Zulfiqar-1
Aktuality, Pozemná technika,

Iránske tanky Zulfikar a Karrar

Irán sa už takmer 40 rokov nachádza na sankčnom zozname USA, Izraela a EÚ. Krajina, ktorá pred takmer 40 rokmi odstránila iránskeho proamerického šacha, zničila americké komando, ktoré zaútočilo na Irán s cieľom oslobodiť zajatých amerických rukojemníkov, uštedrila výprask irackému vodcovi Saddamovi Hussajnovi, spojencovi Američanovi v iránsko-irackej vojne si uvedomila, že sa musí v konflikte s USA, Izraelom a Západom spoľahnúť len na vlastné sily a musí začať vyrábať vlastné moderné zbrane, pretože medzinárodné právo si Američania a ich spojenci vysvetľujú veľmi voľne a tak, ako im vyhovuje.


 

Saddám Hussein, ktorý plnil americké rozkazy a bojoval proti Iránuu sa nakoniec aj tak dostal v roku 1991 na americkú čiernu listinu v roku 1991 a neskôr ho Američania odstránili a obesili. Ukázali tak svetu, že nemajú žiaden problém odstraňovať svojich bývalých spojencov.

 

Dlho bol Irán pod veľmi silným tlakom USA, Západu, Izraela i Saudov. Irán bol nútený vyrábať vlastné zbrane, dnes sa mu čiastočne uľavilo, pretože globálny konflikt rozpútaný na Ukrajine oslabuje čiastočne tlak Západu voči Iránu. Irán spoločne s Rusmi pomáha Libanonu, Sýrii, ale aj šiítskym Houthiom, ktorí robia obrovské problémy Saudskej Arábii.

 

Čo sa týka iránskych tankových vojsk, používal Irán v posledných takmer 60 rokoch množstvo typov tankov. Neskôr začal Irán stavať vlastné tanky, tieto tanky boli postavené aj vďaka pričineniu tankového odborníka brigádneho generála Mir-Younes Masoumzadeha. Ten mal bohaté vojenské skúsenosti s bojom proti Iraku a aj vďaka nemu Irán postupne vyvinul tanky Zulfiquar 1-3, ktoré patria k lepšiemu priemeru, aký možno na svetových trhoch kúpiť. Prijateľná je aj cena tanku.

 

Dnes sa Irán snaží stať atómovou veľmocou a vyvíja moderné zbrane, ktoré už stihli zaujať aj svetových odborníkov. K takýmto zbraniam patria aj tanky typu Zulfikar 1-3, ktoré Irán vyvíja od roku 1993. Pomenovanie tank získal podľa legendárneho meča proroka Mohammeda.

 

Tanky Zulfikar majú zváranú vežu iránskeho pôvodu. Iránski inžinieri podrobili podrobnému skúmaniu sovietsky tank T-72s, ale aj americký M48 a M60, pričom sa nechali inšpirovať viacerými inováciami.

 

Odpruženie prebrali s amerického tanku M60, rovnako ako prevodovku. Časť svetových odborníkov poukazuje na skutočnosť, že Iránci sa nechali inšpirovať aj brazílskym ľahkým tankom Osorio.

 

Zbraňový systém, vrátane automatického podávača munície okopírovali Iránci zo sovietskeho T-72, navyše pred niekoľkými rokmi získali licenciu na výrobu podávačov munície T-72 od Rusov a vyrábajú tieto systémy doma v Iráne. Delo je takisto kópiou dela ruského tanku T-72S a Irán vyrába vo vlastnej provenencii aj vysoko výbušné náboje, kumulatívne náboje a podkalibrové náboje do tankov Zulfikar.

 

Podľa ruských odborníkov môže mať Irán k dispozícii približne 10 kusov tankov Zulfikar 1. (Išlo o prototypy, ktoré Irán skúšal), rovnako ako
modernizovaný prototyp Zulfikar 2 (len jeden kus). Po skúškach je výsledkom celého procesu vývoja typ Zulfikar 3, týchto tankov vyrobil Irán dosiaľ približne 400 kusov, pričom skúšky tohto prototypu ešte nie sú úplne ukončené a Iránci údajne experimentujú aj s ukrajinskými tankovými motormi KMDB.

 

Tanky Zulfikar 1 verzie používajú systém riadenia paľby EFCS-3 vyrobený v Slovinsku – T-72Z (Safir-74), ktorý umožňuje pomerne presnú streľbu za chodu. Takisto je na veži nainštalovaný systém, ten dokáže reagovať na zameriavanie laserovým diaľkomerom. Veža tanku umožňuje inštaláciu dynamickej ochrany panciera.

 

Zulfikary sú vyzbrojené 125-mm delom 2А46, ťažkými guľometmi 1 × 12,7-мм MGD a 1 × 7,62-мм MG3. Verzia ZUlfikar 1 váži 36 ton a poháňa ju naftový motor o výkone 780 k, Zulfikar – 3 váži 50 ton a má silnejší motor s výkonom 1 000 k. Posádku tanku tvoria traja muži: veliteľ, strelec a vodič.

 

Video iránske tanky Zulfikar:

 

Ďalším iránskym typom tanku je tank Karrar (v preklade Útočiaci), ktorý bol predstavený dňa 12.3.2017 v Teheráne. Tank sa značne podobá na ruský T-90AM, Iránci však uvádzajú, že ide o vlastný iránsky tank, založený na niektorých ruských projektoch.

 

 

*Tank Karrar*

 

Iránci sa pri vývoji tohto tanku teda nechali inšpirovať ruským T-92 a T-72. Pancier má vysokú úroveň ochrany, samozrejmosťou je dynamická ochranu panciera. Pancier korby je diferencovaný, rozloženie je klasické. Veža je zváraná a má polygonálny tvar. Vrch veže však dynamickú ochranu nemá. Podobne ako v prípade Zulfikaru posádku tvoria traja muži – veliteľ, strelec a vodič. Tank sa zúčastnil v Rusku niekoľkých tankových biatlonov a dosiahol veľmi dobré výsledky.

Karol Oravečka

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov