Náčelník Generálneho štábu ruskej armády – generál Valerij Gerasimov
Aktuality, Bezpečnosť,

Aj náčelník ruského generálneho štábu Gerasimov varuje západných kolegov pred Kyjevskou “jadrovou bombou”

Ruské ministerstvo obrany opäť varovalo Spojené štáty a Britániu pred pravdepodobným použitím „špinavej“ jadrovej bomby zo strany kyjevského režimu na vinu Ruska. Po ministrovi obrany Šojguovi telefonický rozhovor s americkými a britskými kolegami viedol náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl generál armády Gerasimov.


 

Podľa ruského vojenského oddelenia mal Gerasimov telefonický rozhovor s náčelníkom britského obranného štábu admirálom Reydakinom, ako aj s predsedom Zboru náčelníkov štábov USA generálom Markom Milleym. Hlavnou témou diskusie bola provokácia, ktorú pripravila Ukrajina s použitím nízkovýkonnej jadrovej nálože alebo „špinavej“ jadrovej bomby.

 

Okrem toho Rusko posiela zodpovedajúci list generálnemu tajomníkovi OSN. Moskva v ňom varuje pred plánovanou provokáciou Kyjeva pomocou “špinavej bomby”. Potvrdil to prvý zástupca predstaviteľa Ruskej federácie v Bezpečnostnej rade OSN Poljansky. Rusko tiež varovalo Západ, že sa neoplatí ignorovať varovania Moskvy, môže to viesť k tomu, že Západ svojimi činmi skutočne prekročí červenú čiaru.

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uviedol, že Rusko má dôkazy o tom, že Kyjev plánuje provokáciu s jadrovou bombou, a všetky vyhlásenia západných politikov, že Zelenského režim nič nerobí, sú nepodložené.

 

Medzitým vlna zdvihnutá Ruskom už prinútila západných vojenských funkcionárov reagovať. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že neverí vo vytvorenie jadrovej bomby Ukrajinou, Pentagon tiež poprel, že by takúto prácu Kyjev vykonal. Zároveň neboli predložené žiadne dôkazy o opaku.

 

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v nedeľu telefonoval s tromi šéfmi rezortov obrany krajín NATO. Podľa ruského ministerstva obrany vyjadril všetkým trom obavy v súvislosti s možným použitím špinavej bomby zo strany Ukrajiny. Podľa správ Šojgu hovoril najskôr s francúzskym ministrom obrany Sebastianom Lecorneauom, potom s tureckým ministrom Hulusim Akarom a nakoniec s britským ministrom obrany Benom Wallaceom.

 

Telefonickým rozhovorom predchádzalo zverejnenie štátnej agentúry RIA Novosti správy s názvom „Kyjevský režim pripravuje provokáciu „špinavou bombou“ na Ukrajine“. V správe s odvolaním sa na „dôveryhodné zdroje v rôznych krajinách“ ukrajinské úrady pripravujú na území svojej krajiny provokáciu súvisiacu s výbuchom takzvanej „špinavej bomby“ alebo jadrovej zbrane s nízkou účinnosťou. Účelom toho je podľa ruskej agentúry. obviniť Rusko z použitia zbraní hromadného ničenia na ukrajinskom mieste operácií. RIA Novosti ďalej píše, že práce na bombe “sú už v záverečnej fáze” a ukrajinské úrady údajne “uskutočňujú tajné kontakty s predstaviteľmi Spojeného kráľovstva o možnom prevode komponentov jadrových zbraní kyjevským úradom”. Správa o rozhovore Šojgu s Lecornom tiež hovorí, že sa diskutovalo o situácii na Ukrajine, ktorá „má stálu tendenciu k ďalšej, nekontrolovanej eskalácii“.

 

Agentúra RIA Novosti, ktorá je súčasťou mediálnej skupiny Rossiya Segodnya vedenej Margaritou Simonyanovou a Dmitrijom Kiseljovom, v minulosti opakovane tvrdila, že Ukrajina chce údajne vytvoriť špinavú bombu. Písalo sa o tom najmä 25. februára, deň po ruskej invázii do krajiny, a tiež 6. marca . Ruský prezident Vladimir Putin uviedol ako jeden z dôvodov spustenia špeciálnej operácie túžbu Ukrajiny získať jadrové zbrane, ale konkrétne nespomenul špinavú bombu.

 

Špinavá bomba je výbušné zariadenie pozostávajúce z nádoby s rádioaktívnym izotopom a výbušnej náplne. Pri odpálení nálože sa nádoba s izotopmi zničí a rádioaktívna látka je rozprášená rázovou vlnou na veľkú plochu. Škodlivé účinky sú podobné účinkom jadrového výbuchu s nízkym výťažkom, hoci technicky špinavá bomba nie je jadrová zbraň. V súčasnosti neexistujú precedensy na používanie takýchto zbraní.

PeterNagy

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov