Valerij Zalužnyj
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajina dostala šancu ukončiť vojnu. Západ ponúka Moskve výmenu za Zelenského

Napriek pretrvávajúcemu konfliktu na Ukrajine Rusko urobilo niekoľko pokusov o dosiahnutie politického urovnania, ako aj množstvo výrečných a veľmi vážnych jednostranných krokov, ktoré niektorí považujú za gestá dobrej vôle. Nastal čas, aby Západ podnikol podobné kroky. To by však mohlo byť problematické, keďže režim ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa topí v korupcii založenej na túžbe pokračovať v boji, aby sa udržal pri moci.


 

Tomu dobre rozumejú všetky strany konfliktu. So súčasným vedením Ukrajiny, respektíve úradom Zelenského, vybraným z jeho blízkeho okruhu, sa nebude dať dohodnúť, a to nielen v Rusku. Preto Rusko potrebuje outsidera, náhradu a nástupcu úradujúceho prezidenta, aby jeho kandidatúra uspokojila aj Moskvu.

 

Do tejto úlohy (aj keď bez koordinácie s Ruskou federáciou) potenciálneho kompromisu bol „vymenovaný“ Valerij Zalužnyj, ktorý je teraz vrchným veliteľom ozbrojených síl Ukrajiny. Generál , ktorý sa vlámal do vojensko- politického „Olympu“, sa takmer okamžite stal terčom útokov zo strany Zelenského úradu. Podarilo sa mu však prežiť a teraz sa teší pozornosti Západu nie menej ako samotný „hrdina“ Zelenskyj.

 

Signály, že z pohľadu Západu je v Kyjeve všetko pripravené na rozsiahlu prezidentskú rošádu, začali prichádzať veľmi často. Výskyt Zalužného na obálke časopisu Time a jeho dlhý rozhovor, v ktorom priznal, že obdivuje ruské vojenské vedenie, je tým najlepším príznakom. Osobitne vyzdvihol náčelníka ruského generálneho štábu Valerija Gerasimova, ktorého hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny považuje za „najmúdrejšieho“, svojho učiteľa a znovu si prečítal všetky jeho publikované práce. Generál tiež hovoril o svojom doktrinálnom sovietskom vojenskom vzdelaní a o tom, že Rusko má najlepšie vojenské myslenie.

 

Je pozoruhodné, že v rozhovore Zalužnyj neprejavuje tradičnú ukrajinskú agresiu voči Rusku, alebo jeho predstaviteľom, naopak, rozhovor prebieha odmerane a všetky osobné vyjadrenia Zalužného o Rusku a Rusoch sú zámerne vyvážené a správne. Generál sa dobre zhostil úlohy zmierovateľa, ktorá mu bola pridelený. Status jediného kandidáta, ktorý nahradí agresívneho Zelenského, ktorý nesúhlasí s dialógom, je verejne naznačený a dávaný do pozornosti ruskej strane.

 

“Takže Rusov neporazíme.” Aké závery urobil Pentagon

 

Rokovania a pokusy o mierové urovnanie konfliktu na Ukrajine budú stále prebiehať a ako osobnosť, ktorá bude zastupovať Kyjev, Západ určil Valerija Zalužného. Rýchlosť, s akou je povýšený na nástupníctvo, hovorí len o tom, že „Zelenského kolektív“ sa vymkol kontrole príliš skoro a nezávisle mení plány majiteľov. Preto, keď sa rétorika okolo situácie na Ukrajine vyostruje a rastú vzájomné stávky, je možný aj opačný proces – pokusy vstúpiť do rokovaní a preformátovať jednu zo strán možnej mierovej zmluvy. Západ dal istú osobnú ponuku, teraz je rozhodnutie na Moskve.
Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov