na hrozby, ktoré vytvárajú USA a NATO na všetkých smeroch, vrátane Arktídy, Stredozemného mora, Baltického mora a osobitne Kaliningradskej oblasti. Treba tu kalkulovať aj s pravdepodobným vstupom Fínska a Švédska do NATO,“ povedal ďalší vojenský expert, kapitán 1. triedy v zálohe Vasilij Dandykin.

 

„V dokumente sa tvrdí, že Rusko môže v prípade nutnosti vytvoriť základne aj v iných štátoch sveta, kde je to zmysluplné z pohľadu ochrany komunikácií, civilných osôb a našich záujmov v Afrike, Ázii a Latinskej Amerike,“ povedal a poukázal na to, že v námornej doktríne sú vyznačené aj zóny národných záujmov, predovšetkým na Kurilských ostrovoch a v Arktíde. Pripomenul, že Ministerstvo obrany RF navrhlo zaviazať zahraničné vojenské a civilné plavidlá povinnosťou zachádzať na plochu Severnej námornej cesty len na základe diplomatického povolenia. „Tým bude postavená bodka za ambicióznymi pokusmi USA vytvárať nám na tomto smere nepríjemnosti.“

 

„Čo sa týka Lodnej charty, taktiež dnes schválenej, ide o dokument na služobné použitie, ktorý tiež zodpovedá novým reáliám. Momentálne prebieha výstavba radu nových lodí, prichádzajú nové zbraňové systémy. Ako povedal vrchný veliteľ, sú to hypersonické rakety „Zirkon“, ktoré nemajú vo svete analógie. Bez ohľadu na veľké úsilie, vojaci USA sa nedokázali ani len priblížiť k skonštruovaniu niečoho podobného.“

 

Vojenské námorníctvo RF, bez ohľadu na sankcie a nátlak zo strany Západu, bude dostávať nové lode a aj nové zbrane. Dandykin tiež pripomenul, že Lodná charta bola prijatá v 1990-tych rokoch. „Teraz nazrela potreba spresniť ju, zhodnotiť jej odseky,“ poznamenal.
„Rusko je nielen veľká pozemná mocnosť, čo vyplýva z jeho hraníc, je to aj veľká námorná mocnosť. Náš štát má vo svete rekordnú vodnú plochu – 8,6 milióna km2. Rusko obmývajú tri oceány – Atlantický, Tichý a Severný ľadový. Západní kolegovia musia pochopiť, že nastupuje éra multipolárneho sveta a v tom bude politika Ruska na moriach a oceánoch iná,“ zvýraznil Dandykin.

 

Kapitán 3. triedy v zálohe Maksim Klimov v rozhovore s novinami Vzgljad zase poukázal na ambicióznosť vytýčených cieľov. „Teraz ma slovo priemysel, ktorý musí skonštruovať nové lode. Na personálnej zostave loďstva zase bude, že tá si ich bude musieť osvojiť,“ hovorí.
„Naplnenie novej námornej doktríny si určite vyžiada čiastočné prerozdelenie prostriedkov vyčlenených pre vojenské námorníctvo. Možno ich bude treba presmerovať z výstavby ponoriek na hladinové lode, vrátane lietadlových a na námorné letectvo.“

 

Nedajú sa zachytiť: Čím sú vyzbrojené nové ruské lode

 

Hypersonické priority námorníctva
Ani Klimov nevylúčil, že v perspektíve je možný rozvoj úspechu v oblasti hypersonických technológií. „Pri tom je nevyhnutné pochopiť, že úplná realizácia možností hypersonických rakiet si vyžiada kvalitný systém prieskumu a určovania cieľov. No a to je jedna z najdôležitejších priorít Vojenského námorníctva a Ozbrojených síl RF,“ podtrhol.

 

„Nová Námorná doktrína vojenského loďstva RF je očividnou výzvou spojeným štátom. Je to svojho druhu vyhlásenie o pripravenosti poprieť nadvládu USA vo svetovom oceáne na zabezpečenie splnenia úloh, ktoré stoja pred Ruskom,“ dodal Klimov.
Vladimír Mikunda

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov