Ilustračné foto, Ponorka triedy Jaseň
Aktuality, Námorníctvo,

Rusko vyvinulo nový prístup k zabezpečeniu utajenia jadrových ponoriek budúcnosti

Ruská jadrová ponorka novej generácie (APL) bude utajenejšia znížením odrazeného akustického poľa a znížením elektromagnetických a tepelných polí, uviedol Andrey Baranov, zástupca generálneho riaditeľa pre zahraničnú ekonomickú činnosť a vojensko-technickú spoluprácu konštrukčnej kancelárie Rubin.


 

Na výstave Army-2022 Rubin po prvýkrát predstavil model – koncept jadrovej ponorky novej generácie Arctur, ktorá sa môže objaviť v ruskom námorníctve v druhej polovici 21. storočia. Ruská jadrová ponorka budúcnosti sa bude zmenšovať, ale bude možné na ňu umiestniť maximálny počet zbraní, uviedol Baranov.

“Z nášho pohľadu máme možnosť o niečo znížiť výtlak nových člnov. Od veľkých rozmerov je však ťažké utiecť, závisí od nich všestrannosť lode. Zdá sa nám, že tieto veľké člny v budúcnosti by sa postupne mali stať univerzálne nosné platformy, na ktoré by bolo možné umiestniť maximálne množstvo rôznych technických prostriedkov vrátane zbraní,“ povedal Baranov. Preto je podľa neho v koncepte Arctur vidieť ako univerzálny hriadeľ pre malé a stredne veľké podvodné drony, tak aj vonkajšie výklenky pre veľké podvodné vozidlá.
“Toto všetko umožní takejto lodi fungovať čo najefektívnejšie, to znamená v maximálnej bezpečnej vzdialenosti,” dodal Baranov.

 

Ruská ponorka Lada

 

Teraz sa vo flotile objavujú najnovšie jadrové ponorky projektov 955 “Borej” (strategické) a 885 “Jaseň” (viacúčelové).
“Hlavnými rozdielmi v našej vízii ponorky budúcnosti je rozšírenie schopností a nový prístup k zabezpečeniu utajenia. Tieto rozdiely sú samozrejme “vo vnútri” plavidla, ale sú viditeľné aj zvonku. Najviac zjavným prejavom sú nové kontúry určené na redukciu odrazeného akustického signálu, a zariadenia na palube. Na modeli nie až tak badateľné, no nemenej dôležité sú práce na redukcii ďalších polí – elektromagnetických, tepelných a iných, pretože systémy detekcie priestoru už dlho nie sú fantáziou, ale veľmi reálna hrozba,“ povedal Baranov.

 

 

Prečo sa Rusko a Nemecko odmietli zúčastniť tendra na predaj ponoriek pre indické námorníctvo

 

Rubin dokončil práce na zlepšení konštrukcie 636. nejadrovej ponorky Varšavjanka: bude môcť mať okrem iného vlečné sonarové antény a modernizovanú výrobu elektriny, uviedol Andrej Baranov. Ťahané sonarové antény umožňujú lodi počúvať oceán v zadných smerových uhloch, teda zozadu. S prednou štandardnou anténou na palube sa tak dosiahne 360-stupňová akustická počuteľnosť.

 

Rubin sa takisto rozhodol vytvoriť anaeróbnu (na vzduchu nezávislú) elektráreň (VNEU) pre nejadrové ponorky založenú na palivových článkoch s výrobou vodíka z motorovej nafty. Hlavnou výhodou VNEU je zvýšené utejenie ponorky. Ponorka dostane príležitosť byť pod vodou bez toho, aby sa vynorila na hladinu, aby si mohla nabiť batérie. Vodu získava z kyslíka a vodíka, pričom sa uvoľňuje elektrina. Najťažšia otázka je: kde získať vodík? Je ťažkopádne nosiť ho so sebou , je ťažké a nebezpečné ho nakladať, preto ho navrhujú získavať z motorovej nafty, táto schéma sa nazýva reforming,“ povedal Baranov. Tento prístup je podľa neho sľubný z hľadiska utajenia, jednoduchosti založenia a ďalších parametrov, ktoré sú dôležité pre ruskú flotilu.

 

CKB Rubin sa špecializuje na dizajn ponoriek a podvodných neobývaných vozidiel. Väčšinu ponoriek v ruskom námorníctve navrhol Rubin, najmä strategickú nukleárnu triedu Borej a nejadrovú triedu Varšavjanka a Lada.
Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov