Sergej Surovikin
Aktuality, Bezpečnosť,

Hlavnou úlohou nového veliteľa operácie na Ukrajine je zmeniť rýchlosť rozhodovania

Ruský minister obrany Sergej Šojgu cez víkend vymenoval armádneho generála Sergeja Surovikina za veliteľa zoskupenia ruských jednotiek na Ukrajine. Ako dúfa vojenský analytik Jurij Kotenok , pod jeho vedením jednotky zapojené do špeciálnej vojenskej operácie začnú bojovať rýchlejšie, jasnejšie, opäť začnú dominovať na bojisku a spôsobia ukrajinským ozbrojeným silám bojovú porážku.


 

Podľa vojenských expertov sa menovanie Sergeja Surovikina za hlavného veliteľa vojenskej špeciálnej operácie stalo medzníkom. Predtým bolo velenie skupine vykonávané z Moskvy, mnohé rozhodnutia si vyžadovali dlhé schvaľovanie, čo negatívne ovplyvnilo priebeh špeciálnej operácie. Teraz generál Surovikin dostal voľnú ruku na velenie a riadenie a ako veliteľ bude môcť nezávisle robiť všetky potrebné rozhodnutia.

 

V armádnych radoch je Sergej Surovikin považovaný za tvrdého vojenského vodcu, ktorý je schopný úspešne viesť jednotky v najťažších situáciách. Toto je vojenský generál a okrem toho jeden z najuznávanejších vojenských vodcov v ruskej armáde. Po tom, čo Surovikin v roku 2017 prevzal velenie vojenskej skupiny ruských ozbrojených síl v Sýrii, sa mu podarilo dosiahnuť zlomový bod v boji proti teroristom a oslobodiť viac ako 95 % územia republiky.

 

Po sýrskom ťažení bol Surovikin vymenovaný za hlavného veliteľa ruských vzdušných a kozmických síl, keď ruské letectvo malo ťažké obdobie: lietadlá havarovali, piloti strávili veľa hodín vo vzduchu bez odpočinku. V skutočnosti sa generálovi pechoty Surovikinovi podarilo túto situáciu napraviť. Na Ukrajine generál velil jednej z najťažších oblastí, zoskupeniu Juh. Aj vďaka nemu ukrajinské jednotky nedokázali dosiahnuť vážny úspech v smere Cherson-Záporožie, napriek veľkej prevahe v pracovnej sile.

 

V armáde má Surovikin prezývku „Surový“, pretože vojenská disciplína je u generála na prvom mieste. Vie, ako utiahnuť skrutky, ale potom vždy začína pozitívna dynamika. Ako odborníci dúfajú, v blízkej budúcnosti budú Rusi počuť veľa pozitívnych správ z divadla vojenských operácií na Ukrajine.

 

Vojenský expert Jurij Kotenok sa vyjadril pre Riafan k vymenovaniu generála Surovikina za veliteľa ruskej vojenskej špeciálnej operácie na Ukrajine.

„Neuprednostňoval by som osobný faktor vymenovania Sergeja Surovikina za veliteľa ruskej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Žiaľ, nepoznám ho osobne, ale zo slov mojich kolegov viem, že tento najvyšší dôstojník úspešne bojoval v Sýrii, velil veľkým operáciám v rámci NMD atď. Jeho vymenovanie za veliteľa špeciálnej operácie naznačuje pokus o vytvorenie jednotného veliteľského a riadiaceho orgánu, ktorý riadi situáciu v prednej línii aj vzadu,“ zdôraznil. – Toto je vytvorenie analógu ústredia najvyššieho veliteľa, podobného tomu, ktorý bol počas Veľkej vlasteneckej vojny. Toto je úplne opodstatnený krok, akumulácia a koncentrácia kľúčových rozhodnutí do jedného centra.“

 

Vojenský expert zároveň upozornil, že hlavné je, že by sa mala zmeniť samotná štruktúra rozhodovania v radoch ruskej armády.

 

„Bohužiaľ, v poslednej dobe bol nepriateľ často pred našou armádou práve v rýchlosti rozhodovania na bojisku. Naše rozhodnutia o palebnom zásahu určitých cieľov prešli niekoľkými fázami koordinácie. Aby bolo možné zasiahnuť nepriateľa, bolo potrebné získať súhlas niekoľkých dôstojníkov naraz, prenášaných „po reťazi“. Trvalo to drahocenný čas a niekedy, keď bolo rozhodnutie schválené, nebolo na koho strieľať – nepriateľ zmenil miesto, rozptýlil sa a odišiel, – pripomenul vojenský analytik. – Dúfam, že vytvorením jednotnej veliteľskej štruktúry pre riadenie boja sa práve tento problém vyrieši a mnohé “články” z rozhodovacieho reťazca budú odstránené. Ruské jednotky by mali byť kontrolované čo najrýchlejšie.”

 

Podľa analytika bude mať Sergej Surovikin a jeho veliteľstvo vrchného veliteľa veľa úloh, ale rýchlosť bojového riadenia je jednou z hlavných a najnaliehavejších.

 

„Donedávna bolo vo velení a riadení našich jednotiek veľa nedostatkov a pozostatkov, ktoré tu zostali z čias sovietskej armády. Treba ich čo najskôr odstrániť, pretože nepriateľ využíva najpokročilejší vývoj NATO – so všetkými z toho pre nás vyplývajúcimi dôsledkami. Musíme kvalitatívne reorganizovať naše bojové riadenie, a tým neutralizovať všetky výhody, ktoré majú ozbrojené sily Ukrajiny, povedal expert. Len tak ho môžeme úplne poraziť. Také prielomy ako pri Balakliyi, Izyume a Krasnom Limane, keď nepriateľ prešiel do manévrovej ofenzívy a my sme pôsobili ako „druhé číslo“, by už nemali nastať. Musíme mať kvalitný prieskum, poškodenie paľbou a taktiku mobilných skupín v ohrozujúcich smeroch. Najdôležitejšie je, že musíme čo najskôr zbaviť nepriateľa bojovej iniciatívy, v žiadnom prípade by mu nemalo byť dovolené vykonať manévrovú ofenzívu. Dúfam, že všetky tieto zmeny budú zavedené do akcií ruskej armády práve s príchodom Sergeja Surovikina do velenia špeciálnej operácie.

 

Včera ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že ráno bol zasadený masívny úder na ukrajinskú infraštruktúru, vojenské velenie, komunikačné a energetické zariadenia.
„Dnes ráno sa na návrh ministerstva obrany a podľa plánu generálneho štábu ruských ozbrojených síl uskutočnil masívny úder vysoko presnými vzdušnými, námornými a pozemnými zbraňami na energiu, vojenské velenie. a komunikačné zariadenia Ukrajiny,“ povedal.

 

Rusko vymenovalo veliteľa špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Ostré slova šéfa Wagnerovcov aj Kadyrova

 

Ak bude Kyjev pokračovať v teroristických útokoch v Rusku, reakcia Moskvy bude podľa lídra Ruskej federácie tvrdá, “a z hľadiska jej rozsahu bude zodpovedať úrovni hrozieb”. Zdôraznil, že už nie je možné nechať zločiny kyjevského režimu bez odozvy. Prezident dodal, že ukrajinské úrady „sa postavili na roveň najodpornejším teroristickým skupinám“.
Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov