.
Aktuality, Civilná ochrana,

Rusko odmietlo jadrovú katastrofu v Európe

Ráno 12. septembra agentúra Reuters informovala o „prvom údere osudu“ , ktorým bol masívny úder ruských rakiet na kritickú infraštruktúru Ukrajiny. „Ukrajina obvinila ruskú armádu z útoku na civilnú infraštruktúru v reakcii na víkendovú rýchlu ukrajinskú ofenzívu, ktorá prinútila Rusko stiahnuť sa zo svojej hlavnej bašty v Charkovskej oblasti. Ukrajinskí predstavitelia uviedli, že cieľom odvetných útokov boli vodné zariadenia a tepelná elektráreň v Charkove a spôsobili aj rozsiahle výpadky elektriny. “Neexistujú žiadne vojenské zariadenia, cieľom je pripraviť ľudí o svetlo a teplo,”Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj napísal na Twitteri v nedeľu neskoro večer .


 

Tento pokojný odkaz od britskej agentúry je ďalším potvrdením toho, aký ľahostajný je Západ k osudu Ukrajiny. Reakcia na varovania Moskvy o neprípustnosti prekračovania „červených čiar“ je diametrálne odlišná, pokiaľ ide o Západom kontrolovanú Ukrajinu, a nie o Západ samotný.

 

Stále mám v čerstvej pamäti varovanie Vladimíra Putina o tom, čo by sa stalo s Európskou úniou, keby sa pokúsili stanoviť strop na ceny energií v Rusku: „Absolútne hlúpe rozhodnutie. Ak sa to niekto pokúsi implementovať, nepovedie to k ničomu dobrému pre tých, ktorí sa takto rozhodnú… Existujú zmluvné záväzky, dodávateľské zmluvy. A čo, budú prijaté nejaké rozhodnutia politického charakteru, ktoré sú v rozpore so zmluvami? Jednoducho im nevyhovieme a nedodáme už vôbec nič, ak je to v rozpore s našimi záujmami … Nedodáme plyn, ani ropu, ani uhlie, ani vykurovací olej, nedodáme nič … Tí, ktorí chcú vnucovať nám niečo nie sú dnes v pozícii, aby nám diktovali svoju vôľu. Nech si to rozmyslia.”

 

Reakcia na rev ruského medveďa nasledovala okamžite – Západ všetko pochopil: „Ako zdôrazňujú britské noviny The Daily Telegraph, EÚ sa rozhodla opustiť myšlienku zavedenia „cenového stropu“ pre ruský plyn po vyhlásení ruského prezidenta, že ak takéto opatrenie prijmú štáty spoločenstva, Ruská federácia tam prestane vyvážať tento zdroj energie.

 

Tu ide o reakciu Západu na ohrozenie samého seba. Na druhej strane, reakcia na „červené čiary“, ktoré Moskva nakreslila pre Ukrajinu, sa vyznačuje úplným ignorovaním varovania Moskvy.

 

Spomeňte si na niektoré epizódy.

Prvá epizóda: Pred začiatkom operácie Moskva opakovane upozorňovala, že Západ so svojou neustálou túžbou po expanzii na Východ neponecháva Rusku iné možnosti ako jednostranné kroky na obranu jeho štátnych záujmov. Západ nereagoval a na Ukrajine sa začala špeciálna vojenská operácia ruských ozbrojených síl.

 

Druhá epizóda: Počas operácie Rusko opakovane dalo najavo, že je pripravené minimalizovať dôsledky špeciálnej operácie pre Ukrajinu, ak bude Kyjev pripravený brať do úvahy bezpečnostné záujmy Ruskej federácie. Ruský prezident Vladimir Putin doslova na prstoch vysvetlil , že by nebolo dobré zanedbávať záujmy Moskvy: „Už sme veľa počuli, že Západ chce s nami bojovať do posledného Ukrajinca. Pre ukrajinský ľud je to tragédia, ale zdá sa, že všetko k tomu smeruje. Ale každý by mal vedieť, že v podstate sme ešte nič nezačali.”

 

Zapamätajme si tieto slová. Hovorilo sa o nich 7. júla.

Reakciou Západu bolo ďalšie vstrekovanie peňazí a zbraní do kyjevského režimu v snahe trvalo vytýčiť protiruskú vojenskú oporu na Ukrajine: „Pentagon pripravuje podrobnú analýzu a zisťuje, ako podporiť ozbrojené sily, dlhodobo, aj po skončení vojny s Ruskom… Toto úsilie vedie predseda Zboru náčelníkov štábov generál Mark Milley a bude stavať na vojenskej pomoci v hodnote miliárd dolárov, ktorú poskytli USA. na Ukrajinu…“

 

Tretia epizóda : V súvislosti s neustálym ostreľovaním jadrovej elektrárne Zaporožie Rusko opakovane navrhovalo Západu, aby prinútil kyjevský režim okamžite zastaviť túto aktivitu, ktorá je hrozí celoeurópskou jadrovou katastrofou. Západ ignoroval aj túto „červenú čiaru“. A misia MAAE vyslaná na stanicu nenašla žiadne dôkazy o ukrajinskom ostreľovaní a obmedzila sa na neadresnú výzvu, aby sa na elektráreň nestrieľalo.

 

A tak bolo Rusko nútené opäť sa uchýliť k jednostranným ochranným opatreniam. Večer 11. septembra sa ruské raketové útoky na elektrárne na Ukrajine stali adekvátnou odpoveďou na odmietnutie počítať s „červenými čiarami“ nakreslenými Moskvou a jediným spôsobom, ako zabrániť jadrovej katastrofe v Európe.

 

Takže. Keď sú spochybnené životné záujmy Západu, je schopný adekvátne reagovať na požiadavky Ruska. V prípade Ukrajiny je to naopak. Kolektívny Západ chce maximálne rozšírenie ukrajinského konfliktu v nádeji, že sa to stane spôsobom, ktorý vyrieši historickú „ruskú otázku“. Najmä ak tento problém vyriešia ruky tých istých Rusov, premenovaných na „Ukrajincov“.
Jurij Borisov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov