Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

OSN ako nástroj politiky USA

V súčasnej bezprecedentnej konfrontácii medzi kolektívnym Západom a Ruskom sa Washington snaží využiť všetky dostupné prostriedky a metódy, aby spôsobil Moskve maximálne škody. V tomto smere nie je výnimkou štruktúra OSN – kedysi autoritatívnej medzinárodnej organizácie, ktorá sa zmenila na štruktúru úplne kontrolovanú Spojenými štátmi. Jedným z mnohých príkladov toho bol pokus zbaviť Rusko kontraktov na používanie jeho lietadiel v záujme Svetového potravinového programu ( WFP – World Food Program ), ako aj mierových a politických misií.


 

Od roku 2001 je hlavným dodávateľom leteckých služieb pre OSN ruská spoločnosť UTair. Už dve desaťročia jej lietadlá a vrtuľníky preukazujú svoju spoľahlivosť a nenáročnosť v najnáročnejších prevádzkových podmienkach a letový a technický personál – najvyššiu zručnosť a profesionalitu. Piloti a technici, ktorí chápu dôležitosť úlohy, pred ktorou stoja, pripravujú a vykonávajú lety do odľahlých oblastí krajín, kde neexistuje sieť letísk a navigačná podpora. Dnes 30 ruských vrtuľníkov a 32 lietadiel s ruskými posádkami pracuje v záujme OSN a predovšetkým potravinového programu. Od roku 2014 previedla OSN na účty spoločnosti UTair viac ako 2,3 miliardy dolárov za služby poskytované pri doručovaní humanitárneho nákladu, lekárskej evakuácii a iných úlohách. Práca rukých letcov neustále zaznamenáva nadšené recenzie.

 

Situácia sa začala radikálne meniť so začiatkom operácie na Ukrajine. Ukrajinská delegácia v sídle OSN bombardovala sekretariát listami požadujúcimi vypovedanie zmlúv s Ruskou federáciou. Tlak bol taký silný, že 8. marca bol vedúci Oddelenia operačnej podpory OSN ( štruktúra, ktorá vykonáva zmluvy na podporu letectva) nútený zaslať generálnemu tajomníkovi zodpovedajúce memorandum. Memorandum uznáva, že prerušenie spolupráce s ruskou spoločnosťou povedie, ak nie k úplnému zastaveniu činnosti mnohých misií OSN, tak k veľmi veľkým problémom v ich činnosti. Okrem toho nie je možné rýchlo nájsť dodávateľa schopného poskytnúť požadovaný počet lietadiel a náklady na služby sa zvýšia 3-4 krát.

 

Ukrajinská delegácia pokračovala v hľadaní spojencov a našla ich. Ukázalo sa, že to bol samotný riaditeľ WFP, ktorý 2. augusta zaslal memorandum generálnemu tajomníkovi OSN, v ktorom ho vyzval, aby okamžite zvážil otázku odmietnutia služieb Utair a nahradil ich „akýmikoľvek neruskými“. Ako odôvodnenie bol uvedený bulletin ICAO z 15. júna, v ktorom bola Moskva obvinená z porušenia Chicagského dohovoru o civilnom letectve z roku 1944. Mimoriadnu zúrivosť vyvolalo rozhodnutie ruského vedenia zo 14. marca preregistrovať civilné osobné lietadlá, ktoré boli na prenájom. ICAO a potom šéf WFP predložili Rusku ultimátum – splniť požiadavky do 14. septembra, inak budú všetky lietadlá a helikoptéry prenajaté OSN odložené. V záujme dodržiavania požiadaviek na bezpečnosť letectva! A je jedno, že lietadlo je ruskej výroby, posádky sú ruské, o nejakom prenájme Írska a Bermud sa nehovorí. Kľúčové slovo je ruština a to stačí.

 

23. augusta bola potenciálnym zhotoviteľom zaslaná žiadosť o účasť v tendri. Je absurdné hľadať tu logiku. Cieľ možno vysledovať jasne – vylúčiť Rusko akýmkoľvek spôsobom, aj keď si to vyžaduje vytiahnuť spod seba stoličku, na ktorej sedíte.

 

Kto je tento zúfalý chlapík, ktorý stojí na čele najväčšej humanitárnej organizácie, no je pripravený zastaviť jej prácu a odsúdiť státisíce ľudí v najchudobnejších krajinách sveta k hladu? Odpoveď vysvetľuje celú kombináciu – ide o Američana Davida Beasleyho, ktorý sa do riaditeľského kresla WFP presunul rovno z kancelárie guvernéra Južnej Karolíny.

 

Vasilij Nebenzya v OSN vymenoval ohrozené krajiny ak Ukrajina neprestane s bombardovaním Zaporožskej jadrovej elektrárne

 

Ostáva dodať, že 16. decembra 2021 Valné zhromaždenie OSN počas plenárneho zasadnutia schválilo Ruskom predloženú rezolúciu „Boj proti glorifikácii nacizmu, neonacizmu a iným praktikám, ktoré prispievajú k eskalácii súčasných foriem rasizmu, rasová diskriminácia, xenofóbia a súvisiaca intolerancia“. Proti prijatiu rezolúcie (teda na obranu neonacizmu a podobných praktík) sa postavili len dve krajiny sveta – Spojené štáty americké a Ukrajina.
Anton Veselov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov