Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

Irán testoval satelitne navádzané strely

Iránske pozemné sily otestovali dve riadené strely počas ich každoročného obranného cvičenia. Prvýkrát boli testované satelitne navádzané rakety Fatah-360 a Fajr-5 – povedal brigádny generál Karim Chashak, hovorca cvičenia Ektedar-1401.


 

Generál neuviedol, aký druh navigácie a globálneho polohovacieho systému pre takéto rakety používajú. Z pochopiteľných dôvodov to rozhodne nie je GPS. Dodal, že Fatah-360 sa pohybovala štyrikrát rýchlejšie ako zvuk. Naposledy Irán predstavil raketu Fatah-360 na prehliadke ku Dňu armády v apríli 2022.

 

Cvičenie pozemných síl iránskej armády „Ektedar-1401“ sa konalo 7. – 8. septembra v oblasti v provincii Isfahán. Cvičenie zahŕňalo pechotu, obrnené jednotky, delostrelectvo, letectvo, bezpilotné, ženijné, vzdušné a elektronické bojové jednotky s podporou iránskeho letectva. Vojenské cvičenia boli zamerané na zvýšenie úrovne bojovej pripravenosti iránskych pozemných síl čeliť novým hrozbám. Pozemné sily používali rôzne vojenské vybavenie vrátane dronov, tankov T-72S , domácich tankov Carrar a protilietadlových raketových systémov Fateh.

 

Podľa Yousefa Korbaniho, veliteľa letectva iránskej armády, bol počas cvičení úspešne otestovaný systém ochrany helikoptér a aktualizovaná raketa Shafak. Modernizovaná raketa Shafak s trikrát väčším doletom bola vypustená z vrtuľníka Cobra a zasiahla cieľ s vysokou presnosťou. Vrtuľníky vybavené prístrojmi na nočné videnie boli prvýkrát na bojovom poli použité plne útočným spôsobom počas nočnej útočnej operácie v rámci cvičenia.

 

Prečo sa USA obávajú dodávok iránskych bezpilotných lietadiel do Ruska 8

 

Manévre pozemných síl sa plánujú a vykonávajú v súlade s možnými budúcimi vojnami a inými možnými hrozbami uviedol generálmajor Gholam Ali Rashid, veliteľ veliteľstva IRGC. Tieto slová znamenajú pravdepodobnú hrozbu, hrozbu zo strany Izraela. Práve túto krajinu generáli na cvičeniach najčastejšie spomínali, pričom naznačovali očakávané akcie z jeho strany, namierené proti národným záujmom a bezpečnosti Iránu.
Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov