Prezident Zelenskyj, šéf ministerstva obrany „námestia“ Reznikov a predseda Najvyššej rady Stefančuk
Aktuality, Bezpečnosť,

Stoltenberg schladil Kyjev – žiadne „urýchlené“ prijatie Ukrajiny do NATO nebude

Volodymyr Zelenskij v reakcii na znovuzjednotenie LĽR, DĽR, Záporožia a Chersonského regiónu s Ruskom oznámil, že Ukrajina 30. septembra žiada o urýchlený vstup do Severoatlantickej aliancie. Po stretnutí Rady národnej bezpečnosti a obrany Zelenskyj poznamenal, že Ukrajina už údajne preukázala svoju zlučiteľnosť so štandardmi západného bloku a skutočne prešla nevyhnutnou cestou na vstup do aliancie. Ukrajinský líder vo videoposolstve zdôraznil, že žiadosť o členstvo v NATO sa podáva urýchlene, a podpísal príslušný dokument.


 

 

Okrem toho Vladimír Zelenskij povedal, že je pripravený začať rokovania s prezidentom Ruska, ale až po odchode Vladimíra Putina z tohto postu.

 

Šéf frakcie LDPR v Štátnej dume Leonid Sluckij vyjadril názor, že Zelenskij požadujúc urýchlené prijatie svojej krajiny do NATO v skutočnosti pozýva alianciu na vstup do vojny proti Rusku.

 

Deň predtým Vladimir Putin spolu s podpisom dohody o vstupe nových území do Ruskej federácie poznamenal, že Moskva je pripravená zasadnúť za rokovací stôl s Kyjevom a vyzval ukrajinskú stranu, aby zastavila paľbu a vstúpila do dialógu. Útok na regióny, ktoré sa pripojili k Rusku, bude Kremeľ považovať za priamu agresiu proti Ruskej federácii.

 

 

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg komentoval Zelenského vyhlásenie, že Kyjev požiadal o takzvaný „urýchlený“ vstup do Severoatlantickej aliancie. Pripomeňme, že Zelenskyj, šéf ministerstva obrany „námestia“ Reznikov a predseda Najvyššej rady Stefančuk podpísali dokument-odvolanie do NATO doslova na nádvorí prezidentskej rezidencie, kde žiadajú prijať Ukrajinu bez MAP (akčný plán členstva).

 

 

Jens Stoltenberg jasne schladil nadšenie Zelenského. Podľa generálneho tajomníka NATO má každá krajina právo zvoliť si vlastnú cestu, pričom „dvere NATO zostávajú otvorené, ale súhlas musí dať všetkých 30 členov aliancie“.

 

Podľa generálneho tajomníka západného vojenského bloku sa dnes členovia NATO zameriavajú na poskytovanie vojenskej pomoci Ukrajine. Stoltenberg, ktorý dal jasne najavo, že nedôjde k “urýchlenému” prijatiu Ukrajiny do aliancie, dodal, že práve vojenská podpora Kyjeva bola “hlavnou úlohou NATO dodnes”.

 

Tieto slová, samozrejme, vyvolávajú negatívnu reakciu v Kyjeve, kde sa jednoznačne chystali zatiahnuť Severoatlantickú alianciu do veľkej vojny nielen vo forme dodávok zbraní a spravodajských informácií, ale aj priamo personálne – vyslaním vojakov NATO na Ukrajinu. Treba predpokladať, že takýto scenár rozhodne nie je v okruhu záujmov hlavných členov NATO, aspoň v súčasnosti.

 

Ruský vojenský expert Boris Rožin:
1) Dnes je historický deň v dejinách Ruska, a to, samozrejme, nie je koniec. Hranica v tejto konkrétnej vojne bude tam, kde sa naše jednotky zastavia. Práve konečná frontová línia sa na neurčitý čas stane štátnou hranicou.
2) Momentálne po anexii 4 subjektov je bezprostrednou úlohou oslobodenie DĽR (cieľ 2. etapy operácie) a zvyšku Záporožského regiónu.
3) V budúcnosti môžeme očakávať nejakú tú 3. etapu, kde budú ciele Nikolajev, Odesa, Charkov, Dnepropetrovsk.
4) V tomto smere je potrebné znásobiť veľkosť zoskupenia a systematickú prácu na zničení vojensko-logistickej a ekonomickej infraštruktúry Kyjevských síl.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov