FA-50 Block
Aktuality, Letectvo,

Poľský prezident Duda: “Toto je koniec sovietskych stíhačiek v poľskom letectve“

Poľsko urobilo prvý krok k nahradeniu sovietskych stíhačiek MiG-29 v prevádzke podpísaním dvoch zmlúv naraz na dodávku juhokórejských stíhačiek. Celkovo Poľsko dostane 48 stíhačiek na základe dvoch zmlúv – 12 stíhačiek FA-50 Block 10 a 36 stíhačiek FA-50PL. To všetko bude Varšavu stáť 3 miliardy dolárov. Okrem samotných lietadiel dohoda zabezpečuje logistickú a technickú podporu a výcvik pre poľských pilotov. Zmluvy podpísal poľský minister obrany Mariusz Blaszczak za prítomnosti prezidenta Andrzeja Dudu.


 

Podpis zmlúv na nákup 48 kórejských lietadiel FA-50 je začiatkom konca postsovietskych stíhačiek v poľskej armáde. Plánujeme, že v roku 2028 budú poľskí piloti lietať iba na kompatibilných F-16, F-35 a FA-50 – povedal Duda.

 

Prvé lietadlá FA-50 Block 10 začnú prilietať v druhej polovici budúceho roka na 23. základňu taktického letectva v Minsku-Mazoveckom. To umožní vyradiť sovietske stíhačky MiG-29 z výzbroje, celkovo má poľské letectvo 22 stíhačiek MiG-29A a šesť stíhačiek MiG-29UB. FA-50 Block 10 je zjednodušená verzia lietadla, ktorá nie je schopná používať moderné radarom navádzané strely, vo výzbroji je 3-hlavňový 20 mm rotačný kanón a 7 pevných závesov pre letecké strely a rôzne bomby.

 

Stíhačky FA-50PL začnú prilietať v roku 2025. Táto verzia má širšiu škálu zbraní, radar s AFAR, nadzemný elektro-optický kontajner Sniper, zariadenie na prenos dát Link 16 a systém tankovania vzduchu. Táto stíhačka je schopná používať moderné rakety AIM-120 AMRAAM.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov