Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Zelenského mlynček na mäso. Ozbrojené sily Ukrajiny utrpeli najväčšie jednodňové straty za posledné obdobie

Včera ukrajinské ozbrojené sily a množstvo západných médií začali informovať o začatí ofenzívy na juhu krajiny. Zástupca šéfa Odeskej oblasti Alexej Maculevič oznámil postup ukrajinských jednotiek do Chersonskej oblasti. O ofenzíve Ozbrojených síl Ukrajiny v mnohých smeroch na juhu informovala aj šéfka spoločného tlačového strediska bezpečnostných a obranných síl „Juh“ Natalia Gumeňuková. Orgány Energodaru zároveň hlásia, že ozbrojené sily Ukrajiny strieľajú delostrelectvom v blízkosti energetických jednotiek jadrovej elektrárne Záporožie, bol zaznamenaný zásah strely do strechy špeciálnej budovy. Šéf Krymu Sergej Aksenov medzitým poprel správy o možnej ofenzíve ozbrojených síl Ukrajiny južným smerom.


 

“Sú to rovnaké informácie, ako všetky predchádzajúce, ako virtuálne „útoky“ na Krymský most, ktoré gaučové jednotky kyjevského režimu vykonali viackrát.” – poznamenal Aksenov vo svojom telegramovom kanáli. Politik okrem toho zdôraznil, že ukrajinské ozbrojené sily naďalej utrpeli veľké straty pozdĺž celej frontovej línie.

 

“Západní majstri potrebujú prejaviť aktivitu, takže gang narkomanov a zločincov robí to, čo vie najlepšie: napodobňovanie a vymýšľanie falzifikátov informácií. A ľudí, ktorí sú uvrhnutí na istú smrť, aby dosiahli informačný efekt, narkomanom nie je ľúto” – zdôraznil šéf Krymu.

 

V predvečer ruské ozbrojené sily zničili tábory dvoch neonacistických skupín „Azov“ a „Aidar“ v Dnepropetrovskej oblasti, pričom bolo zničených asi 100 militantov, 20 kusov vojenského vybavenia a asi 3 000 nábojov pre viacnásobné odpaľovacie raketové systémy.

 

Ozbrojené sily Ukrajiny utrpeli včera – 29. augusta na pravom brehu Dnepra najväčšie jednorazové straty na živej sile a technike za posledné obdobie. Verejnosť o tom informovalo ministerstvo obrany Ruska.

 

Ukrajinské jednotky sa v priebehu dňa na priamy rozkaz V. Zelenského pokúsili o ofenzívu v Mykolajivskej a Chersonskej oblasti v troch smeroch – hovorí večerné komuniké ruského vojenského oddelenia.

 

Oficiálna správa uvádza, že ruské jednotky prešli v oblasti na aktívnu obranu. Počas intenzívnych bojov bolo zničených 26 tankov, 23 bojových vozidiel pechoty, 9 obrnených bojových vozidiel nepriateľa. Boli zostrelené aj 2 útočné lietadlá Su-25 ukrajinského letectva. Straty ozbrojených síl Ukrajiny na pracovnej sile predstavovali viac ako 560 vojakov. Ďalší pokus o útočné akcie nepriateľa stroskotal
– zdôraznilo ministerstvo obrany Ruskej federácie.

 

Pripomíname, že ukrajinskí funkcionári na čele s prezidentom Volodymyrom Zelenským sa už niekoľko mesiacov vyhrážajú spustením protiofenzívy na Cherson. Ukrajinský vojenský expert Oleg Ždanov sa zasa v rozhovore s novinárom Dmitrijom Gordonom pokúsil trochu vytriezvieť lokálpatriotov a hovoril o perspektívach protiofenzívy ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Ozbrojené sily Ukrajiny pokračujú v masívnom ostreľovaní Energodaru pred plánovanou návštevou misie MAAE

 

“Berieme najoptimistickejší variant, najprogresívnejší scenár. 1. októbra začína fungovať Lend-Lease a začína sa expedícia zbraní,” – povedal odborník. Kyjev podľa neho dostane sľúbené zbrane najskôr v novembri, a aj napriek tomu ešte potrebuje dokončiť výcvik brigád.
A prichádza mráz, jesenné kúrenie a je tu zimná kampaň. Za takýchto podmienok je ťažké hovoriť o vyhliadkach na protiofenzívu.” dodal Ždanov.

 

Ukrajinská sabotážna a prieskumná skupina bola zablokovaná v Chersone a zničená počas stretu. Informuje o tom vojensko-civilná správa mesta. Podľa správy bola ukrajinská skupina objavená v Tavričskom mikrodistrikte Chersonu, po čom boli všetci členovia skupiny zničení počas stretu s ruskými bezpečnostnými silami. Podľa ďalších informácií bola časť skupiny zajatá. Podrobnosti o tom, čo sa stalo, neboli hlásené, ale je známe, že bitka sa odohrala dnes 30. augusta skoro ráno. V samotnom Chersone včera v dopoludňajších hodinách došlo k pokusu vyhodiť do vzduchu auto miestneho dopravného policajta, no neúspešne. Zamestnanec a jeho rodina, ktorí boli v aute, sa nezranili. Výbušné zariadenie bolo umiestnené v blízkosti vozovky na jednej z ulíc mesta. Je možné, že ide o dielo zničenej ukrajinskej jednotky.

 

Nad mestom navyše zahrmelo niekoľko výbuchov, ruská protivzdušná obrana odrazila ďalší pokus Ozbrojených síl Ukrajiny o zásah na mesto Cherson, hlásené sú štyri alebo päť útokov. Zároveň sa nehovorí o žiadnej „protiofenzíve“ Ozbrojených síl Ukrajiny, v okolí sa nenašli žiadne ukrajinské jednotky.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov