Su-34M
Aktuality, Letectvo,

O záchrane ruských pilotov stíhačky Su-34 zostrelených pri Kupjansku

24. septembra pri meste Kupjansk v Charkovskej oblasti pri ústupe od cieľa zničeného v dôsledku bombardovania v „šedej zóne“ zostrelili Su-34 ruských vzdušných síl. Verejnosť o tom informoval dobre informovaný bloger Fighterbomber, ktorý uviedol zaujímavé detaily nedávnej záchrany ruských pilotov počas operácie na Ukrajine.


 

 

Poznamenal, že posádku tvorili pilot „Starley Petrucha“ a navigátorom bol „major Nikolaič“. Ihneď po náraze do lietadla zlyhala kontrola. Bombardér začal padať a posádka zažila vážne preťaženie, ale chlapom sa podarilo katapultovať. Posledné, čo si pilot pri odchode z kokpitu všimol, bola výška 25 metrov a zem nad hlavou.
“O dve sekundy neskôr mi zem z celej sily narazila do nôh a neďaleko vypadla navigátorova padáková kupola. Nažive. Len pravá ruka sa z nejakého dôvodu nedvíha, ale nebolí to, to je všetko (ruka je zlomená na dvoch miestach).

 

Odopol zavesenie, pozrie, 10 metrov vedľa leží Nikolaič nehybne leží plazí sa k nemu, je v bezvedomí, ale trochu sa pohol. Aj jeho odopol
– bloger opisuje podrobnosti.

Pilot si uvedomil, že je veľmi málo času, pretože v každom okamihu sa môže objaviť nepriateľ, ktorý videl otvorenie padákov. Preto “Petrucha” schmatol navigátora a vliekol ho cez močiar do najbližších kríkov vzdialených 30 metrov, aby sa skryl.

 

Doslova do 10 minút ukrajinská armáda prišla na troch autách. Bolo ich asi 15 a začali prečesávať okolie. Navigátor mal tiež zlomenú pravú ruku, ale chlapcom sa podarilo získať jeden granát a automatickú pištoľ Stečkin. Vytiahli poistku z granátu, natiahli pištol, rozlúčili sa a čakali. Nechceli sa vzdať, pripravovali sa na boj.

 

Vojaci ozbrojených síl Ukrajiny chodili okolo, našli núdzové padáky. Potom niektorí z nich vzali to, čo našli, na svoje pozície, aby tam prilákali ruské pátracie a záchranné helikoptéry. Zvyšných vojakov Ozbrojených síl Ukrajiny zahnali prečesať neďalekú dedinu v domnení, že sa tam ukryla posádka Su-34, no potom začalo pracovať delostrelectvo. Ukrajinská armáda sa vrátila na svoje pozície, z ktorých začala ručnými zbraňami ostreľovať okolie.

 

Vysielačka mlčala: na nastavenej frekvencii aj na tiesňovej sa s našou posádkou nikto nechcel baviť (v noci došlo k zmene frekvencií hľadania) – vysvetlil.

 

Rusov trápil smäd, voda im došla, a tak sa napili priamo z močiara. Posádka čakala na tmu. GPS navigátor ukázal, že na hranicu je to 50 km a chlapi sa vybrali pešo správnym smerom. Dlho blúdili a opatrne si razili cestu k svojim. Za 13 hodín pod vplyvom adrenalínu a liekov proti bolesti zvládli prejsť takmer 30 km nerovným terénom a dostať sa do dediny.

 

Skupina modernizovaných frontových bombardérov Su-34M vstúpila do služby na východe Ruska

 

Navigátorova kompresná zlomenina chrbtice sa začala prejavovať, a tak sa „Petrucha“ vybral na rekognoskáciu dediny.
“Videl som nejakého dôveryhodného starého otca a priamo som sa spýtal: „Sú v dedine Rusi? “Áno,” povedal starý otec a mávol rukou na neďaleký hangár.” Petrucha“ sa vrátil pre „Nikolaiča“ a odtiahol ho k svojim.
Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov