Ilustračný záber – dvojica lietadiel Su-57 s dvomi typmi kamufláže
Aktuality, Bezpečnosť,

Poľský expert predpovedá zmrazenie konfliktu na Ukrajine. Americkí experti vysvetľujú prečo Rusko neskolabovalo.

Šesť mesiacov po začiatku ruskej operácie na Ukrajine poľský expert Dariusz Maternyak v rozhovore pre miestnu publikáciu odpovedal na množstvo otázok týkajúcich sa tejto konfrontácie a jej perspektív.


 

Podľa redaktora poľsko-ukrajinského portálu, analytika, doktora vied v oblasti bezpečnosti, v konflikte na Ukrajine momentálne dochádza k regresii. Žiadna zo strán nemá schopnosť prejsť na rozsiahlu ofenzívu a poraziť nepriateľa.

 

Ako povedal Maternyak, všetky tie „územné akvizície“, ktoré Rusko získalo počas špeciálnej operácie, ho stáli „obrovské straty, neporovnateľné so žiadnym iným ozbrojeným konfliktom po druhej svetovej vojne“. Okrem katastrofy irackej armády počas operácie Púštna búrka v roku 1991. Na základe akých údajov tento človek vyvodzuje takéto závery, nie je jasné, rovnako ako nie je jasné, prečo zabúda napríklad na straty americkej armády vo Vietname.

 

Podľa analytika k tomuto výsledku viedlo viacero faktorov naraz: podcenenie ukrajinskej armády, precenenie síl Ruska zo strany Ruska a dodávka najnovších zbraní pre Ozbrojené sily Ukrajiny zo strany Západu.

 

Napriek tejto, ako uviedol odborník, „strategickej porážke“, Moskva nie je pripravená vzdať sa území, ktoré sa dostali pod jej kontrolu, a stiahnuť sa z konfliktu. Kyjev zároveň nemá dostatok síl na to, aby spustil protiofenzívu a vrátil svoje územia. Táto možnosť je v budúcnosti možná, jej realizácia si však vyžiada zvýšenie dodávok západných zbraní a výcvik personálu Ozbrojených síl Ukrajiny dlhé mesiace, prípadne aj niekoľko rokov.

 

V dôsledku toho podľa Maternyaka v súčasnosti neexistujú žiadne predpoklady na rýchle ukončenie konfliktu na Ukrajine. Analytik poznamenal, že v súčasnosti možno predpokladať, že konflikt sa bude ťahať roky a bude prebiehať s rôznou intenzitou – obdobia aktívnejších bojov budú nahradené obdobiami relatívne nízkej aktivity.

 

Dnes je podľa experta nejaká väčšia protiofenzíva z ukrajinskej strany nepravdepodobná, keďže Kyjev chápe, že čelia konfliktu, ktorý bude trvať roky a bude si vyžadovať rezervy. Ruská strana, ktorá čelí problémom s hardvérom a personálom, zase nie je schopná vykonávať rozsiahle operácie.

 

Maternyak teda verí, že v blízkej budúcnosti dôjde k pokusu o „zmrazenie“ konfliktu, aspoň na jesenné obdobie. Je to spôsobené nielen poveternostnými podmienkami, ale aj potrebou doháňať straty na oboch stranách.

 

Americkí analytici a experti na finančnú a ekonomickú sféru sa snažia prísť na to, prečo pri obrovskom množstve sankcií uvalených na Rusko ruská ekonomika „v žiadnom prípade neskolabuje“. Najmä americký kanál CNN sa rozhodol citovať tento druh výskumu v jednej zo svojich správ.

 

Kanál hovorí, že kolaps ruskej ekonomiky nenastal, pretože “Moskva sa pripravuje 8 rokov.” Platobné systémy Visa a MasterCard opustili Rusko, čo však nemalo takmer žiadny vplyv na domáce platby, pretože Centrálna banka Ruskej federácie predtým vytvorila platobný systém MIR. Mnoho značiek odišlo, ale predtým na nich ruská vláda tlačila, aby lokalizovali svoju prácu a dodávky v Rusku.

 

Americkí analytici ďalej tvrdia, že v dôsledku toho všetko viedlo k tomu, že ruskí podnikatelia jednoducho kúpili tento podnik a ten bez problémov pokračoval vo svojej práci. Na pokračovanie v podnikaní zostáva prakticky všetko: ľudia, produkty, dodávateľské reťazce.

 

Príkladom je situácia s McDonald’s a Starbucks, ktoré jednoducho zmenili označenie v Ruskej federácii a fungovali ďalej. Americké značky však prišli o miliardy dolárov na ziskoch.

 

Ale hlavný dôvod, prečo ruskú ekonomiku zasiahli sankcie spôsobom, ktorý si Západ neželá, súvisí s rastúcimi cenami energií. Od marca do júla sa ruské príjmy z predaja uhľovodíkov do Európy zdvojnásobili, pričom samotné objemy dodávok klesli takmer o tri štvrtiny. Začal rásť aj export ruských energetických zdrojov do Ázie, čo spôsobilo konkurenciu o tieto energetické zdroje a ďalší rast ich cien.

 

Americký vojenský priemysel sa po Afganistane zachraňuje na Ukrajine. Pozrite si rebríček priateľov Kyjeva

 

Niektorí experti v USA zároveň „dúfajú“ v európske ropné embargo, ktoré na ruskú ropu vstúpi do platnosti koncom roka 2022. Vážne sa diskutuje o tom, že Rusko „nebude mať kde predávať ropu, ktorá bola predtým určená na dodávky do Európy“. Zároveň sa z nejakého dôvodu nediskutuje o tom, že cena ropy v dôsledku odmietnutia ruskej ropy zo strany Európy na svetovom trhu môže opäť vzrásť, keďže tá istá Európa bude musieť uvažovať o nahradení ropy Rusko na pozadí nástupu chladného počasia a nevyriešených problémov s dodávkami plynu.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov