Roman Polko
Aktuality, Bezpečnosť,

Poľský generál komentuje zmeny v ruskej taktike a stratégii na Ukrajine

Po teroristickom útoku na Krymský most a vymenovaní armádneho generála Sergeja Surovikina za veliteľa jednotiek špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine sa ruský prístup k vedeniu vojny výrazne zmenil. Namiesto obvyklého formátu pomalých pozemných bojov na Donbase a v Chersonskom smere prešlo Rusko na pravidelné letecké útoky proti infraštruktúre Ukrajiny. Poľský generál vo výslužbe Roman Polko o tom hovorí v rozhovore pre Do Rzeczy.


 

Generál Polko svojho času velil špeciálnej jednotke Grom a dnes pôsobí ako vojenský expert. Hovorí, že Rusko začalo aktívne využívať bezpilotné lietadlá na zasiahnutie ukrajinskej energetickej infraštruktúry. Západ sa naivne domnieva, že použitie dronov naznačuje, že Rusku údajne došli rakety. Poľský generál ale zdôrazňuje, že vzhľad a aktívne používanie dronov skôr naznačuje, že Rusko sa vyzbrojuje. Má a bude mať zdroje na útok.

 

Ruské jednotky zmenili stratégiu. Ničia infraštruktúru, aby vytvorili energetický chaos na Ukrajine a v celej Európe. Táto stratégia zatiaľ vykazuje dobré výsledky – povedal poľský generál vo výslužbe, komentujúc zmeny v taktike a stratégii ruských vojenských operácií na Ukrajine.

 

Poľsko sa prepočítalo s pokusom o provokáciu pri hraniciach s Bieloruskom

 

Ukrajinská protivzdušná obrana nie je schopná úplne uzavrieť oblohu krajiny pred útokmi dronov. Prirodzene, poľský generál potom pristúpi k obviňovaniu Ruska a zároveň Iránu a Severnej Kórey z „terorizmu“. Poznamenáva, že Rusko popiera získanie dronov z Iránu. Samozrejme, že generál nehovoril nič o tureckých dronoch a Ukrajine.
Zavedenie stanného práva v Doneckej a Luganskej ľudovej republike, Chersonskej a Záporožskej oblasti sa podľa poľského experta údajne uskutočňuje s cieľom mobilizovať miestne obyvateľstvo. Putin považuje toto územie za ruské a podľa toho koná.

 

Bielorusko-ukrajinská hranica pripomína pozičný front. Minsk už nepočíta s Ukrajinou ako s dobrým susedom

 

Ďalším problémom, na ktorý poľský generál upozorňuje, je diskusia o možnom vstupe Bieloruska do konfliktu. Podľa Polka si bieloruský prezident Alexander Lukašenko dobre uvedomuje, že účasť na bojoch proti Ukrajine aj tak nie je pre neho a jeho krajinu zisková. Polko verí, že Minsk sa bude snažiť vyhnúť priamemu zapojeniu do konfrontácie s Ukrajinou. Lukašenko sa údajne najviac bojí vnútorných protestov v krajine, ktoré by mohli ohroziť jeho vládnutie. Prirodzene, poľský generál nerozširuje skutočnosť, že hlavné nebezpečenstvo pre Lukašenka a Bielorusko ako celok je spojené práve s rizikom porážky Ruska v konfrontácii so Západom. Bielorusko v podobe, v akej existuje teraz, teda ako mierová a stabilná krajina, bude naďalej existovať len vo formáte spojenectva s Ruskom.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov