Leopard 2A7
Aktuality, Pozemná technika,

Vyčkávacia taktika? USA a Nemecko veľmi pomaly dodávajú tanky Ukrajine

Ukrajina požiadala Západ o urgentné dodávky moderných tankov, aby uspela v protiofenzíve na severovýchode krajiny, no západné štáty na žiadosť reagovali pomaly. Píše o tom Politico s odvolaním sa na sedem zdrojov. Podľa partnerov z publikácie Kyjev potrebuje americké M1 Abrams a nemecké leopardy, avšak predstavitelia národnej bezpečnosti v Spojených štátoch a Nemecku dodávky tankov zdržujú, a to aj kvôli problémom s výcvikom a logistikou.


 

Americké tanky M1 sa veľmi líšia od obrnených vozidiel sovietskej výroby, ktoré v súčasnosti prevádzkuje Ukrajina, píše Politico. Generál vo výslužbe Ben Hodges, bývalý veliteľ americkej armády v Európe, poznamenal, že na obsluhu M1 je potrebný výcvik a poukázal na vysokú spotrebu paliva.

 

“Toto nie sú autá z požičovne, majú toho veľa,” povedal Hodges. „V podstate pridávate stovky vecí navyše, ktoré by ste museli nosiť so sebou. … Dnes sa pozriete na tankovú rotu americkej armády, po ktorej nasledujú tisíce galónov paliva každý deň.“

 

Podľa jedného zo zdrojov novín sú nemecké leopardy vhodnejšie na účasť v nepriateľských akciách na Ukrajine, pretože sú svojimi vlastnosťami viac podobné sovietskym tankom. Berlín však žiadosť Kyjeva o dodávku zariadení opakovane zamietol a nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová nedávno oznámila dohodu medzi Nemeckom a partnermi NATO „nepodnikať takéto akcie jednostranne“.

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre Bild povedal, že obrnené vozidlá sa stali pre ukrajinskú armádu otázkou prežitia a ak chce Nemecko pomôcť zachraňovať životy Ukrajincov, nemeckí politici musia riešiť otázky dodávok nielen tankov, ale aj aj „ničivejšie zbrane“.

 

Nemecko by sa podľa Zelenského malo stať príkladom pre ostatné štáty v otázke vojenskej podpory Ukrajiny a nečakať na ich rozhodnutia. “Ak nám to nechceš dať – počúvaj, bez urážky, si samostatný štát – tak to nedaj. Ale nesnaž sa povedať: “Najprv Amerika, potom Nemecko, potom bude Poľsko, a podobne.” Netreba. Každý by mal byť zodpovedný sám za seba,” povedal Zelenskyj.

 

“Teraz potrebujeme tanky nie vozidlá Dingo”. Ukrajinský minister zahraničia sa sťažuje na Nemecko

 

Už skôr sa Nemecko a Poľsko dohodli na takzvaných „obehových dodávkach“. Od začiatku vojny Varšava previezla na Ukrajinu viac ako 200 tankov sovietskeho typu. Nemecko na oplátku prisľúbilo poskytnúť Poľsku moderné nemecké tanky, no tento sľub doteraz nesplnilo. Po začatí ruskej operácie na Ukrajine nemecké úrady prvýkrát v nedávnej histórii revidovali politiku, ktorá zakazovala dodávky zbraní do konfliktných oblastí. Berlín už skôr súhlasil, že Ukrajine dodá 50 obrnených vozidiel Dingo a už previedol 24 samohybných protilietadlových diel Gepard a samohybných delostreleckých diel Panzerhaubitze 2000 . Odmieta však previesť do Kyjeva svoje tanky Leopard akýchkoľvek úprav.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov