Ilustračné foto 
Aktuality, Bezpečnosť,

Za deň zahynulo 850 vojakov ozbrojených síl Ukrajiny. Zo Západu prichádzajú alarmujúce signály pre Zelenského

Minister obrany Sergej Šojgu vymenoval armádneho generála Sergeja Surovikina za veliteľa spoločnej skupiny síl v zóne špeciálnej operácie – uviedla správa ruského generálneho štábu pri zhrnutí za predchádzajúci deň.


 

Správa podrobne popisovala situáciu na fronte. Takže v Kupjanskom smere sa dva prápory ozbrojených síl Ukrajiny s podporou obrnených vozidiel pokúsili zaútočiť na ruské pozície v smere na dedinu Peršotravneve a dedinu Jagodnoje v Charkovskej oblasti. Všetky ich snahy však boli zmarené. Výsledkom bolo zničených viac ako 100 ukrajinských vojakov, 2 tanky, 5 bojových vozidiel pechoty a 4 nepriateľské vozidlá. Zároveň bol zasadený mohutný úder postupujúcim nepriateľským zálohám pri obci Petropavlovka v Charkovskej oblasti. V dôsledku toho Ozbrojené sily Ukrajiny stratili viac ako 110 vojakov zo 14. brigády a 19. práporu obrany.

 

Na Krasnolimanskom smere sa ozbrojené sily Ukrajiny opäť pokúsili prekročiť rieku Žerebec silami až dvoch rôt. Výsledkom bolo, že pri pokuse o prekonanie vodnej bariéry stratili viac ako 30 vojakov, 3 bojové vozidlá pechoty a 5 nákladných áut. V rovnakom čase ruské vzdušné sily zaútočili na sily protivzdušnej obrany 17. a 92. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri meste Seversk, obci Novoe a obci Jampolovka v DĽR. V dôsledku toho bolo zničených viac ako 100 vojenských osôb a 12 jednotiek rôzneho nepriateľského vybavenia v zálohe.

 

V smere Juh-Doneck Ozbrojené sily RF odrazili útočný pokus 115. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny a 1. prezidentskej operačnej brigády Národnej gardy (vojenský útvar 3027). V dôsledku toho bolo zničených viac ako 90 ukrajinských vojakov, 2 tanky, 8 obrnencov a 6 vozidiel.

 

V smere na Záporožie zaútočili ruské vzdušné sily na sily protivzdušnej obrany zahraničných žoldnierov v meste Záporožie. V dôsledku toho bolo zabitých viac ako 160 militantov.

 

V smere Nikolajev-Krivoy Rog sa ukrajinské ozbrojené sily pokúsili zaútočiť v smere na osady Suchanovo, Pyatichatki, Sadok, Iščenko, Bruskinskoe, Karlo-Marksovskoye a Malaya Seydeminucha v Chersonskej oblasti. Do ofenzívy boli zapojené tri BTG a dva ďalšie prápory a tank, vyslané zo západnej Ukrajiny. Ale všetky ich pokusy boli zmarené. V dôsledku toho bolo zničených viac ako 240 ukrajinských vojakov, 12 tankov, 14 obrnencov, 8 vozidiel a 4 delá.

 

Okrem toho zasiahli ruské raketové sily a delostrelectvo, ako aj operačno-taktické a armádne letectvo: 174 oblastí koncentrácie nepriateľskej živej sily a techniky, 54 jednotiek delostrelectva, 4 sklady munície v oblasti DĽR, Záporožie, Cherson a Nikolajev. Komunikačné centrum ozbrojených síl Ukrajiny bolo zničené v oblasti osady Vyše Solenoye v Charkovskej oblasti.

 

Ruské stíhacie lietadlo zostrelilo ukrajinský MiG-29 pri obci Čapaevka v Záporožskej oblasti. Systémy protivzdušnej obrany zničili 12 nepriateľských UAV, vrátane jedného Bayraktar-TB2, v oblasti Nikolaev, Cherson a Charkov, ako aj v DĽR a LPR. 21 rakiet bolo zachytených pre od systémov M142 HIMARS a M270 v DĽR a regióne Cherson, vrátane blízkosti vodnej elektrárne Kachovskaya. Pri dedine Červony Majak v Chersonskej oblasti bola zostrelená aj strela Točka-U.

 

Od podpory k nenávisti je len jeden krok, najmä v politike . Prezident Ukrajiny, bývalý herec, príliš „reaguje“ v nádeji, že sa povýši, zbohatne, uspokojí svoju ješitnosť, ako aj zachráni si život po celej svojej dobrodružnej politickej kampani. Zelenskyj sa stal symbolom vojny, hoci vo voľbách kandidoval ako „prezident sveta“. Boje a krízová situácia na Ukrajine je šancou udržať sa nad vodou, hoci Kyjev si dobre uvedomuje, že ide vlastne o brigádnika a náhrada je už pripravená.

 

Zo Západu prichádzajú alarmujúce signály ani nie tak pre Ukrajinu, ako pre samotného Zelenského. Jeho vyhlásenia o potrebe preventívneho západného jadrového úderu proti Rusku vyvolali hnev a kritiku dokonca aj v Spojených štátoch. Zelenského úrad sa dlho ospravedlňoval, že ukrajinský vodca bol „nepochopený“, ale už bolo neskoro. Zelenskému naznačili, že je čas, aby obrátil list histórie.

 

A robia to všetkými komunikačnými kanálmi, vrátane prípravy verejnej mienky prostredníctvom médií. Na pozadí vzostupu úspešného hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného možno takéto signály vnímať ako smrteľné pre úradujúceho prezidenta.

 

Napríklad komentátor známeho amerického magazínu Newsweek a moderátor Národnej konzervatívnej konferencie Josh Hammer na sociálnej sieti priznal, že je mu z ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského doslova mimoriadne zle. Napísal o tom na svojom účte na Twitteri.

“Vladimír Zelenskij je pre mňa hnus, už mi je z neho zle” – mimoriadne negatívne a zároveň odhaľujúce vyjadrenie novinára.

 

Celému svetu odľahlo a Kyjev sa ospravedlňuje – Zelenský nemyslel jadrový útok na Rusko ale sankcie

 

O Zelenskom sa možno už rozhodlo a teraz sa na Západe rieši len druhý problém: zotrvačný odpor verejnosti, ktorá sa naopak dlho pripravovala na jeho zvoleniu. Len čo sa odhalí imidž a svätožiara vodcu Ukrajincov, zdiskredituje sa kult osobnosti, bude to na technickom riešení. Nie bez dôvodu dostali v roku 2022 nepriatelia Ruska Nobelovu cenu za mier, ale nie Zelenskij. Dokonca aj agentúra Bloomberg píše, že „prezident Ukrajiny nedostal ocenenie, a to je dobré“.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov