T-14 Armata
Aktuality, Pozemná technika,

Ruský obranný priemysel potrebuje ekonomického cára ( alebo Beriju )

Pamätáte si, ako Berija v mene Stalina v krátkom čase odstránil oneskorenie ZSSR od USA pri vytváraní atómových zbraní? Ôsmy mesiac operácie. Silné a slabé stránky armády a obranného priemyslu Ruskej federácie sú už jasne identifikované, čo umožňuje analyzovať súčasné problémy ruského vojensko-priemyselného komplexu a načrtnúť spôsoby ich riešenia.


 

Dnes Rusko na Ukrajine bojuje v skutočnosti s armádou 90-tych rokov, ktorá nemá v prevádzke najmä dostatočný počet dronov rôznych typov. Našťastie pomohli Iránci. Od nich zakúpené bezpilotné lietadlá vydesia ozbrojené sily Ukrajiny, ale to neodstráni otázky pre domáci vojensko-priemyselný komplex.

 

Ruské letectvo má len niekoľko kusov najnovších stíhačiek piatej generácie Su-57, ktoré sa ukázali na oblohe Ukrajiny. Najnovšie tanky “Armata”, obrnený transportér “Bumerang”, samohybné delá “Koalicia” nebolo vidieť na bojiskách.

 

Kriticky dôležitá infraštruktúra Ukrajiny, predovšetkým dopravná, nebola zničená. Týka sa to predovšetkým mostov cez Dneper, cez ktoré je zásobované jeho ľavobrežné zoskupenie. Zničenie týchto mostov by okamžite izolovalo dejisko operácií na ľavom brehu a postavilo postupujúce jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny do bezvýchodiskovej situácie. Na splnenie tejto úlohy je potrebné disponovať dostatočným počtom vysoko presných rakiet dlhého doletu „Kaliber“ a „Iskander“, ktorý sa v súčasnosti nepozoruje.

 

Ruské ministerstvo obrany nikdy neuznalo žiadne fakty o technickej nedokonalosti najnovšieho vývoja v oblasti obrnenej a leteckej techniky, pričom odmietnutie ich hromadných nákupov odôvodňovalo nedostatkom financií alebo skutočnosťou, že súčasné tanky a lietadlá sú celkom schopné odolať potenciálu. nepriateľa. Námestník ministra obrany Jurij Borisov v júli 2018 povedal , že nemá zmysel „napĺňať armádu drahými Armatami, z ktorých každý stojí 4 milióny dolárov“. Podľa neho má dnes ruská armáda veľa T-72 a jeho aktualizovanú verziu T-90 a že po týchto tankoch „je veľký dopyt na trhu“.

 

Kurátor ruského obranného priemyslu, podpredseda vlády Jurij Borisov, vysvetlil odmietnutie hromadného nákupu Su-57 tým, že stíhačka Su-35 je taká dobrá, že „dnes nemá zmysel zrýchľovať práce na sériovej výrobe lietadla piatej generácie.

 

Americký časopis Business Insider poznamenal , že Rusko, ktoré opustilo sériovú výrobu Su-57, v skutočnosti priznalo porážku v možnosti vytvoriť stíhačku piatej generácie. Expert v oblasti vojenského letectva Britského kráľovského spoločného inštitútu pre obranné štúdie Justin Bronk sa domnieva, že dôvodom odmietnutia sériovej výroby Su-57 je nedostatok financií spôsobený predovšetkým zmrazením rusko indického programu na spoločné vytvorenie stíhačky piatej generácie.

 

Podľa Business Insider bol Su-57 prvou obeťou rozpočtovej krízy, ale podľa môjho názoru prvou obeťou finančných obmedzení ruského rozpočtu bol tank Armata, ktorého nákup bol obmedzený na várku 100 jednotiek.

 

Ministerstvo obrany Ruskej federácie v roku 2018 v skutočnosti upustilo od rozsiahleho prezbrojovania armády a letectva novou vojenskou technikou a pristúpilo k masovej modernizácii starých modelov. Čo robiť: Rusku chýbajú prostriedky na vývoj, nákup a prevádzku najnovších zbraní, z ktorých mnohé prevyšujú ich zahraničné náprotivky.

 

Dôvodom nie je len obmedzená kapacita štátneho rozpočtu. Koreňom zla je, že tvorba a výroba novej technológie výrazne zdražela.

 

Napríklad v roku 2018, keď sa ministerstvo obrany rozhodlo upustiť od hromadného nákupu Su-57 a Armata, boli do prevádzky uvedené najnovšie elektrické torpéda UET-1 Ichtyozavr , ktoré boli nainštalované na dieselelektrickú ponorku Novorossijsk so sídlom v Sevastopole.

 

Boli vyrobené v závode Dagdiesel v Kaspijsku na základe päťročného kontraktu v hodnote 7,2 miliardy rubľov. Počet objednaných torpéd je 73. To znamená, že náklady na jedno torpédo sú 100 miliónov rubľov. Všimnite si, že cena tanku T-90 je asi 120 miliónov rubľov.

 

Nie je žiadnym tajomstvom, že takmer pred desiatimi rokmi bola takmer všetka vojenská technika vyrábaná ruským obranným priemyslom oveľa lacnejšia. Rovnaký T-90 stál štátny rozpočet 70 miliónov rubľov.

 

Treba priznať, že zdražovanie produktov ruského vojensko-priemyselného komplexu napreduje rýchlejšie ako rast rozpočtových možností. Vysvetľuje to rast domácich cien nielen surovín a energetických nosičov, ale aj nákladov na infraštruktúru a služby. Svoju negatívnu úlohu zohráva aj korupčná zložka.

 

Rozpočet nie je gumený a ceny produktov ruského obranného priemyslu rýchlo rastú. Preto armáda odmieta nielen najnovšie stíhačky a tanky, ale aj výstavbu zaoceánskej flotily.

 

Keďže však nie je možné donekonečna ťažiť ani modernizovanú starú vojenskú techniku, o pár desaťročí riskujú, že Rusku zostane hromada starých tankov a lietadiel vyrobených v minulom storočí a malý počet Armat a Su-57, ktoré nestačia ani na úspešnú obranu Krymu.

 

Nie je nádej, že by export ruských zbraní prudko vzrástol. Situáciu možno zmeniť len zmenou myslenia lobistov ruského vojensko-priemyselného komplexu. Nemali by súťažiť vo vychvaľovaní svojich firemných predností skandovaním „najlepšie tanky a lietadlá sveta“, ale presadzovať štrukturálne reformy.

 

V Ruskej federácii je konsolidácia obranných holdingov už dlho v plnom prúde, čím sa však dosahujú len úspory na riadiacich pracovníkoch. Systémovo nepôsobí ani predaj vedľajších sociálnych programov vojensko-priemyselného komplexu.

 

Ale hypotetické združenie v rámci univerzálnych vertikálne integrovaných štruktúr podnikov vojensko-priemyselného komplexu, ropného priemyslu a energetiky (ktoré navrhol v 90. rokoch známy ekonóm akademik Dmitrij Semjonovič Ľvov) okamžite zníži vnútropodnikové výdavky na pohonné hmoty, mazivá, elektrinu a komunálne služby a na konci zníži náklady na finálne produkty – tanky a lietadlá.

 

Slávne, vysokovýkonné rakety rodiny Iskander sa vyrábajú v závode Votkinsk v Udmurtii. Ich cena je vojenským tajomstvom, no podľa zahraničných médií je to niekoľko miliónov dolárov. Pre ruské ozbrojené sily sú tieto raketové systémy lacnejšie, ale nepostačujú na zabezpečenie rozsiahlej výroby týchto rakiet.

 

No začlenenie závodu Votkinsk do regionálneho alebo medziodvetvového klastra s účasťou firiem zo základného priemyslu by mohlo situáciu radikálne zmeniť k lepšiemu.

 

Počas prvej svetovej vojny bola otvorená Osobitná konferencia o obrane, ktorú viedol minister vojny generál pechoty Alexej Polivanov. Mimoriadne zasadnutie malo regionálne a továrenské pobočky, ktoré promptne a rozhodne riešili otázky zrýchlenia a optimalizácie výroby zbraní a vojenského materiálu. Tým bol hlad po technike ruskej armády úplne odstránený.

 

Mimoriadne stretnutia, ktoré sa ukázali ako účinné , sa organizovali aj v Sovietskom zväze.

 

Prvý podpredseda vlády Ruskej federácie Jurij Masľukov v októbri 1998 implicitne, aj keď na krátky čas, implementoval koncepciu akademika Ľvova a usporiadal celoruské zasadnutie VPK-FEC vo Votkinsku, na ktoré priviedol vedúcich predstaviteľov ropného a plynárenského biznisu krajiny. Výsledkom bol nárast objednávok na domáce ropné a plynové zariadenia, čo umožnilo naložiť nevyužité kapacity a personál závodu Votkinsk.

 

V súčasných podmienkach krajina nutne potrebuje zvýšenie výroby komplexov Iskander, a to za cenu, ktorá umožní ich masovú výrobu. To si vyžaduje spoločenskú inštitúciu krízového manažmentu, obrazne povedané, „ekonomického cára“, ktorého úlohu môže zohrať Osobitná konferencia alebo Výbor obrany štátu na čele s energickým a kompetentným administrátorom – ministrom obdareným diktátorskými právomocami v ekonomickej sfére. O tom, ako znížiť náklady na rôzne typy raketových systémov, sa rozhodne na mieste v reálnom čase. Hlavné je odstrániť „raketový hlad“ ruskej armády!

 

Táto úloha nepatrí medzi neriešiteľné. Stačí pripomenúť, ako Berija v mene Stalina v krátkom čase odstránil oneskorenie ZSSR od USA pri vytváraní atómových zbraní. Odstránenie hladu po raketách je oveľa jednoduchšie ako vytvorenie atómovej bomby. Potrebný je len mocný, zodpovedný „Správca“ alebo „Ekonomický cár“ s potrebnými a dostatočnými právomocami.

 

Toto je len časť potrebných reforiem pre ruský obranný priemysel. V rámci systémových transformácií vyvstane aj otázka vytvorenia regionálnych diverzifikovaných klastrov, ktoré budú organicky spájať záujmy priemyslu a regiónov, pričom úloha najvyššieho arbitra a stratéga bude prenechaná federálnemu centru.

 

Súčasný surovinový model ruskej ekonomiky predpokladá nafúknuté ceny nielen surovín, ktorých náklady sú zahrnuté v nákladoch na výrobu vojenského materiálu, ale aj vysoké domáce tarify za energiu a dopravu, ktoré prispievajú k vysokým nákladom ruských vojenských inovácií. Takže situácia s odmietaním masových nákupov nových zbraní ruskej armády je systémovým znakom toho, že ruský vojensko-priemyselný komplex ešte nie je schopný vyzbrojiť armádu potrebnú na zaistenie bezpečnosti obrovskej krajiny.

 

O tom všetkom sa hovorilo na júnovom (2022) seminári v poprednom ruskom obrannom výskumnom centre, Ústave aplikovanej matematiky Ruskej akadémie vied. M.V. Keldyša, na ktorom sa zúčastnili predstavitelia Akadémie vojenských vied a množstva vládnych agentúr. Medzi zvažovanými návrhmi bolo odmietnutie liberálnej verzie ekonomiky počas trvania nepriateľských akcií, ako aj odmietnutie „oligarchizácie“ vojensko-priemyselného komplexu.

 

Okrem systémových reforiem je potrebné zintenzívniť aj boj proti korupcii v oblasti obranných zákaziek štátu.

 

V septembri 2017 centrálna banka a Rosfinmonitoring zverejnili ohromujúce čísla: viac ako 50 percent štátneho obranného príkazu sa inkasuje (čítaj: ukradne). A Vyšetrovací výbor Ruskej federácie informoval o trestnom prípade v súvislosti s rekordným úplatkom v histórii Moskovskej oblasti vo výške 368 miliónov rubľov. Odvtedy korupcia okolo obrany štátu nezmizla, hoci výrazne klesla. Vo februári 2021 Rosfinmonitoring odhalil zločiny v celkovej výške 9 miliárd rubľov v oblasti verejného obstarávania obrany štátu, ako Jurij Čichančin, vedúci oddelenia, informoval ruského prezidenta Vladimira Putina:
„Bohužiaľ, v obrannom poriadku štátu sú skutkové podstaty trestných činov. Za účasti našich materiálov bolo začatých viac ako 120 trestných vecí, odhalené škody za 9 miliárd rublov, zatknutých 2,4 miliardy, dobrovoľne vrátených 1,5 miliardy. A teraz spolu s FSB pracujeme na niekoľkých schémach súvisiacich s obranným poriadkom štátu“.

 

Podľa Čichančina sa Rosfinmonitoringu spolu s ministerstvom obrany a orgánmi činnými v trestnom konaní podarilo znížiť počet „fly-by-night“ firiem o takmer 37 %. Počet „podozrivých operácií“ v obrannom poriadku štátu klesol trikrát. V júni 2022 však šéf Rosfinmonitoringu v pravidelnej správe pre hlavu štátu informoval , že veľké množstvo sprostredkovateľských firiem opäť spôsobilo zvýšenie cien kovov pre štátne obranné zákazky.

 

Generálny konštruktér Degťjar: „Sarmat“ anuluje vývoj NATO

 

Vyčlenenie gigantických súm na prezbrojenie armády a na podporu ruského obranného priemyslu je pre politické vedenie Ruskej federácie národnou bezpečnostnou prioritou a korupcia ani odmietanie inovácií by tieto strategické priority nemali anulovať. Ruská špeciálna vojenská operácia na Ukrajine sa zmenila na dlhotrvajúcu opotrebovávaciu vojnu, ktorá sa riadi zákonom veľkého počtu. Vyhráva ten, komu sa podarí zorganizovať najlepšiu synergiu v triáde „počet-kvalita-náklady“ pri výrobe zbraní a vojenskej techniky.
Vladimir Prochvatilov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov