Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinské sily obkľúčili Krasnyj Liman, pokúšajú sa prerušiť zásobovanie

Na severnom smere zostáva situácia dosť komplikovaná, Kyjev sa naďalej pokúša obkľúčiť Krasny Liman, čím prerušil jeho zásobovanie. Útok na mesto je vedený z troch smerov, k hraniciam Luhanskej republiky sa rútia jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny.


 

 

Vo štvrtok večer boli útoky na mesto vedené z troch smerov, v skutočnosti je Krasnyj Liman v operačnom obkľúčení. Napriek tomu všetky pokusy ukrajinských síl dobyť mesto skončili neúspechom, posádka sa držala. Kyjev ostreľuje mesto delostrelectvom a raketometmi, vrátane HIMARS.

 

 

Severne od mesta Kyjevské sily obsadili Kolodezi, Zelenaya Dolina a preťali cestu Svatovo-Makievka-Terny-Liman. Uskutočnil sa pokus o prieskum v boji smerom k Zarechnému, ale keď utrpeli straty z delostreleckej paľby, ozbrojené sily Ukrajiny ustúpili. Zarechny je poslednou cestou spájajúcou Krasny Liman s územím, ktoré ovládajú spojenecké sily Útoky na Zarechnoye prichádzajú z dvoch smerov.

 

Na západ od Limanu Ozbrojené sily Ukrajiny obsadili Šandrigolovo a Novoselku, ale narazili na Drobyševo, kde bojovali bojovníci dobrovoľníckeho oddielu BARS-13 („Ruská légia“) a 20. kombinovanej armády ozbrojených síl RF.

 

 

 

Kyjevské sily tlačia na Jampol. Celú noc pracovalo na zálohách ozbrojených síl Ukrajiny vytiahnutých do Jampolu ruské delostrelectvo. Útoky na Drobyshevo pokračujú. Ozbrojené sily Ukrajiny drvia počtom bez ohľadu na straty. Podľa niektorých správ sú posily privádzané priamo do prednej línie, bez odklonenia jednotiek do tyla. Vo štvrtok z blízkosti Drobyševa bolo hlásené, že všetky lesné plantáže v blízkosti mesta sú upchaté mŕtvolami ukrajinských síl, nikto ich nečistí.

 

 

Ukrajinské ozbrojené sily ostreľovali kolónu civilných vozidiel v Záporoží, ktoré sa snažili dostať na územie kontrolované Ruskom.
Napísal to v Telegram-kanáli vojenský korešpondent „Komsomoľskej Pravdy“ Alexandr Koc a pripojil fotografie z miesta ostreľovania.
„Sú tam mŕtvi civilisti. Kyjev sa mstí obyčajným ľuďom za nelojálnosť,“ píše sa v správe.

 

 

Na internete sa objavilo aj video z incidentu. Na záberoch, ktoré vznikli bezprostredne po ukrajinskom ostreľovaní, je počuť krik žien. Neskôr prišlo oficiálne potvrdenie od orgánov Záporožskej oblasti. Podľa posledných informácií zahynulo 23 civilistov a 28 bolo zranených.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov