Odstreľovacia puška ORSIS-CT20
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Nová ostreľovacia puška ORSIS prvýkrát v histórii zasiahla cieľ na vzdialenosť viac ako 5 km

Ruská ostreľovacia puška z radu ORSIS zase vytvorila svetový rekord v dosahu zasiahnutia cieľa. Tentoraz pri použití pušky ORSIS-CT20 v kalibri .375 CheyTac (9,5×77 mm) bolo možné zasiahnuť cieľ na vzdialenosť 5117 metrov – uviedli v spoločnosti Promtechnologija, ktorá vyrába ostreľovacie zbrane ORSIS.


 

 

Ako spoločnosť vysvetlila, účelom týchto výstrelov bolo ukázať schopnosti novej ostreľovacej pušky ORSIS-CT20 v kalibri .375 CheyTac. Prvýkrát na svete bol zasiahnutý terč s rozmermi 3 krát 3 metre v takejto vzdialenosti, rozmery terča boli zvolené tak, aby ho bolo možné vidieť aj vizuálne. Vzdialenosť 1,6 metra medzi zásahmi zároveň naznačuje, že je nepravdepodobné, že by sa v takejto vzdialenosti pracovalo na jedinom terči, ak len na skupinovom.

 

Vzdialenosť 5 117 m bola s týmto kalibrom „dosiahnutá“ prvýkrát na svete. Dmitrij Inozemcev pôsobil ako strelec, Alexander Gavrilov, zamestnanec špeciálnych služieb pôsobil ako navádzač. Papierový terč mal rozmery 3 x 3 m. Horizontálna vzdialenosť medzi zásahmi bola 1,6 m – asi 1 MOA (oblúková minúta), vertikálne – 1,2 m (menej ako 1 MOA) pri vetre 5 m/s. Čo potvrdzuje, že pracovať pri takej vzdialenosti na jednom cieli je otázkou šťastia, ale pracovať na skupinovom je celkom reálne – uvádza firemná správu .

 

Variant ostreľovacej pušky ORSIS-CT20 komorovanej pre kaliber 9,5×77 mm, vznikol v roku 2019 a v roku 2020 vstúpil do fázy skúšobnej prevádzky. Táto modifikácia je určená na streľbu na veľké vzdialenosti presahujúce 2 km. Pušky ORSIS sú vyrobené s CNC opracovanými hlavňami. Tolerančná hodnota pre hĺbku ryhovania hlavne je menšia ako 0,0025 mm a pre rozstup ryhovania – asi 0,004 mm na 1 m Toto je jedna z najpresnejších metód na výrobu ručných zbraní.
Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov