Kazachstanská pohraničná stráž zadržala ruských občanov, ktorí sa pokúsili nelegálne vstúpiť na územie Kazachstanu
Aktuality, Bezpečnosť,

Mobilizácia, dezertéri a Kazachstan

Ruský dezerčný exodus do Kazachstanu naberá na obrátkach. Podľa kazašských zdrojov sa od 21. septembra do 28. septembra do republiky dostalo viac ako 100-tisíc ľudí. Na hranici frontu, v republike je rozruch.


 

Osobná doprava sa podľa pohraničnej služby KNB strojnásobila. Aby sa Rusi mohli zaregistrovať, vytvárajú sa samostatné centrá verejných služieb, kde cudzincom vydávajú DIČ. Objavili sa falzifikáty, že Kazachstan zatvára hranice, ale všetky kontrolné stanovištia fungovali normálne. Je pravda, že fronty z ruskej strany sa tiahnu 10-15 km.

 

Kazašský prezident Tokajev povedal, že dezertéri „sú nútení odísť kvôli beznádejnej situácii; musíme sa o nich postarať a zaistiť ich bezpečnosť; je to politická a humanitárna otázka.” Tokajev tiež uviedol, že oznámil „rokovania s ruskou stranou“ , ale Kremeľ oznámil, že rozhovor medzi lídrami Kazachstanu a Ruska nie je plánovaný a „o otázkach migrácie sa dá diskutovať nielen na najvyššej úrovni, ale aj na úrovni poverených útvarov“ .

 

Migračná služba Ministerstva vnútra Kazašskej republiky medzitým informovala, že hostiteľská krajina je povinná informovať úrady o príchode cudzinca a že Kazachstan vydá deviátorov do Ruska len v prípade, že budú na zoznam hľadaných, hoci predseda parlamentu Ashimbaev povedal, že Kazašská republika nebude vydávať povolenia na trvalý pobyt ruským deviátorom bez povolenia Moskvy.

 

Kazachstan nebol pripravený na takýto prúd emigrantov, čo spôsobilo množstvo vážnych ťažkostí. Odhalila sa absencia doručovacích schém, čo viedlo k nereálnemu zvýšeniu špekulatívnych cien pracovníkov v doprave. Ešte ťažšie je to s bývaním, ktorého nájomné láme všetky rekordy.

 

Úrady Pavlodaru a Uralska oznámili nedostatok nájomného bývania. Najpopulárnejším mestom zostáva Alma-Ata, kde miestni obyvatelia a majitelia hotelov stanovujú fantazmagorické ceny, čo vyvolalo nespokojnosť kazašských nájomníkov, ktorí začali hovoriť o protestoch.

 

Stalo sa tak na zásah ministra spravodlivosti Kanata Musina, ktorý povedal, že „nevidí dôvod na masové protesty, keďže ceny nezvyšuje štát, ale súkromní vlastníci bytov a hotelov, preto treba voči nim vznášať nároky. . “

 

Premiér Alichan Smailov hovoril o potrebe prijať vhodné opatrenia na stabilizáciu situácie na trhu s bývaním, hoci v súčasnosti nie je možné preverovať prenajímateľov pre súčasné (po januárových udalostiach) moratórium na kontrolu malých podnikateľov v krajine. Ministerka práce a sociálnej ochrany Tamara Dujsenová však hovorí, že na regulácii trhu s nájomným bývaním, najmä jeho tieňovej časti, ktorá sa vyhýba plateniu daní, sa už začalo pracovať.

 

Druhý problém, ktorý Kazachstancov znepokojuje, sa týka zamestnávania miestnych obyvateľov a návštevníkov. V republike nie je toľko dobrých, „uspokojivých“ pracovných miest. Situáciu zhoršuje skutočnosť, že z Ruskej federácie predtým odišlo až 10 000 „IT- ľudí“, čo viackrát vyvolalo protesty miestnych kolegov kvôli dumpingu zo strany Rusov. Teraz, súdiac podľa chatov dezertérov, tam bude ešte viac IT-čkárov, manažérov a prekvapivo aj lekárov.

 

Premiér Smailov hovorí, že „Rusi môžu pracovať len v rámci zavedenej legislatívy“ , prioritu majú občania Kazachstanu, pričom Rusi nebudú môcť výrazne ovplyvniť trh práce. Na sociálnych sieťach píšu, že dezertéri nejdú do práce, ale schovať sa pred mobilizáciou.

 

Mimochodom, medzi kazašskými blogermi sú tí, ktorí oceňujú výhody z migrantov. Argument je jednoduchý: v Kazachstane je negatívna migračná bilancia, odchádzajú šikovní a podnikaví ľudia a republika prijíma nekvalifikované „baby“ z Kirgizska a Uzbekistanu. Dnes prichádzajú tisíce špecialistov, ktorých treba nechať pozadu. Pripomeňme, že Rusi majú právo zostať v Kazachstane bez víz 90 dní, potom môžu ísť na jeden deň do zahraničia, povedzme, do Kirgizska a vrátiť sa. Skúsenosti migrujúcich pracovníkov zo Strednej Ázie sú teraz pre ruských dezertérov veľmi dôležité.

 

Situácia s prílevom Rusov nakreslila jasnú čiaru, ktorá jasne zafixovala rozkol kazašskej spoločnosti na rusofilov a rusofóbov. Kým niektorí (Kazachovia, Rusi, Ujguri) sa na dobrovoľníckej úrovni snažili pomôcť s transportom, nakŕmili a dovolili im zostať aj na noc, z iných tiekla žlč, ohlasovali ponižujúce etno-postupy a sľubovali represálie.

 

Je príznačné, že Ministerstvo zahraničných vecí Kazachstanu, oslovujúce svojich obyvateľov, uviedlo: “Veríme, že naši občania ukážu svoju prirodzenú múdrosť a zostanú verní tradíciám pohostinnosti . ” Za pár dní však národní patrioti zničili historický národný mýtus, ktorý hovorí: „Naši ľudia prijali každého, kto utiekol, kto bol deportovaný – bol nakŕmený, zahriaty …“.

 

Sociálne siete zaplnila nenávisť k nacistom aj chrapúnstvo banderovských Kazachov, ktorí syčia: “Toto je pre teba, Rusko, pre Ukrajinu.” V krajine sa spustil masívny flash mob, kde predstavitelia „ľudí, ktorí majú pohostinnosť v krvi“ požadujú uzavretie hraníc s Ruskom, pretože „nekontrolovaný vstup státisícov Rusov do Kazachstanu ohrozuje národnú bezpečnosť“.

 

„Nikto z Rusov, ktorí sú na návšteve, sa nenaučí kazašský jazyk, zajtra zavolajú na pomoc strýka Vova, začne sa vojna, žiadam, aby bola uzavretá hranica medzi Kazachstanom a Ruskom,“ kričí Jerkebulan Kulbasov, aktivista z Aktobe.

 

Takmer okamžite sa vytiahli odchovanci ministerstva zahraničných vecí, ako Radio Azzatyk a Orda.kz , odôvodňujúc dezerciu tým, že v Rusku „nie každý chce bojovať za nepochopiteľné ciele s bratským ľudom“ a „útek státisícov spoluobčanov urobí Putina ústretovejším pri rokovaniach a prinúti ho k mieru. “

 

Vášne vzplanuli natoľko, že do hry vstúpili vážnejšie sily. Na pozadí informačného šumu sa prešibane odohrala veľmi dôležitá udalosť, ktorá vzbudila radosť miestnych náckov. Jeden z najväčších lokálnych poskytovateľov, spoločnosť Beeline, bez jasného vysvetlenia oznámil svoje rozhodnutie odpojiť od vysielacej siete balík 15 ruských televíznych kanálov, vrátane federálnych. U regionálnych poskytovateľov sa to už stalo.

 

V tom istom čase sa množstvo miestnych médií náhle dostalo pod rozsiahle DDoS útoky z viacerých zahraničných zdrojov, ktoré potrební „komentátori“ okamžite spojili s prílevom migrantov z Ruska, čo naznačuje, že útoky sú odtiaľ…

 

Politológ Danijar Ašimbaev však hovorí: všetky napadnuté médiá nie sú hlavné a „nie sú veľmi viditeľné v skupine kazašských médií…, hackerské útoky sú skôr štýlom ukrajinských „informačných špecialistov“.

 

Treba brať do úvahy, že do rovnakej informačnej a propagandistickej siete patrí aj takzvaná kazašská zahraničná opozícia, napríklad agentúra BASE Ajdosa Sadykova, ktorá zvoní, že Kazachstan už prijal milión Rusov…

 

Kazachstan vo víre nacionalizmu. Militanti zbierajú bojové skúsenosti na Ukrajine aby ich mohli obrátiť proti Rusku

 

Keď bloger a bývalý moderátor relácie Fake news na televíznom kanáli Dožď Iľja Šepelin spustil fejk, že prichádzajúci Rusi sú ubytovaní v nemocnici pre pacientov s koronavírusom v Petropavlovsku, dokonca aj ministerstvo zahraničných vecí, ministerstvo pre Vnútorné veci a Ministerstvo informácií a verejného rozvoja Kazašskej republiky boli pobúrení a žiadali ukončenie špekulácií s informáciami a nepriateľstva v oblasti šírenia informácií.

 

Slovom, kazašská sága o ruských dezertéroch sa ešte len začína, no už teraz je jasné, že pre všetkých, ktorí dorazili, neskončí dobre.
Andrej Uvarov

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov