Tank Leopard
Aktuality, Pozemná technika,

Výmena tankov pre Ukrajinu: Rheinmetall dodá Česku tanky Leopard 2 a obrnené vozidlo Büffel

V rámci programu nemeckej vlády „Ringtausch“ čoskoro dodá Rheinmetall Českej republike hlavné bojové tanky a ďalšiu vojenskú techniku. Na tom sa teraz zmluvne dohodli zástupcovia oboch krajín a spoločnosti Rheinmetall v Prahe.


 

České ozbrojené sily získajú tanky Leopard 2A4 a vyprosťovacie obrnené vozidlá Büffel. Česká armáda zasa dodá svoje vojenské vybavenie Ukrajine. Objednávka zahŕňa muníciu a tiež servisný balíček vrátane výcviku a náhradných dielov. Očakávaná dodávka prvého vozidla je v decembri 2022, kompletná dodávka vozidiel bude dokončená do konca roka 2023.

 

Program „Ringtausch“ nemecká vláda vyvinula, aby v spolupráci so susednými krajinami a spojencami v NATO podporila Ukrajinu. Konkrétne to znamená, že členské štáty NATO poskytujú Ukrajine svoju techniku zo sovietskej éry výmenou za ľahko dostupné západné vojenské systémy.

 

Rheinmetall v úzkej spolupráci s nemeckým ministerstvom obrany, českými úradmi a ozbrojenými silami rokoval o potrebných zmluvách. Tieto zmluvy dnes, 11. októbra 2022, podpísali na českom ministerstve obrany v Prahe generálmajor Ladislav Jung, veliteľ pozemných síl Českej republiky, plukovník Robert Bielený, riaditeľ sekcie logistiky Generálneho štábu Českej republiky, viceadmirál Carsten Stawitzki, národný riaditeľ pre vyzbrojovanie na nemeckom ministerstve obrany, a Dr. Björn Bernhard, generálny riaditeľ obchodnej jednotky taktických vozidiel spoločnosti Rheinmetall.

 

Vyčkávacia taktika? USA a Nemecko veľmi pomaly dodávajú tanky Ukrajine

 

Práce na vozidlách, ktoré sú majetkom Rheinmetallu, už začali. Ide o modernizované tanky Leopard 2A4, ktoré boli súčasťou inventáru rôznych užívateľských štátov. Najmodernejšie vyprosťovacie vozidlo ARV 3 Buffalo bolo namontované na vylepšený podvozok Leopard 2.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov