Ramzan Kadyrov
Aktuality, Bezpečnosť,

NATO odsúdilo „hrozné” útoky. Šéf Čečenska Kadyrov je 100 percentne spokojný s priebehom operácie

Včera ruské ozbrojené sily zasadili masívny úder na množstvo objektov na Ukrajine. Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi to oznámil minister obrany Sergej Šojgu.
„Ruské ozbrojené sily dnes zasadili masívny úder presnými zbraňami dlhého doletu na objekty vojenského velenia a riadenia, komunikačných a energetických systémov Ukrajiny. Cieľ bol dosiahnutý. Všetky určené objekty boli zasiahnuté,“ konštatoval minister na operatívnom stretnutí hlavy štátu so stálymi členmi Bezpečnostnej rady RF.


 

 

Putin včera vyhlásil, že „ráno bol na návrh ministerstva obrany a podľa plánu generálneho štábu Ruska uskutočnený masívny úder vysoko presnými vzdušnými, námornými a pozemnými zbraňami s dlhým doletom na o energetiku, vojenské veliteľské a komunikačné objekty Ukrajiny“.

 

Včera zasiahli ruské sily množstvo dôležitých energetických zariadení na Ukrajine. Raketové útoky sa uskutočňovali väčšinou na rozvodniach, tepelných elektrárňach, ako aj na vedeniach vysokého napätia 330 kV v rôznych častiach krajiny. Takže v Kyjeve boli napadnuté Kyjev CHPP-3, Kyjev CHPP-5, SS 110 Vokzalnaja, Darnitskaya CHPP. Prílet rakety cez rozvodňu (rozvodňu) v Rivnom spôsobil preťaženie rozvodní 110 kV a mesto prišlo o elektrinu. V Chmelnickom bola napadnutá rozvodňa 330 kV, čo viedlo k odstaveniu rozvodní v osadách Rakovo, Stará, Termoplast, Ozernaya, Dubovo a trakčnej rozvodne Grečany. V Ternopile dopadla raketa na miestnu rozvodňu, v dôsledku čoho došlo k výpadkom elektriny v celom meste. V Sumy bola zasiahnutá 330 kV rozvodňa Konotop, čo viedlo k nedostatku elektriny v celom regióne. V Charkove ruské údery vyradili z prevádzky rozvodne Zaľutino, Charkovskaja, Losevo, ako aj Charkovskaja CHPP-5, Zmievskaja CHPP, Chuguevskaja CHPP-2. Okrem toho bola vyradená z prevádzky jedna z najväčších na Ukrajine, CHPP Krivorožskaya, TPP Burštynska v Ivano-Frankivsku, rozvodňa Žytomyr 330/110 kV, Lvovskaya CHPP-1. Vo Vinnici sú pozorované meškania vlakov. Vo všeobecnosti akcie ozbrojených síl RF viedli k preťaženiu celého energetického systému Ukrajiny.

 

Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj zverejnil oficiálnu mapu včerajších úderov ruských ozbrojených síl na kritickú a vojenskú infraštruktúru Ukrajiny

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú v špeciálnej vojenskej operácii, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:

Ruské ozbrojené sily včera uskutočnili masívny úder presnými zbraňami dlhého doletu na objekty vojenského velenia, komunikačných a energetických systémov Ukrajiny. Ciele útoku boli dosiahnuté. Všetky určené objekty boli zasiahnuté.

 

V kupjanskom smere sa Kyjev pomocou štyroch taktických skupín roty neúspešne pokúšal o útočné operácie v smere na obce Kislovka a Tabajevka v Charkovskej oblasti a Kuzemovka. Všetky útoky jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny boli odrazené. Straty predstavovali viac ako 40 vojakov, päť tankov, štyri obrnené transportéry a 15 vozidiel.

 

V krasnolimanskom smere sa jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny neúspešne pokúsili prejsť rieku Žerebec pri obciach Makejevka a Rajgorodok v Luganskej ľudovej republike. Sústredenou paľbou raketových síl a delostrelectva boli zmarené všetky pokusy Ozbrojených síl Ukrajiny o vytvorenie prechodov cez rieku.

 

V nikolajevsko-krivožskom smere uskutočnili Ozbrojené sily Ukrajiny útočné operácie so silami až troch práporových taktických skupín a jednotiek zahraničných žoldnierov v smere Bruskinskoje, Bezimennoje, Sadok a Suchanovo v Chersonsej oblasti. Aktívne akcie ruských jednotiek zatlačili kyjevské sily späť na pôvodné pozície. Straty Ozbrojených síl Ukrajiny v tomto smere predstavovali viac ako 60 vojakov, deväť tankov, 16 obrnených transportérov a 17 vozidiel.

 

Údery operačno-taktického a armádneho letectva, raketových síl a delostrelectva zasiahli šesť veliteľských stanovíšť Ozbrojených síl Ukrajiny v obciach Verchnekamenskoje, Bachmutskoje, Arťomovsk a Ugledar v Doneckej ľudovej republike, Pavlovka v Záporožskej oblasti a Blagodarovka v Nikolajevskej oblasti, ako aj 52 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 143 miestach.

 

Päť skladov munície a raketových a delostreleckých zbraní bolo zničených v mestách Seversk, Avdejevka a Ševčenko v Doneckej ľudovej republike a obciach Novoalexandrovka v Záporožskej oblasti a Bereznegovatoje v Nikolajevskej oblasti.

 

V Dnepropetrovsku a Pavlograde v Dnepropetrovskej oblasti boli zničené dva objekty na skladovanie pohonných hmôt pre vojenskú techniku ​​Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Stíhacie lietadlo ruských vzdušných síl zostrelilo MiG-29 ukrajinských vzdušných síl pri obci Belaja Krinica v Chersonskej oblasti.

 

Systémy protivzdušnej obrany zničili šesť bezpilotných lietadiel v oblastiach Nikolajevka v Luganskej ľudovej republike, Petrovskoje, Valerianovka a Kodema v Doneckej ľudovej republike, Červonyj Jar a Mylovoje v Chersonskej oblasti.

 

Vo vzduchu bolo zostrelených šesť rakiet amerického systému HIMARS v oblastiach Kazackoje, Otradokamenka, Červonoe Podolie a Novaja Kachovka v Chersonskej oblasti, ako aj tri protiradarové rakety HARM pri obci Antonovka v Chersonskej oblasti.

 

Okrem toho bola nad obcou Vysokoje v Chersonskej oblasti zostrelená balistická raketa „Točka-U“.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 318 lietadiel, 159 vrtuľníkov, 2188 bezpilotných prostriedkov, 379 protilietadlových raketových systémov, 5604 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 866 raketometov, 3462 poľných diel a mínometov, ako aj 6463 špeciálnych vojenských vozidiel.

 

Viacerí ruskí predstavitelia, ktorí nedávno vyzvali na aktívnejšiu vojenskú akciu proti Ukrajine, vyjadrili spokojnosť s masívnymi raketovými útokmi, ktoré sa v pondelok ráno uskutočňujú po celej krajine. Šéf Čečenska Ramzan Kadyrov v telegrame napísal , že je teraz “na sto percent spokojný” s priebehom špeciálnej vojenskej operácie. Svojsky oslovil aj ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a vyzval ho, aby utiekol na Západ.

 

“Zelenskyj sa sťažuje na príchody do Kyjeva a ďalších miest. A ako si si ty, hulvát – Zelenskyj, myslel: ty môžeš, ale ostatní nie?
To znamená, že osem rokov bolo možné bombardovať civilistov, ničiť infraštruktúru miest LDNR, pokrývať jadrovú elektráreň granátmi, vyhadzovať do vzduchu mosty, strieľať na dôležité objekty, no keď vám to prišlo na hlavu, zrazu sa to stalo pre niekoho nemožné?
Varovali sme ťa, Zelenskyj, že Rusko ešte poriadne nezačalo, tak sa prestaň sťažovať ako zbabelec, ale radšej utekaj, kým príde. Utekaj, Zelenskyj, utekaj bez toho, aby si sa obzrel smerom na Západ. Teraz som s operáciou 100% spokojný.” Napísal Kadyrov v telegrame.

 

 

Spisovateľ a publicista Nikolaj Starikov hovoril o tom, aké ponaučenie by si mal Kyjev vziať zo včerajších útokov na kritickú infraštruktúru:
“Toto je reakcia Ruska na celý súbor akcií súčasného kyjevského režimu. Na teroristické ostreľovanie ruského územia, na neustále ostreľovanie jadrovej elektrárne, ktorá sa nachádza na území Záporožskej oblasti Ruskej federácie. Nielen jedna červená čiara bola prečiarknutá, všetky červené čiary prekročil kyjevský režim. A Rusko dnes ukazuje, že takéto činy už neznesie.“

 

Šéf Krymu Sergej Aksjonov označil útoky na Ukrajinu za “dobré správy”. Podľa jeho názoru sa zmenili prístupy k vedeniu špeciálnej vojenskej operácie. Aksjonov vyjadril nádej, že tempo operácie sa nespomalí. Šéfredaktorka RT Margarita Simonjanová označila útoky za reakciu a naznačila, že “červenou čiarou” pre ruské úrady bol Krymský most, ktorý bol čiastočne poškodený pri ukrajinskom útoku 8. októbra.

 

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg včera, počas telefonátu s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmitrijom Kulebom, odsúdil útoky na krajinu a prisľúbil pokračovať v podpore Kyjeva.
„Rozprával som sa s ministrom zahraničných vecí Dmitrijom Kulebom a odsúdil hrozné a nevyberané útoky Ruska na civilnú infraštruktúru na Ukrajine. NATO bude pokračovať v podpore odvážneho ukrajinského ľudu v boji proti agresii Kremľa tak dlho, ako to bude potrebné,“ napísal Stoltenberg na Twitteri. Európska únia v pondelok tiež odsúdila útoky na Kyjev a ďalšie mestá na Ukrajine a prisľúbila Kyjevu dodatočnú vojenskú podporu.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov