Čínska vrtuľníková výsadková loď typu 075, trieda Jüšen (Yushen)
Aktuality, Námorníctvo,

Čína uviedla do prevádzky svoju najpokročilejšiu obojživelnú útočnú loď

Hongkonské noviny South China Morning Post uvádzajú, že stavba obojživelnej útočnej lode typu 075 LHD, ktorá je určená na umiestnenie a vypustenie helikoptér a bezpilotných lietadiel, bola dokončená. Píšu o tom používatelia čínskych sociálnych sietí Weibo a WeChat, ktorí ako dôkaz zverejňujú fotografie vrtuľníkového nosiča nachádzajúceho sa v lodenici Hudong Zhonghua v Šanghaji.


 

075 LHD

 

Očakáva sa, že tretia vrtuľníková loď typu 075 LHD bude k dispozícii námorníctvu PLA hneď, ako čínska armáda zintenzívni prípravy na možnú vojenskú akciu v Taiwanskom prielive. Chvostové číslo 33 na trupe lode znamená, že loď prešla všetkými testami a je pripravená pripojiť sa k svojim „kolegom“ „Hainan“ a „Guangxi“, ktoré boli spustené už skôr pod číslami 31 a 32.

 

Čínska armáda v poslednej dobe pravidelne lieta nad Taiwanom pomocou dronov, ktoré je možné umiestniť na novú loď. Lu Li-shih, bývalý námorný inštruktor na Taiwanskej námornej akadémii v Kaohsiung, vysvetľuje túto aktivitu:
“Testy sú navrhnuté tak, aby vypočítali, ako dlho trvá taiwanským radarovým systémom odhaliť čínske drony, kým taiwanská armáda zdvihne svoje lietadlá do vzduchu, aby zareagovali.

 

Najpokročilejšia čínska obojživelná útočná loď bude pravdepodobne nasadená v spornom Juhočínskom mori. Taiwanská armáda 15. septembra prvýkrát potvrdila, že Čína preletela nad ostrovom bezpilotným lietadlom TB-100 a 24. septembra bola vytvorená prvá letka bezpilotných lietadiel.

 

Loď triedy 075 LHD môže niesť až 30 útočných helikoptér, takmer 1 000 členov námornej pechoty, niekoľko obojživelných vznášadiel, bojové tanky a obrnené vozidlá. Čína zároveň oznámila plány na vybudovanie veľkého obojživelného vrtuľníkového nosiča ďalšej triedy – Type 076. Loď bude schopná nielen niesť desiatky vrtuľníkov a bezpilotné lietadlá vertikálneho, alebo krátkeho vzletu a pristátia. Bude vybavená výkonnými zbraňami vrátane protilietadlových a protilodných zbraní.

 

Kedy čínske vojenské loďstvo prekoná to americké?

 

“Lietadlové lode sa pripoja k typom 071, 075 a ďalším vojnovým lodiam, aby zabránili americkým a japonským silám zasahovať v Taiwanskom prielive v prípade mimoriadnej udalosti na Taiwane”
– povedal vojenský expert a zdôraznil, že Peking je pripravený na dlhodobú blokádu ostrova.
Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov